Ne kartą „Kristupo vasaros festivalio“ klausytojų širdis virpinęs aistringasis flamenkas, šį kartą nustebins net ir tikrus žanro žinovus.

Unikalų projektą „Misa Flamenca“ (Flamenko mišias), kuriame ištrinamos ribos tarp sakralinės, klasikinės ir flamenko muzikos, Lietuvos publikai pristatys broliai Carlosas ir Curro Piñanos. Šiame kūrinyje jie meistriškai supina liturginius tekstus, trapias melodijas ir energingus ritmus. Toks derinys atskleidžia begalinę tradicinio ispanų muzikos žanro gilumą bei atskleidžia kitą – poetišką, subtiliąją jo pusę.

Atlikėjai užaugo šeimoje, kurioje karta iš kartos buvo puoselėjamos flamenko tradicijos, tad nenuostabu, jog broliai ėmėsi jas tęsti.

„Flamenko mišių projektas mums nebuvo naujovė. Mūsų šeimoje, senelis ir tėtis, jau nuo septinto dešimtmečio daugybę metų grojo tokią muziką. Taigi, galime sakyti, jog tai tradicija, kurią mes paveldėjome,“ – interviu tinklapyje flamenco-world.com pasakojo Curro.

Pirmąsias muzikos pamokas gavę iš tėvo, atlikėjai pasirinko savo kelią – Curro susižavėjo vokalu, o Carlosas – gitara. Kartachenos akademijoje studijuodamas klasikinę gitarą, Carlosas tuo pat metu gilinosi į flamenko gitaros paslaptis. Būtent šiame žanre jis jautėsi kaip žuvis vandenyje, ką įrodo jau nuo studijų metų pradėję plaukti tarptautiniai apdovanojimai bei įvertinimai flamenko festivaliuose, konkursuose: pirmosios vietos tarptautiniame „Cantes Mineros“ festivalyje ir nacionaliniame jaunųjų flamenko atlikėjų Kalasparos festivalyje, nacionalinė premija Kordobos flamenko festivalyje. Jo atsidavimas, muzikinė veikla buvo įvertinti garbingais „Emma Egea Foundation“ fondo ir Mursijos leidinio „La Opinion“ prizais.

Gitaros virtuozo kūryboje dera kone visi šiuo metu gyvuojantys flamenko stiliai, jo atlikimo technika nepriekaištinga, o romantiška ir jaudinanti muzika nepalieka abejingų visame pasaulyje. Koncertuodamas muzikantas išmaišė visą Europą, lankėsi Artimuosiuose ir Tolimuosiuose Rytuose, grojo Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Afrikoje, o scena dalinosi su JAV, Maroko, Pakistano, Egipto, Turkijos, Jungtinės Karalystės ir kitų šalių muzikos grandais.

„Nekyla abejonių, jog šis gitaristas rado savo kelią, kalbant ne tik apie techniškumo lygį, bet ir muzikines koncepcijas. Jo idėjos, savo ruožtu, atskleidžia naujas formas ir neleidžia tradicijoms nugrimzti į užmarštį.“ – apie Carlosą rašo „World Music“ žurnalas.

C. Pinana šiandien yra ne tik vienas įdomiausių flamenko kompozitorių ir atlikėjų, bet ir reikšminga šio stiliaus judėjimo figūra. Jo darbai neapsiriboja vien tik aktyvia koncertine veikla ir komponavimu – gitaros meistras dėsto flamenką Mursijos konservatorijoje, vadovauja flamenko meno mokyklai, rengia tarptautinį flamenko festivalį ir gitaros konkursą. Carlosas kuria muziką filmams, Mursijos šokio trupėms, yra išleidęs savo kūrybos natų rinkinį, o jo diskografiją sudaro šeši soliniai albumai.

„Mums patinka tyrinėti flamenko ir pristatyti naujas idėjas,“ – sako muzikantai. Kaip jiems tai sekasi, išgirskite patys birželio 29 d. 19 val. VU botanikos sode. Kartu su broliais Pinanomis scenoje pasirodys smuikininkas Armando Garcia, perkusininkas Miguelis Angelo Orengo, smuikininkė Inga Kuizinaitė, altininkas Tomas Savickas, violončelininkas Tomas Jakštas ir kontrabosininkas Dainius Rudvalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)