Dar 2006 m. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė įstatymą, kuriuo balandžio 15-oji kaip atmintina diena buvo įteisinta Kultūros diena. Tačiau, kultūros ministro Simono Kairio teigimu, artimos Kultūros dienos sąsajos su Rusija, prieštaringai vertinamu Taikos vėliavos komitetu reikalauja iš naujo įvertinti šią tradiciją ir balandžio 15-ąją švęsti Pasaulinę meno dieną.

„Rusija buvo viena pasaulinės Kultūros dienos iniciatorių, pavertusi ir šią datą savo propagandos dalimi. Tradiciškai per Kultūros dieną keliama Taikos vėliava, deja, plevėsavo ir Donecko karo zonoje, patvirtindama imperialistinius tikslus. Kraugerys dar kartą įrodė, kad jo rankose net gražūs ir taikūs dalykai tampa kruvino plano dalimi, – sako S. Kairys. – Todėl kviečiame visuomenę nuo šiol balandžio 15 d. švęsti Pasaulinę meno dieną, kaip tai daryti skatina ir UNESCO, o vietoje Taikos vėliavos iškelti Ukrainos vėliavą. Kreipsimės į Seimo Kultūros komitetą, sieksime koreguoti Atmintinų dienų įstatymą ir išbraukti jame Kultūros dieną, o balandžio 15 d. Lietuvoje paskelbti Pasauline meno diena.“

1452 m. balandžio 15 d. gimė italų dailininkas, architektas, poetas Leonardo da Vinci. Todėl UNESCO balandžio 15-ąją dieną paskelbė Pasauline meno diena, pagerbdama Renesanso genijaus atminimą. Pasauline meno diena visame pasaulyje siekiama didinti sąmoningumą apie kūrybinę veiklą.

Kultūros dienos ištakos siejamos su vadinamuoju Rericho paktu. 1935 metų balandžio 15 dieną Vašingtone JAV prezidentas Franklinas Rooseveltas ir 20 Lotynų Amerikos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo. Tai buvo pirmasis tarptautinis susitarimas, skirtas kultūrinėms vertybėms saugoti. Tačiau per Antrąjį pasaulinį karą Taikos pakto idėja buvo pamiršta, daugybė kultūros paveldo vertybių virto griuvėsiais, o Taikos vėliavą ilgainiui ėmė naudoti prokremliški aktyvistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją