Pasigedo aiškios tvarkos

Su Delfi susisiekęs renginių vedėjas Edvinas Vadoklis pasakojo individualią veiklą vykdantis nuo 2012 metų, tačiau šiemet, kaip ir visiems kitiems, paskelbus karantiną darbai sustojo – buvo atšaukti keli masiniai renginiai, kuriuose jis turėjo dirbti.

Deklaravęs pajamas už praėjusius metus ir susimokėjęs mokesčius, kurių buvo daugiau nei 4 tūkst. eurų, jis tikėjosi, kad pavyks sušvelninti finansinę situaciją gavus pagalbą iš valstybės.

„Mokesčių mokėjimo atidėjimo nevertinu kaip paramos, nes prievolė išlieka, o kas bus rudenį ir vėliau, pasakyti niekas negali“, – prideda jis.

„Galvojau, gal tuos bent 600 eurų išmokės – dirbti neleidžia, masiniai renginiai atšaukti nuo kovo 11 - osios. Nuplaukė koncertas, ir Kauno Hanzos dienos (su jomis dirbu 5 metus), Universitetų diplomai, „Marso dienos“ ir t.t. (Dirbu su Kauno miesto ir Kauno rajono renginiais). Galvojau, na bent kokia jau parama... Bet XXI amžius – naktimis reikia nemiegoti ir gaudyti krentančius paramos eurus, lyg reto lietaus lašelius.... Nes 2020 gegužės 6 dieną paleista programa, paaiškėja, gegužės 7 skubiai stabdoma“, – kalba E.Vadoklis.

Tada Kultūros ministerija pranešė, kad sulaukus daugiau nei 880 vienkartinių išmokų savarankiškai dirbantiems kūrėjams prašymų, vykdo jau pateiktų prašymų administracinę patikrą, o nauji prašymai kol kas nepriimami.

„Programoje nei vertinimo, nei pirmumo taškų, nei kokių nors pajamų vidurkio skaičiavimo, aiškios tvarkos, pagrįstų įrodymų... Kaip tarybiniais laikais prie duonos – kas pirmesnis“, – stebėjosi jis.

„Kas tie laimingieji, niekas neskelbia, kiek jie neteko, o dar įdomiau būtų sužinoti, ką uždirbo pereitais metais iš tų veiklų – ar nebus lyg tyčia už pereitus metus deklaravę po 7000 eurų, o šiais metais taip nesėkmingai, per keletą mėnesių neuždirbę po 10 ar 20 trūkstančių...“, – svarsto E. Vadoklis.

Patikrą tikimasi baigti šią savaitę

Kaip buvo skelbta, Lietuvos kultūros taryba (LKT) sulaukė daugiau nei 880 vienkartinių išmokų savarankiškai dirbantiems kūrėjams prašymų, kuriuos šiuo metu vertina – vėliau žadama pranešti apie vertinimo eigą ir rezultatus.

„Vadovaujantis Vienkartinės išmokos savarankiškai dirbantiems finansavimo priemonės nuostatomis LKT išmokas skirs prašymų pateikimo pirmumo tvarka tol, kol bus paskirtos visos šiai programai įgyvendinti numatytos lėšos – 750 tūkst. eurų iš LKT administruojamų lėšų dalies, gautų iš tuščios laikmenos atlygio. Kūrėjams, iki š. m. kovo 16 d. veikusiems pagal individualios veiklos (pagal Kino filmų, vaizdo filmų ir televizijos programų gamybos, Scenos pastatymų veiklos ir Meninės kūrybos) pažymas ir dėl COVID-19 plitimo praradusiems pajamas, bus skiriamos vienkartinės 600, 1200 arba 1800 eurų išmokos. Tokias išmokas gaus apie 800 menininkų – muzikantų, aktorių, įvairių sričių kūrėjų“, – aiškinama Kultūros ministerijos atsiųstame komentare.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad balandžio 17 d. baigėsi individualių stipendijų kultūros ar meno kūrėjams paraiškų teikimo terminas, pateiktos 994 paraiškos – šio konkurso etapo finansavimą nutarta padidinti 1 mln. eurų, individualioms kūrėjų stipendijoms ankstesniu sprendimu jau buvo nutarta paskirti 600 tūkst. eurų. Papildomai 1,1 mln. eurų bus skirta dar vienam Individualių kultūros ir meno kūrėjų stipendijų konkurso etapui, šiame etape galės dalyvauti visi kūrėjai, pateikę savo kūrybinių veiklų projektus“, – teigia Kultūros ministerija.

Kam buvo skirtos šios stipendijos, informacija skelbiama čia, o atitinkamą informaciją žadama skelbti ir po administracinės, vienkartinių išmokų savarankiškai dirbantiems kūrėjams prašymų, patikros.

Lietuvos kultūros tarybos administracijos direktorius Mindaugas Bundza sako, kad tikimasi informaciją apie prašymų atitikimą sąlygoms paskelbti dar šią savaitę – šiuo metu LKT laukia reikalingos informacijos iš Valstybinės mokesčių inspekcijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)