Šiuos duomenis Kultūros ministerijos prašymu pateikė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos. Parama galėjo būti suteikiama piniginėmis lėšomis, materialinėmis vertybėmis ir suteiktomis paslaugomis.

Pasak kultūros ministro Simono Kairio, ši informacija visų pirma svarbi kaip atskaitos taškas siekiant iš esmės peržiūrėti mecenavimo bei privataus rėmimo situaciją šalyje ir pagerinti tam sąlygas.

„Aktyvesnės mecenatystės, filantropijos ir privataus rėmimo praktikos kultūros sektoriuje – vienas iš mano prioritetų. Esu tikras, kad galime pasiekti labai reikšmingų pokyčių šioje srityje, kuri anksčiau iš esmės buvo palikta savieigai. Iki šiol net nebuvo renkama informacijos apie privačių lėšų indėlį į kultūros sektorių, nebuvo skelbiami didžiausią paramą skyrę rėmėjai, apskritai nebuvo matomas bendras vaizdas. Dabar, turėdami šią informaciją ir pradėję pirmuosius žingsnius, mes galime geriau matyti esamą rėmimo situaciją bei rėmimo formas, aiškiau identifikuoti problemas ir imtis labai realių pokyčių“, – sako S. Kairys.

VMI pateiktais duomenimis, UAB „Lietpak“ kultūros ir meno sektoriui skirta paramos suma sudaro apie penktadalį visos deklaruotos pernai kultūrai ir menui skirtos paramos vertės. Antroje vietoje esanti UAB „Agrokoncernas“ kultūrai 2020 m. deklaravo skyrusi 383 700 Eur paramos, trečioje esanti UAB „Domus Star“ – 300 000 Eur.

Remiantis VMI pateiktais deklaracijų duomenimis, 20 daugiausiai paramos kultūrai skyrusių rėmėjų pernai šiai sričiai iš viso skyrė beveik 3,8 mln. eurų.

„Praėjusieji metai visiems mus buvo ypač nelengvi. Todėl labai dėkoju tiems, kurie ir įtemptomis sąlygomis būtent kultūrai skyrė prioritetus, – sako S. Kairys. – Kartu džiaugiuosi, kad jau pavyko įdiegti keletą iniciatyvų skatinant privatų rėmimą ir mecenatystę: suburta Mecenatystės skatinimo darbo grupė, ruošiami pasiūlymai, kaip privataus sektoriaus lėšas pritraukti į Lietuvos kultūros tarybos administruojamas programas. Asmeniškai labai tikiu ir „Procento kultūrai“ idėja, dėl kurios dabar inicijuojame aktyvias diskusijas. Visa tai leis dar labiau labiau suaktyvinti privatų rėmimą, taip pat verslo, meno, kultūros sektorių bendradarbiavimą.“

Daugiausiai paramos 2020 m. kultūrai skyrę rėmėjai*

(skliausteliuose – skirtos paramos dydis)

UAB „Lietpak“ (1 508 481 Eur);
UAB „Agrokoncernas“ (383 700 Eur) ir UAB „Agrokoncerno grūdai“ (121 400 Eur);
UAB „Domus Star“ (300 000 Eur);
UAB „Bega Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“(163 600 Eur);
UAB „Arimex“ (122 000 Eur);
UAB „Alliance Recruitment“ (114 000 Eur);
UAB „Enercom Capital“ (113 645 Eur);
AB „ORLEN Lietuva“ (102 490 Eur);
VšĮ „Arkivyskupijos ekonomo tarnyba“ (99 000 Eur);
Asociacija „AVAKA“ (93 400 Eur);
VšĮ „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“ (89 590 Eur);
UAB „Transkela“ (85 000 Eur);
AB „INTER RAO Lietuva“ (73 500 Eur);
UAB „Fresh Projects“ (70 000 Eur);
UAB „Maxima LT“ (69 951 Eur);
UAB „Paspara“ (60 000 Eur);
UAB „Baltisches Haus“ (59 500 Eur);
UAB „Scandagra“ (53 750 Eur);
UAB „SBA grupė“ (50 000 Eur);
UAB „Lesta“ (47 500 Eur).

*Remiantis pateiktų deklaracijų duomenimis; šaltiniai – VMI ir Kultūros ministerija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją