„Jei mes, suaugusieji, nepaleidžiame iš rankų telefono, ko galime tikėtis iš vaikų“, – pastebėjo literatūros ekspertė, atsakydama į klausimą, kaip vaikus paskatinti skaityti. Pasak jos, nėra nieko geriau nei pavyzdžio rodymas.

O įdomių knygų tikrai yra.

Štai vaikų mylimas Tomas Dirgėla kartu su žmona Skaiste Dirgėliene parašė knygą leidyklos „Alma littera“ serijai „Monstropedija“, pavadinimu „Ateiviai mokyklos stadione?!“.

Ateiviai mokyklos stadione

Ši knyga, skirta 6-9 metų vaikams, pasakoja apie ypatingą mokyklą, kurioje mokosi ir monstrai, ir vaikai. Tik monstrai yra visai nebaisūs – tiesiog atrodo ir elgiasi kitaip, nei įprasti vaikai. Nors vieni kitus sutinka tik valgykloje pertraukų metu, to pakanka, kad kaskart pradėtų šaipytis ir užgaulioti vieni kitus... Atrodo, kad tai niekada nesiliaus! Bet sykį stadione nusileidžia nedraugiškų ateivių erdvėlaiviai ir viską išgelbėti gali tik jėgas suvieniję vaikai ir monstrai! Bet ar jiems pavyks tapti komanda? Ar bendras tikslas gali sutelkti net ir vaikus su monstrais, o monstrus – su vaikais?

„Labai smagi, šmaikšti knyga, su daug žinučių, ką išsinešti, apie toleranciją, kito pripažinimą, kad panašumai mūsų svarbesni nei skirtumai“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė.

Kita siūloma knyga patiks kiek vyresniems, vaikams nuo 10 metų – tai Kristen Boie „Vasara Somerbyje“.

Dvylikametei Martai ir jos broliukams Mačiui ir Mikeliui tenka praleisti atostogas pas močiutę kaime. O ši močiutė mažumėlę keista: gyvena viena atokiame name, pardavinėja namines uogienes, neturi telefono ir juolab interneto. Bet užtat turi vištų, irklinę valtį ir šautuvą, kuriuo išvaiko neprašytus svečius.

Vasara Somerbyje

Kas galėjo pagalvoti – būti pas šitą močiutę labai smagu. Ir kaip tik tada visai vasariškai laimei kyla pavojus! Visiems teks suremti pečius – nes tai ir yra svarbiausia gyvenime.
Kirsten Boie labai šiltai ir jautriai pasakoja apie išties svarbius dalykus, kurie jaudina mus visus.

Pasak E. Baliutavičiūtės, į šią knygą turėtų atkreipti dėmesį Astridos Lindgren gerbėjai – čia irgi susipina nuotykiai, ir švelnus pasakojimas: „Knyga tikrai kvepia vasara, naujais supratimais, naujais patyrimais, nes būdama tame kaime, labai gražioje vietoje Marta supranta, kad ne viskas yra telefonas, ne viskas yra Instagramas ir savo gyvenimo rodymas viešai, kad čia irgi yra vertės. Tai nereiškia, kad ji viso to atsisakys, bet ji patiria gyvenimą iš kitos pusės, kiek daug džiaugsmo gali suteikti gyvenimas gamtoje. Be to, yra ir detektyvinė linija, kuri dar labiau įtraukia“.

Carlie Sorosiak knyga „Aš esu Leonardas. Ateivio nuotykiai Žemėje“ skirta vaikams nuo 9 metų.

Leonardas niekad nėra turėjęs vardo. Ir kūno. Ir geriausio draugo. Bet jis siaubingai trokšta pabūti žmogumi.

Aš esu Leonardas

Per trisšimtąjį gimtadienį Leonardo planetos gyventojai gauna progą mėnesį praleisti Žemėje, įsikūniję į bet kokią jos būtybę. Leonardas turėjo tapti Jeloustono nacionalinio parko eiguliu, bet įvyko klaida. Jis užstrigo katino kūne.

Laimė, Leonardas sutinka mergaitę Oliviją – jiedu leidžiasi į kelionę namo.

Tai išmintinga, linksma ir jautri istorija apie tai, ką reiškia atrasti savo tikrąją šeimą. Ši autorė kai kuriems mažiesiems lietuvių skaitytojams jau pažįstama iš knygos „Aš esu Kosmas“, kurioje pagrindinis veikėjas buvo šuo. „Abi šios knygos patiks tiems vaikams, kurie mėgsta gyvūnus, humorą, bet kartu jautrumą, gilesnes temas“, – sakė vaikų literatūros ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją