J. Jankutė juokavo, kad organizatoriai bandys konkuruoti su Nida, kuri turi garbės šaligatvį ir siūlė pasigrožėti Kristupo festivalio galerija. Ja laikinai tapo Šv. Kotrynos bažnyčios apleistas pastatas, kurio langai pasipuošė praėjusių metų festivalio akimirkomis.

Pigiausias festivalis

Festivalio meno vadovas Martynas Katkus pasidžiaugė, kad šių metų festivalis, pasiūlys net 62 koncertus ir taps didžiausiu Lietuvos festivaliu.

„Labai džiaugiuosi, kad pavyko pritraukti labai gerus atlikėjus už labai nedidelius pinigus. Iš didžiųjų festivalių mes esame pigiausias. Tikriausiai norėtume būti brangiausiu.., bet mūsų turtas – koncertai, nebrangūs bilietai, puiki publika, kuri mus myli ir lanko. Tai pateisina visą darbą, kurį įdeda festivalio direktorė Jurgita“, - kalbėjo D. Katkus.

Festivalio tema – kurortas pasirinktas ne veltui, nes Kristupo festivalis pasiūlys daugiau pramoginių vakarų. „Šiemet yra daugiau pramoginių koncertų todėl, kad rimtos muzikos ir pasaulyje garsių žvaigždžių prisiklausome sezono metu Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Kongresų rūmuose, todėl norsi pakviesti klausytojus į visai kitokią muzikos šventę“, - paaiškino J. Jankutė.

„Manau, kad šis festivalis turi savo klausytoją ir savo veidą. Jis yra aukšto lygio, vienas iš elitinių festivalių“, - kalbėjo P. Geniušas.

Taip pat šiemet nevyks meistriškumo kursai. Anot pianisto, daugybė jų rengiami mokslo metu, o Kristupo festivalio kurortui pakanka ir daugybės koncertų.

Balalaikos garsai ir salsa iki pietų

Nuo birželio mėn. 29 d. iki rugpjūčio mėn. 31 d. vyksiantis festivalis plečia savo erdves. Jis nusidrieks po visą Lietuvą: Vilnių, Molėtus, Marijampolę ir Tauragę. Organizatoriai džiaugėsi, kad muzikos garsai suskambės Šešuolėlių (Širvintų raj.), Bistrampolio (Panevėžio raj.) bei Biržų dvaruose.

Mėgausimės ciklais: „Sakralinės muzikos valandos" (meno vadovas prof. Leopoldas Digrys), „Kristupo klavyrai" (prof. Petras Geniušas), „Kristupo gitaros" (prof. Reinbert Evers) bei „Arfos magija" (prof. Florence Sitruk).

Šiais metais organizatoriai siūlo kelialapius į Kristupo kurorto fiestą, kuriame išgirsime ne tik orkestro, fortepijono, gitarų ar vargonų garsus, bet avangardinį džiazą ir čigoniškojo svingo improvizacijas, slavų ortodoksų giedojimą ir grigališkąjį choralą, ugningą flamenką ir svaiginančią salsą, kurią, pasak Donato Katkaus, šoksime iki pietų. Taip pat programoje - Senegalo perkusininkai ir balalaikos pasažai.

Šiais metais festivalio gerbėjų laukia intriguojančios pažintys su pirmą kartą Lietuvoje besilankančiais muzikais, tokiais kaip portugališkojo fado atlikėja Joana Amendoeira, fenomenaliu pianistu Vadym Cholodenko, klasikinės gitaros guru tituluojamu Oscar Ghiglia, rusų ortodoksų choru „Svetilen“.

Publikos pageidavimu Lietuvoje su nauja programa lankysis flamenko gitaristas Pepe Justicia, tapęs kone tradicine festivalio puošmena.

Čigoniškojo svingo virtuozas Joscho Stephan taip pat neatsispyrė pagundai sugrįžti, sužinojęs, kad klausytojai iki šiol teiraujasi, ar jis sugrįš vasarą.

Kristupo vasaros festivalis - vienas didžiausių Vilniaus vasaros renginių, kuris 2004-aisiais buvo pripažintas geriausiu sostinės renginiu ir apdovanotas Vilniaus miesto savivaldybės įsteigtu „Kolegų" prizu, Lietuvos radijo klausytojų išrinktas į populiariausių Vilniaus kultūrinių renginių trejetuką, 2005 metais tapo festivalių aljanso, jungiančio didžiausius ir kokybiškiausius įvairių krypčių meno renginius, t.y. "Vilniaus festivaliai". Festivalio moto - visi žanrai geri, išskyrus nuobodžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją