„Delfi“ pasiekė žinia, kad šios nenumatytos aplinkybės – tai koronaviruso infekcija. L. e. p. ansamblio „Lietuva“ vadovė Marija Tarasova patvirtino – šiuo metu įstaiga uždaryta, visi saviizoliacijoje, patalpos dezinfekuojamos.

Ansamblis sustabdė veiklą

„Pas mus yra užsikrėtusių, bet galutiniai duomenys dar nėra visiškai patvirtinti. Dėl to ansamblis šiuo metu sustabdė veiklą, patalpos dezinfekuojamos, suplanuoti šią savaitę spektakliai nukeliami į vėlesnį laiką“, – kalbėjo M. Tarasova.

Šie renginiai, pasak jos, jau buvo suplanuoti dar pavasarį, bet dėl įvesto karantino buvo atšaukti. Iki tol buvo spėta pristatyti tik koliažinės operos „Mažvydas“ premjerą. „Šį kartą buvome visiškai pasiruošę spektakliams, bet taip atsitiko, kad turėjom atvejų – visi izoliuojamės ir veiklos nevykdome iki spalio 1 d.”, – pasakojo pašnekovė.

Nurodymus, ką tokiu atveju turi daryti, įstaigos atstovai gavo iš Nacionalinės visuomenės sveikatos centro (NVSC). „Šokio spektaklis „Dėdės ir dėdienės“ nukeltas į spalio vidurį, kiti renginiai – į lapkričio mėnesį. Tikiuosi, viskas išsispręs. Sveikata – svarbu“, – vylėsi pašnekovė.

Vienas ansamblio „Lietuva“ choristų taip pat dirba puse etato Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT). Tad dėl turėto kontakto teko izoliuotis ir LNOBT chorui. „Izoliavosi visi, net ir galimai turėję kontaktą. Atvejis nustatytas, laiku lokalizuotas, viskas dezinfekuota, teatras saugus“,– patikino LNOBT vadovas Jonas Sakalauskas.

Laikosi visų įmanomų saugumo priemonių

Jis pabrėžė, kad teatre yra laikomasi visų rekomenduotų priemonių – net ir daugiau. „Kadangi turėjome skaudžių pasekmių, siunčiame testuotis visus, grįžtančius iš užsienio. Bet žmonės ir patys sąmoningi“, – apie šiandienos realijas pasakojo J. Sakalauskas.

Koronaviruso protrūkiai, matyt, taps vis dažnesni. Kasdien girdime apie naujus židinius medicinos, ugdymo įstaigose. „Kultūrai, švietimui, turizmui koronaviruso pandemija padarė didžiulę įtaką, blogąja prasme. Tokių atvejų, kurie šitaip paveiktų kultūros lauką neturėjome net per Antrąjį pasaulinį karą. Žmonės praranda galimybes užeiti į spektaklius – ilgainiui tą įprotį ir patį žiūrovą bus sunku susigrąžinti. Moralinė žala psichinei žmonių sveikatai valstybiniu lygiu – didelė. Tikiuosi, kad mūsų veiklos bus tęsiamos, nes jos labai prasmingos“, – sakė pašnekovas.

Kad tik kovojant su viena liga nebūtų problemų su kitomis – laimės indekso mažėjimu. „Kultūros renginiai sustiprina laimės pojūtį, psichologiškai nuramina po stresų, leidžia gyventi pilnavertiškesnį, sveiką gyvenimą. Liga į mane įsikabino, kai aš mažiau miegojau, ne taip prižiūrėjau savo sveikatą – būtent tada ir sulauki žinios“, – įspėjo J. Sakalauskas.

Tikslių skaičių pateikti negali, vykdomi epidemiologiniai tyrimai

Regis, koronavirusas susimokė prieš muzikus. Kaip patvirtino Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA)Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Beata Baublinskienė, Dainavimo katedroje taip pat patvirtintas vienas užsikrėtimo COVID-19 atvejis. Todėl visi Dainavimo katedros dėstytojų ir studentų užsiėmimai nuo 2020 m. rugsėjo 23 d. iki spalio 2 d. vyksta nuotoliniu būdu. LMTA VI rūmai, kur dirba vokalistai, laikinai uždaromi dezinfekcijai.

Paklausta apie situaciją minėtose kultūros įstaigose, NVSC Vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė „Delfi“ sakė, kad pirmadienį buvo pranešta apie vieną atvejį.

„Taip pat iš specialistų turime informacijos, kad yra keli teigiami testo, atliekamo koronavirusui nustatyti, atsakymai, tačiau mūsų specialistai dar dirba, epidemiologiniai tyrimai vykdomi ir tikslių skaičių pateikti negalime“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)