„Žiūriu į po Kaunas 2022 vėliava vyksiančio diskusijų festivalio „Per_kūnija“ programą ir nesuvokiu, kur problema, kai tarp kokių 9 temų, viena iš diskusijų vyks LGBT+ ir kultūros tema. Tuo labiau, kad dažnai kalbame apie tolygias galimybes VISIEMS. Tuo labiau, kad šią diskusiją organizuoja jaunimas.

Tikiuosi, kad po savaitgalio emocijų sumažės ir šiai diskusijai leidimas bus išduotas.
Noriu priminti, kad Europos kultūros sostinės programos nepriklausomumas nuo politikų – esminė ES komisijos, suteikiančios miestams šį titulą, sąlyga ir įsipareigojimas. Todėl Kultūros ministerija niekuomet nesikišo ir nesikiš į programos turinį. Tikiuosi, taip pat pasielgs ir Kauno miesto savivaldybė.

Taip pat noriu išreikšti savo pasitikėjimą ir palaikymą „Kaunas 2022“ vadovei Virginijai Vitkienei, kurios kompetencija bei įdirbiu neabejoju. Virginija ir jos komanda jau nuveikė labai daug „Kaunas 2022“ programos labui ir būtent jie yra tie žmonės, kurie gali sėkmingai išlaikyti savo rankose ir šios programos vairą, ir aukštai iškeltą kartelę. Tai yra tiek Kauno, tiek visos Lietuvos garbės reikalas. Reputaciją sukurti yra labai sunku, prarasti – labai lengva“, – savo feisbuko paskyroje rašo S. Kairys.

Primename, kad praėjusią savaitę kultūros bendruomenėje kilo pasipiktinimas, kai menininkas Denisas Kolomyckis paviešino, kad viename iš „Kaunas-Europos kultūros sostinė“ renginių, „Jaunimo sezono“ festivalyje, buvo atšaukta planuota diskusija apie kultūros, meno ir LGBTQ+ bendruomenės santykį, nes Kauno savivaldybė nesuteikė leidimo rengti šią diskusiją viešoje erdvėje.

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ vis dar laukia Kauno miesto savivaldybės sprendimo.

„Kol laukiame leidimo diskusijoms Vienybės aikštėje, matome, kad mūsų partneriai, ambasadoriai kelia klausimus, kai kurie pasitraukia. Tad norime aiškiai ir nedviprasmiškai pasakyti: „Kaunas 2022” – Europos kultūros sostinės kūrėjai netoleruoja homofobijos, yra už pamatines žmogaus laisves ir teises, ypač – žodžio ir saviraiškos laisvę, todėl diskusiją organizuosime: jei ne viešoje, tai privačioje erdvėje“, – teigia V. Vitkienė.

Panašiose situacijose, kai reikia aiškaus ir nedviprasmiško pusių pasirinkimo, viešoji įstaiga „Kaunas2022“, kaip ir iki šiol, taip ir dabar teigia stovėsianti europietiškų vertybių ir pilietinės visuomenės pusėje.

„Tiek dabar, tiek ateityje iškilus vertybiniams pasirinkimams, VISADA rinksimės idėją, ant kurios ir statomas visas projektas. Jau penkerius metus rengiame, vystome ir pristatome programą, kupiną atvirumo kitam, aktualizuojančią žmogaus teisių, žodžio laisvės, pagarbos kiekvienam ir kultūros kiekvienam temas. Noriu dar kartą patvirtinti, kad „Kaunas 2022“ palaiko ir skatina visas programos rėmuose keliamas aktualias, nepatogias, karštas temas ir visus jas keliančius partnerius. Taip pat palaikome LGBT bendruomenę, kurios žmonės yra mūsų programos kūrėjai, ambasadoriai, bičiuliai ir kritikai“, – sako V. Vitkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)