Johan Wolfgang Goethe „Faustas“

Faustas

Vienas ryškiausių visų laikų literatūros šedevrų apima visą Europos istoriją nuo Homero iki paties Goethe's. Tai mokslininko Heinricho Fausto ir velnio Mefistofelio pražūtingo sandėrio istorija, atnešanti Faustui ne amžiną jaunystę ir nemirtingumą, o dvasinę sumaištį ir amžiną nerimą. Pasaulio teatras, kuriame skleidžiasi Fausto ir Mefistofelio pažinties istorija, apima ir meilės, ir tiesos, ir grožio paieškas; didžiulio masto Goethe's kūrinyje veikia ir žmonės – studentai bei filosofai, ir antikos herojai ir dievai, ir Šiaurės tautų mitinės būtybės, ir paties autoriaus sukurti fantastiniai personažai. Šį dviejų dalių veikalą, leidžiamą viena knyga, išvertė Antanas A. Jonynas.

Steven Pinker „Proto amžius“

Jei šiandien atrodo, kad pasaulis ritasi į pražūtį, į paniką nepulti padės Harvardo universiteto profesoriaus Steveno Pinkerio knyga „Proto amžius. Mokslas, humanizmas ir pažanga mūsų laikais“. Sudėtingais momentais svarbiausia nepulti į paniką ir nepasiduoti sąmokslo teorijoms.

Proto amžius

Vienas ryškiausių šių dienų mąstytojų žvelgia į istoriją, daugybę faktų ir įrodo, kad sudėtingiausiais momentais pasaulis susidoroja net su didžiausiais iššūkiais. „Proto amžius“ gina idealus, ant kurių pastatyta pasaulio gerovė, jų mums reikia, kad galėtume kovoti su iškylančiomis problemomis ir toliau vystyti pažangą. Tai Apšvietos, kitaip – Proto, amžiaus vertybės: protas, humanizmas ir mokslas. Tačiau dabar šiems idealams kaip niekad reikalinga parama. S. Pinkeris intelektualiai, pagrįstai ir su nemenka optimizmo doze deklaruoja mokslo ir humanizmo reikšmę mūsų laikams.

Joseph Maroon „Harmonijos kvadratas“

Sulėtėjęs gyvenimo tempas – proga pažvelgti į savo gyvenimą. Ar iš tiesų gyvenate harmoningai ir pakankamai laiko skiriate ne vien darbui, bet ir sau, laisvalaikiui, artimiesiems? Ši knyga būtent apie tai. Sulaukęs keturiasdešimties pasaulinio garso neurochirurgas dr. Josephas Maroonas manėsi pasiekęs sėkmę, tačiau netrukus profesinis ir asmeninis gyvenimas prarado bet kokį džiaugsmą ir iš neurochirurgo jis tapo... sunkvežimių aikštelės prižiūrėtoju. Žmogumi, kurio pagrindinė problema buvo visiškas, absoliutus perdegimas.

Harmonijos kvadratas

Simptomai, kuriuos patyrė autorius, – depresija, nemiga, mintys apie savižudybę, cinizmas – būdingi ne vienam iš mūsų. Bet ne visi suvokiame, kad pagrindinė jų priežastis yra būtent perdegimas. O neatpažįstant daug sunkiau perdegimą nuslopinti ir jo išvengti. Kas padėjo dr. Maroonui atsitiesti? Gyvenimo būdo sistema, kurią jis vadina „Harmonijos kvadratu“. Pasitelkdamas aiškią, suprantamą medicininę informaciją ir asmeninius pavyzdžius, autorius pateikia sistemą, padedančią įveikti perdegimą ir vėl sugrįžti į pilnavertį gyvenimą.

Grigorijus Kanovičius „Miestelio romansas“

Laikas ir geram romanui. „Miestelio romansas“ – autentiškų prisiminimų romanas, kuriame pasakojama, kaip 1920–1941 metų istoriniai įvykiai keitė Lietuvos miestelių gyventojų – žydų, lietuvių, lenkų ir rusų – likimus. Tai tarsi tų ikikarinių dienų atspindys, lyg paviršiun iškeltas lietuviškas „Titanikas“, iš nebūties drauge su savo spalvingais keleiviais prikeliantis anų dienų problemas, kurios aktualios ir šiandien.

Miestelio romansas

Pasakojimo centre – autoriaus šeima, kieto būdo senelė Rocha, tėvai – amatininkų ir meistrų palikuonys, jų pamatinės vertybės – šeima, vaikai, darbas, profesinė garbė, ištikimybė tėvų ir protėvių kapams, jų atminimui, gyvenimas pagal Biblijos priesakus. O greta – Jonavos lietuviai, su kuriais per amžius žydai gyveno santarvėje, – spalvinga miestelio žmonių galerija. Unikalus rašytojo stilius – metaforų gausa, biblinės paralelės, liaudies filosofija, humoro ir lyrizmo derinys.

Romas Treinys „Dziedas“

Dar vienas žvilgsnis į mūsų istoriją. „Dziedas“ – kaip dzūkiškos smėlynų pušies šaknys, deginantis kaip škotiškas viskis, pilnas istorijų apie susipynusius lietuvių, žydų, lenkų ir škotų likimus. Išskirtinės mūsų kultūros asmenybės, režisieriaus Eimunto Nekrošiaus asistento Romo Treinio romanas veda į intriguojančią kelionę po mūsų istoriją, kuri nusidriekia net iki Škotijos.

Dziedas

Dzūkijos kaime prie Merkio, upės padalintame į Lietuvą ir Lenkiją, skleidžiasi žmonių likimai: žydai ir lietuviai, jų tarpusavio santykiai, kaimo kasdienybė ir ją sugriovęs karas, baisūs pokario metai, kaimynai, tapę partizanais ir išdavikais, žudynės ir tremtys, vidinė jėga, padedanti išlikti, ir mirtys tų, kuriems išlikti nepavyko. Su dzūkiškąja linija susipina istorija apie škotus Lietuvoje, prieš akis atskleidžianti Lietuvos istorijos puslapį, apie kurį tiek mažai žinome: Jono Karolio Chodkevičiaus žygiai drauge su škotu Edgaru Ramsay 1605 m., Kėdainių gimnazijos rektoriaus Tomo Ramzos parengtas ir išleistas pirmasis Naujojo Testamento vertimas į lietuvių kalbą, Boguslavo Radvilos bendražygio Mykolo Ramsay dvikovos, Kristupo Ramsay prekybiniai keliai, Tomas Ramza, 1812 m. karo karininkas...

Jane Gardam „Žmona su paslaptim“

XXI amžiaus Čarlzu Dikensu vadinama britų rašytoja Jane Gardam subtiliai ir ironiškai atskleidžia poros santykių vingius bei peripetijas ir visą praėjusį amžių. Nepaprastai išmintingas ir nepaprastai ironiškas romanas apie meilę, ištikimybę, tačiau visų pirma – apie gyvenimo ir šalies sunykimą. Tobula sutuoktinių pora, kurioje kiekvienas atlieka savo vaidmenį: atsidavęs profesijai tobulas vyras ir atsidavusi šeimai tobula žmona, nesiskirianti su meilužio dovanotais perlais.

Žmona su paslaptimi

Pažadėjusi tekėti už Federso, kylančios Honkongo advokatų žvaigždės, Betė intuityviai jaučia, kad santuokos pagrindas nebus laukinė aistra; ir vos po valandos ji sutinka savo didžiąją gyvenimo meilę – Federso varžovą ir pikčiausią priešą Veniringą... Tačiau santuoka įvyksta ir trunka penkiasdešimt metų.

Algirdas Toliatas „Ramybė tau“

Ieškantiems gilių minčių, padėsiančių nusiraminti ir pozityviai pažvelgti į gyvenimą. Pats autorius šią knygą vadina pasaulietiškiausia ir kalba apie esminius, anksčiau ar vėliau daugeliui iškylančius gyvenimo klausimus, kurie šiandien aktualūs kaip niekada.

Ramybė tau

Kas atima iš mūsų ramybę ir laimę? Ar gali kliūtys gyvenime tapti galimybėmis? Kodėl reikia paleisti praeitį? Kaip per smulkmenas nepamesti tikslo? Kaip išmokti ne tik žiūrėti, bet ir matyti?
„Susitaikyk su savimi. Susitaikysi su gyvenimu“, – teigia A. Toliatas knygoje „Ramybė tau“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt