Ar galite trumpai prisistatyti lietuvos skaitytojams?

Esu rašytoja, komiksų menininkė ir psichologė, gyvenu Danijoje. Psichologės išsilavinimą ir žinias pasitelkiu kurdama savo personažus. Mano komiksai yra apie žmones ir jų tarpusavio santykius, taip pat apie jų tapatybę ir jos kismą laikui bėgant.

Daugiausiai piešiu mokslinės fantastikos ir veiksmo istorijas, taip pat rašau ir iliustruoju fantastines knygas paaugliams. Dabar rašau ir piešiu komiksų seriją „Kijara“, šiuo metu dirbu prie ketvirtos šios serijos knygos. Tai istorija apie jauną moterį, kuri anksčiau buvo nusikalstamos gaujos narė, o dabar dirba policijoje. Istorija yra šiek tiek mokslinės fantastikos tematikos ir vyksta pasaulyje, kuriame Europos Sąjunga yra viena šalis, o dauguma žmonių turi genetinių modifikacijų.

Kaip komiksai atsirado jūsų gyvenime ir ką jie jums reiškia?

Kiek tik save prisimenu, visuomet skaičiau komiksus. O kurti ir piešti istorijas pati pradėjau dar nemokėdama skaityti ir rašyti – tuomet prašydavau mamos užrašyti mano kurtų istorijų tekstus. Dažniausiai tai buvo istorijos apie visokias pabaisas. Taip pat kolekcionavau superherojų komiksus – jų prikaupiau galybę.

Tad komiksai man reiškia labai daug, juos skaitau ir dabar. Jausmas, kad žodžiai ir vaizdai gali veikti kartu ir kurti istorijas, man yra labai ypatingas. Tai tarsi įžengimas į kitą pasaulį. Pamažu ir pati išmokau bei pamėgau tokius pasaulius kurti. Komiksų kūrimas – mano mėgstamiausia veikla.

Iš psichologinės pusės, kaip komiksai gali paveikti vaikų paauglių gyvenimą?

Komiksai gali būti vaizdinė pagalba vaikams, turintiems skaitymo ar mokymosi sunkumų. Kadangi komikso tekstas yra padalintas į mažas dalis, jas lengviau įsisavinti, nei visą puslapį, kuriame pilna teksto. Vaizdai padeda vaikams suprasti istoriją ir veikėjus, net jei yra žodžių ar sakinių, kuriuos sunku perskaityti.

Komiksai taip pat yra būdas suprantamai ir paprastai pateikti sudėtingas temas. Pavyzdžiui, temas apie visuomenę, žmones ar istoriją. Daugeliui paauglių tokios temos tampa labai sunkios arba nuobodžios, kai yra pateikiamos vadovėliuose. Komiksai taip pat gali būti būdas paaugliams dirbti su tokiomis temomis piešiant, nes tai jiems kartais lengviau, nei išreikšti mintis vien tik tekstu.

Ko gali tikėtis paaugliai iš jūsų dirbtuvių festivalyje „Vilniaus lapai“?

Be jokios abejonės – linksmybių kuriant personažus, istorijas ir komiksus. Aš šiek tiek papasakosiu apie tai, kaip aš kuriu komiksus, tada atliksime keletą pratimų, padėsiančių sukurti unikalų personažą ir istoriją, ir sukursime keletą trumpų komiksų.

Ką galite patarti paaugliui, kuris norėtų užsirašyti į jūsų dirbtuves, bet jaučiasi nepakankamai talentingas?

Visi gali piešti! Dalyvauti dirbtuvėse – tai reiškia smagiai praleisti laiką ir tobulinti savo įgūdžius. Tikrai nereikia patirties dirbant su komiksais ar daug talentų, kad galėtumėte prisijungti prie šio seminaro. Kviečiu ateiti visus, kurie mėgsta piešti ir kurti istorijas.

Ko reikia geram komiksui sukurti?

Žinoma, tai priklauso nuo to, kokį komiksą norite sukurti, bet geriausias būdas pradėti – sukurti vieną ar daugiau unikalių, išskirtinių personažų. Puiki istorija, gražūs piešiniai, puslapių kompozicijos yra svarbu, bet vis tiek reikia veikėjo, kuris „neštų“ ir valdytų istoriją. Todėl savo dirbtuvėse gana daug dėmesio skiriu personažų kūrimui.

Komiksų dirbtuvės paaugliams su Tatiana Goldberg vyks šeštadienį, lapkričio 13 d. 13 val. „Menų spaustuvės“ kišeninėje salėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius). Lapkričio 14 d., sekmadienį 15 val. vyks renginys „Ką kalba komiksai?“. Pokalbyje dalyvaus komiksų kūrėjos Tatiana Goldberg ir Akvilė Magicdust, renginį ves Sigita Pūkienė.

Apie festivalį „Vilniaus lapai“

2016 m. startavęs festivalis „Vilniaus lapai” sulaukė didžiulio susidomėjimo – pilnų salių, žiniasklaidos dėmesio, jis spėjo įgyti literatūrinės bendruomenės pasitikėjimą. Festivalio nesužlugdė ir pernai netikėtai smogusi bei visą kultūros lauką suparalyžiavusi pandemija. Festivalį kartu su partneriais organizuoja Lietuvos skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija. Šiais metais – jau šeštasis kartas, kai literatūros gerbėjai susitiks su savo mėgstamais autoriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją