Rugsėjo 1-15 dienomis Nidos meno kolonijoje rengiamose kūrybinėse dirbtuvėse „Migruojančių meno akademijų“ dalyviai, susirinkę iš skirtingų Europos šalių, mėgins šiam žodžiui suteikti ir kitą reikšmę. Organizuojamos paskaitos atviros visiems susidomėjusiems.

„Mes kontrabandą suprantame kaip rizikingą, dinamišką, konfliktišką ir kūrybišką situaciją, kurioje konfrontuojančios pusės pateisina savo veiksmus, siekdamos materialios ar nematerialios naudos. Nida taipogi yra ties pasieniu su Kaliningrado sritimi, kuri istoriškai buvo ir šiandien išlieka aktyvia kontrabandos zona, todėl keliami ir vietos specifikos klausimai”, – pasakojo Audrius Mickevičius, VDA medijos meno katedros profesorius.

Kūrybinių dirbtuvių metu jaunieji menininkai mėgins į kontrabandos reiškinį pasižiūrėti įvairiapusiškai ir tarpdiscipliniškai. Bus nagrinėjami negatyvūs (neigiama įtaka valstybės finansų sistemai ir visuomenės saugumui, nelegalus prekių, daiktų, žmonių gabenimas per sieną, kibernetinės atakos, virusai ir pan.) ir pozityvūs (kultūros-švietimo kontrabanda, knygnešiai, pašto balandžiai, kultūriniai-socialiniai protestai, universitetai tremtyje, bandymai pralaužti autoritarinių valstybių informacines ugniasienes, nelegalios vizualinės estetikos ir pan.) kontrabandos aspektai. Bus pasiūlyta ir provokuojančių temų, tokių kaip įžvalgos apie kvantinį pasaulį ar nelegalios estetikos klausimas.

Viešų paskaitų ciklą pradės Berlyno meno universiteto profesorius WolfgangKnapp, dirbantis departamente Menas kontekste. Jis pasidalins savo ilgalaike patirtimi dirbant su žmonėm iš skirtingiausių sričių, taip keičiant įprastas, nusistovėjusias praktikas ir leidžiant idėjoms migruoti iš vienos disciplinos į kitą. Toliau seks pažintis su muitinėje dirbančiais šunimis, apie juos ir darbo prie šalies sienos kasdienybę pasakos muitinės darbuotojai.

Tuo tarpu Vismantas Kairys, biocheminių technologijų specialistas, pasakos apie atomus ir molekules, reliatyvumą ir netikėtus, mūsų akim paprastai nematomus dalykus. Paskaitos metu taip pat bus trumpai pristatyti chemijos pagrindai, kurie padės suprasti kaip modeliuojamos molekulės ar kuriami narkotikai. Filosofas ir kultūros veikėjas Kristupas Sabolius savo įkvepiančioje paskaitoje jungs vaizduotę, vizualumą ir meno filosofiją.

„Migruojančių meno akademijų“ (MigAA) platforma skirta inovacijai ir dalinimusi patirtimi meno edukacijoje. MigAA yra universitetų ir nepriklausomų organizacijų tinklas, apimantis visą Europą. Laboratorija „Contrabbando*“ yra remiama Europos Sąjungos programos Kultūra, Šiaurės šalių kultūros kontaktų biuro ir Lietuvos kultūros rėmimo fondo. Laboratoriją organizuoja Vilniaus dailės akademijos medijų meno katedra kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją