Pasak Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovės Odetos Vaitkevičienės, pranešimą apie šį įvykį policija gavo šiandien pirmoje dienos pusėje, tačiau iš viešumoje pasirodžiusios informacijos galima numanyti, kad maišas buvo užkabintas naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

„Buvo gautas pranešimas pie tai, jog paminklas yra aprištas, kad ant jo yra šiukšlių maišas su užrašu ir mūsų pareigūnai nuvyko patikslinti informaciją. Šiuo metu yra pradėta administracinio nusižengimo teisena pagal NK481 straipsnį, tai yra, dėl nedidelio viešosios tvarkos pažeidimo“, – komentavo O. Vaitkevičienė.

Į įvykio vietą nuvykę pareigūnai užfiksavo vaizdą, paėmė tyrimui ant paminklo uždėtą atributiką. Daugiau informacijos tikimasi gauti peržiūrėjus video įrašus, nes teritorija yra filmuojama.

P. Cvirkos paminklas stovi Kauno centre, Maironio lietuvių literatūros muziejaus padalinio, Vaikų literatūros muziejaus kieme. Delfi kreipėsi į šį muziejų komentaro, tačiau kol kas jo negavo.

Muziejaus steigėja yra Kultūros ministerija. Kultūros ministras Simonas Kairys pabrėžia, kad tarp šio paminklo ir esančio Vilniuje, dėl kurio palikimo arba nukėlimo verda didelės aistros, yra esminis skirtumas.

„Laikausi nuomonės, kad visi sprendimai ir jų link vedantys poelgiai turėtų būti brandūs ir konstruktyvūs, o jūsų minimas poelgis – paminklo apvyniojimas šiukšlių maišu – į šią sampratą nepatenka. Vis dėlto kalbant apie patį paminklą ir apskritai istorinę atmintį reikia suprasti, kad tarp P. Cvirkos paminklų Kaune ir Vilniuje yra esminis skirtumas. Kaune esantis paminklas yra išbrauktas iš kultūros vertybių registro, jam negalioja teisinė apsauga – būtent to ir siekiame kalbant apie Vilniuje esantį P. Cvirkos paminklą. Todėl Kauno atveju suinteresuotosios pusės yra visiškai laisvos savarankiškai spręsti dėl tolesnio šio paminklo likimo. Kultūros ministerija savo ruožtu siekia iš esmės spręsti klausimus, susijusius su istorinės atminties išsaugojimu ir įprasminimu, nenukrypstant į detales“, – ministerijos atsiųstame komentarė teigė S. Kairys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)