Kelly McGonigal pristato moksliniais tyrimais pagrįstą knygą „Judėjimo džiaugsmas. Kaip fizinis aktyvumas padeda pajusti gyvenimo džiaugsmą, sustiprina tarpusavio ryšius ir suteikia pasitikėjimo savimi“ apie tai, ką daryti, kad pamėgtume judėjimą, kodėl fizinis aktyvumas skatina žmogų būti laimingesnį ir kaip judėjimas susijęs su mūsų saviraiška, socialiniais ryšiais bei gebėjimais.

Judėjimo džiaugsmas

Derindama mokslinį ir pasakojimo stilių, K. McGonigal pasinaudoja neuromokslo, psichologijos, antropologijos ir evoliucinės biologijos sričių įžvalgomis, taip pat moksliniais straipsniais, etnografijos bei filosofų žiniomis. Autorė atskleidžia, kad judėjimas neatsiejamas nuo pagrindinių žmones džiuginančių dalykų – saviraiškos, socialinio ryšio ir gebėjimų, taip pat parodo, kodėl jis yra stiprus šiuolaikinių epidemijų, tokių kaip depresija, nerimas ir vienatvė, priešnuodis.

„Knygos tikslas yra pakeisti nuostatą, kad judėjimas yra prievolė, kad turiu atsikelti, prisiversti, nueiti, padaryti – o iš tikrųjų tai yra didžiulis džiaugsmas ir malonumas. Autorė papasakoja, kaip mūsų kūne veikia tie mechanizmai, kokiu būdu jie mus užkrauna ir kaip tai padaryti praktiškai. Autorės misija yra naujausius mokslinius atradimus perversti į kasdienes praktikas, pristatyti jas žmonėms ir padėti taikyti kasdienybėje“ – pasakojo V. Maksvytė.

„Tai knyga visiems tiems, kurie arba labai myli judesį ir nori juo užkrėsti kitus, arba nori atrasti tą džiaugsmą. Taip pat tiesiog apie gyvenimo džiaugsmą, nes viskas yra susiję, ir apie tai autorė irgi pasakoja – ir maistas, ir mūsų mintys. Kaip pati autorė sako, tai yra meilės laiškas visų formų judėjimui ir žmogaus prigimčiai“, – pridūrė knygų ekspertė.

Susie Orbach knyga „Apie valgymą“ padės pakeisti mintis ir jausmus, susijusius su tuo, ką valgome, o juk daugeliui iš mūsų valgymas siejasi su kančia ar susilaikymu. Kiekviename puslapyje pateiktas lengvai suprantamas, trumpas sakinys išmokys pajusti, kad valgydami mes pasisotiname ir nusiraminame.

Apie valgymą

Knygos autorė S. Orbach yra 1946 metais gimusi britų psichoanalitikė, psichoterapeutė, per savo praktiką sukaupusi labai daug žinių. V. Maksvytė pasakojo, kad ji yra žinoma kaip specialistė, kuri domisi kūno problematika, kaip priimti savo kūną, kaip jame jaustis gerai, pati dirbusi ir iniciavusi akcijas dėl mergaičių kūno priėmimo, normalizuoti kūną, išmokti juo mėgautis. Ji taip pat yra buvusi princesės Dianos terapeutė, o dabar į šią knygą sudėjo visą savo gyvenimo patirtį.

„Mes čia nerasime kažkokių daug tyrimų, kažkokių išplėstinių pasakojimų, ką daro šiuolaikinis mokslas, bet labai paprastai, labai talpiais sakiniais sudėta visa tai, ką mums reikia žinoti – penki baziniai principai, kurių turėtume laikytis, jei norime, kad valgymas taptų džiaugsmu. Taip pat čia rasite daug paneigtų mitų – vienas iš autorės tikslų yra parodyti, kad kiekvienas žmogus individualus, nėra visiems tinkančios dietos, nėra gero arba blogo produkto. Visą laiką reikia stebėti, kodėl aš valgau, ar tik aš nenoriu savo emocinį alkį arba stresą užvalgyti“, – kalbėjo V. Maksvytė.

„Ši knyga apie tai, kad kiekvienas turime rasti savo santykį su maistu, stebėdami savo kūną, savo poreikius, kaip tai mane veikia ir be galo atidžiai įtraukdami į savo gyvenimą valgymo malonumą. Tad jei pirma knyga mus moko judėjimo džiaugsmo, tai antra – valgymo džiaugsmo“, – sakė knygų ekspertė.

Dr. Steven Gundry žino: visi žmonės tikisi gyventi ilgai ir laimingai, būti sveiki, bet tik iki tol, kol sulaukia vidutinio amžiaus ir savo akimis pamato tėvų ar net bendraamžių sveikatos sutrikimus. Kaip mums išspręsti paradoksą, kai norime sulaukti žilos senatvės ir kartu džiaugtis gera sveikata?

Dirbdamas su tūkstančiais pacientų dr. Gundry išsiaiškino, kad labiausiai mūsų bijomos „senatvinės ligos“ nėra susijusios vien tik su senėjimo procesais; tai veikiau mūsų gyvensenos, kurios laikėmės visą savo gyvenimą, šalutinis produktas.

Knygoje „Ilgaamžiškumo paradoksai. Kaip numirti jaunam sulaukus gilios senatvės“ gydytojas pristato naujausius mokslinius tyrimus ir naują požiūrį į gražų, sveiką senėjimą, pagrįstą „seniausiųjų“ žmogaus dalelių – mūsų organizmo viduje gyvuojančių mikroorganizmų – sveikatos stiprinimu.

Ilgaamžiškumo paradoksai

„Ši knyga paneigia daugybę mitų, taip pat ir apie tai, kad senėjimas yra užprogramuotas genetiškai. Autorius sako, kad vis dėlto mūsų kūno sveikata, tai, kaip mes galvojame, kaip jaučiamės, sergame ar nesergame, greitai senstame ar išliekame jauni, yra susiję su tuo, kaip mes rūpinamės savo mikrobiomomis, savo bakterijomis, ar duodame joms tinkamą maistą, ar visgi užkemšame tuo, kas mus žudo. Tada, kaip žiauriai beskambėtų, mes pūvame kartu su savo bakterijomis“, – pasakojo V. Maksvytė.

Ji pasidalino, kad autorių, garsų kardiochirurgą parašyti šią knygą įkvėpė jo pacientė, sulaukusi net 106 metų, kurią matydamas jis pats negalėjo patikėti, kad jai tikrai yra tiek metų, kiek rašoma dokumentuose. Knygoje apstu konkrečių receptų, produktų išvardinimų, patarimų, ką daryti kasdienybėje. „Tikrai daug gyvenimo išlošime laikydamiesi šių patarimų“, – patikino knygų ekspertė.

Austino Perlmutterio ir Davido Perlmutterio knyga „Išsivalyk smegenis“ moko, kaip sąmoningai pakeisti smegenų jungtis, kad sėkmingiau bendrautume, atjaustume kitus ir priimtume geresnius sprendimus, bei atgauti džiaugsmą ir sveikatą šiuolaikiniame pasaulyje.

Išsivalyk smegenis

Šiuolaikinis gyvenimas mums siūlo begalę galimybių ir pagundų. Galime valgyti, ką norime ir kur norime. Galime panirti į viliojantį skaitmeninį pasaulį. Vienu mygtuko spustelėjimu galime pirkti prekes ir paslaugas, ir jos bus nedelsiant pristatytos ar suteiktos. Gyvenimas šioje pašėlusioje tikrovėje 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę kelia grėsmę mūsų fizinei ir protinei sveikatai, ryšiams su kitais ir su visu pasauliu.

Knygoje „Išsivalyk smegenis“ autoriai remdamiesi naujausiais mokslinių tyrimų duomenimis paaiškina, kaip šiuolaikinis pasaulis ir technologijos keičia mūsų smegenų jungtis, kodėl tampame vienišesni, nuolat susirūpinę ar apimti depresijos, nepasitikime kitais, esame linkę sirgti ar priaugti svorio.

Knygos skaitytojai joje rasi 10 dienų smegenų valymo programą, mitybos planą ir 40 skanių patiekalų receptų.

„Visa tai, kas čia pristatoma, pagrindžiama mūsų smegenimis, jų plastiškumu. Yra tam tikros technikos, tyrimai apie tai, kaip mūsų smegenys reaguoja į visus tuos dalykus, kurie susiję su mūsų sveikata ir kaip mes galėtume keisti savo neuronų tinklą, kad būtume džiaugsmingi, sėkmingi, laimingi, sveiki“, – kalbėjo V. Maksvytė.

Ji pastebėjo, visos šios knygos gali būti puikiomis dovanomis per Kalėdas žmonėms, kurie gal net nežino, kad yra tokių žinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją