Eilėraščių rinkinys „Žuvys fontanuose“, kaip ir daugybę vaikų literatūros apdovanojimų pelniusi knyga „Laimė yra lapė“, gimė apjungus kūrybinio dueto jėgas – rašytojos E. Daciutės eilėraščiais papasakotas istorijas vizualizavo iliustruotoja Aušra Kiudulaitė. Šiose istorijose – kasdienybės, kelionių, santykių, pokalbių nuotrupos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Knygos autorė teigia, kad poezija suaugusiems plaukia iš pačių širdies užkaborių. Negali surežisuoti, koks bus eilėraštis – rimuotas ar ne. Kaip baigsis prasidėjęs. Labiau nei nustebinti netikėtomis formomis ar išskirtinėmis metaforomis E. Daciūtė norėjusi, kad tekstai atlieptų: skaitytojas atpažintų savas būsenas arba galėtų įsivaizduoti, ką galėjo jausti kitas.

„Rašydama prozą jaučiu lyg tai būtų „išorinis rašymas“, tarytum rašytum virš odos. Su eilėraščiais yra kitaip. Kuriant poeziją vaikams atrodo, kad ją rašai iš savo vidinių šviesių kambarių, o suaugusiems – iš tų tamsių užkaborių, spintų ir rūsių,“ – mintimis dalijasi E. Daciūtė savo naujajai knygai pasirinkusi kiek netikėtą ir nemažai klaustukų paliekantį pavadinimą – „Žuvys fontanuose“.

Gal todėl, kad poezijos rinkinyje galima justi vandens tėkmę, o gimus pavadinimui, pasak autorės, ėmė skleistis ir naujos eilučių prasmės. Viena vertus, žuvys fontanuose gali reikšti, kad esi savo terpėje – kaip žuvis vandenyje. Tačiau vanduo yra dirbtinai sukurtoje formoje, tu iš jo niekur nepabėgsi, aplink vaikšto žmonės, tai nėra tava erdvė. Pavadinime galima įžvelgti ir emigracijos ar žmogaus mieste motyvą.

Knyga „Žuvys fontanuose“ padalyta į dešimt skyrių pagal panašų skambesį ir temas. Vieni jų – apie keliones, kiti – tai žmonių istorijos ar jų tarpusavio santykiai, taip pat – savęs paieškos, emigracija. Kai kurie eilėraščiai rinkinyje, ypač ir ankstesnio autorės kūrybos laikotarpio, yra labiau apie ją pačią, ir, žinoma, apie meilę. Kaip gi poezija be meilės...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)