Šeštasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nuėjo ilgą kelią: jis buvo aktoriumi, o tapo ukrainiečių tautos lyderiu; jis buvo žmogus, kurį pasaulio valstybių vadovai sutikdavo smalsiai ir su pašaipa, o tapo politiku, kuris dabar Vakaruose pasitinkamas plojimais. Maža to, įtakingiausių pasaulio valstybių lyderiai jaučiasi pagerbti, galėdami pavadinti jį savo draugu. „Zelenskis“ – pirmoji ir kol kas vienintelė Ukrainos prezidento biografija. Žinomas Ukrainos žurnalistas ir knygų autorius Serhijus Rudenka pasakoja apie skirtingus Volodymyro Zelenskio gyvenimo etapus, pradedant jo vaikyste Kryvyj Rihe ir baigiant 2022 metų Rusijos ir Ukrainos karu. Tai istorija žmogaus, kuris, neturėdamas politinės patirties ir reikalingų žinių, pažadėjo ukrainiečiams pakeisti jų gyvenimą. Istorija žmogaus, kuriuo patikėjo 13,5 milijono rinkėjų. Žmogaus, supratusio, kad didžiulis pasitikėjimas – tai ir milžiniška atsakomybė. Tai istorija žmogaus, priėmusio Vladimiro Putino iššūkį ir šiuo sunkiu metu tapusiu Ukrainos valstybės vadovu. Sužinokite, kaip pasikeitė visuomenės nuomonė ir kaip neaukštus reitingus turėjęs prezidentas virto prezidentu, mūru stojusiu už savo tautiečius ir ginančiu ne tik Ukrainos, bet, rodos, ir visos Europos laisvę.

Zelenskis

V. Maksvytė pasakojo, kad pirmą kartą ši knyga pasirodė 2020-ais metais, kai, tiesą sakant, nebuvo tokia aktuali ir įdomi. Tačiau dabar V. Zelenskis matomas visai kitoje šviesoje, o autorius S. Rudenka, reaguodamas į karščiausias aktualijas, knygą atnaujino ir papildė.

„Tai, kas tuo metu atrodė kontraversiška ar kažkaip vienaip vertinama, dabartinių įvykių šviesoje pasirodo visiškai kitaip. Tad visiems tiems, kas iš tikrųjų norėtų sužinoti daugiau, patyrinėti giliau, suprasti, koks yra tas kelias. Gal mes nerasime visų atsakymų, bet tuos pagrindinius štrichus ir tam tikrą suvokimą, kaip formuojasi lyderiai, kokios yra tos savybės, kokie yra Ukrainos kontekstai, visa tai tikrai išskaitysite“, – kalbėjo literatūros ekspertė ir užtikrino, kad knyga skaitosi lengvai ir paprastai, nėra sunki.

Iš ukrainiečių kalbos knygą „Zelenskis“ vertė Jovita Liutkutė.

„Žalia šviesa“ – Kino akademijos apdovanojimą pelniusio, „Oskaru“ apdovanoto aktoriaus Matthew McConaughey atsiminimai, kupini šmaikščių nutikimų, laisvūnų išminties ir sunkiai išmoktų pamokų, kaip džiaugtis gyvenimu.

V. Maksvytė atskleidė, kad šios knygos maketas yra ypatingas – su labai daug nuotraukų, raštelių, kitokių originalių intarpų.

Žalia šviesa

„Susipažinsime tikrai artimai ir atvirai su šia asmenybe, vėlgi, pamatysime šį aktorių visai kitokioje šviesoje. Šios knygos pagrindas yra dienoraščiai, kuriuos jis rašė daugiau negu trisdešimt metų, o penkiasdešimtmečio, vidurio gyvenimo peržiūrėjimo proga surinko viską, ką buvo surašęs, išvažiavo į dykumą, atsiskyrė ir sudėjo į knygą. Ši knyga yra apie žmogaus kelionę, apie jo vertybes, apie principus, kurių jis laikosi, kad pasiektų tam tikrų savo tikslų. Mes pamatome visą Matthew kelią nuo tokio aktyvaus, nors kartu gal šiek tiek ir drovaus airių berniuko, augančio labai dramatiškoje aplinkoje, iki tos aktoriaus karjeros ir pačių drąsiausių ambicijų ir svajonių įgyvendinimo. Vien tėvų santykių aprašymai yra ko verti – jo tėvai, berods, tris kartus skyrėsi, du tuokėsi, daug visokių peripetijų, dramaturgijos, kaip jie, broliai, buvo auginami, ko tėvai iš jų reikalavo, kokią įtaką tai padarė dabartiniam jo gyvenimui, kaip jis elgiasi su savo vaikais ir savo žmona. Tai tikrai yra knyga, kurią skaitysite nuo pirmo iki paskutinio puslapio. Galima ginčytis su autoriumi, galima nesutikti, bet neskaityti tiesiog negalima“, – sakė V. Maksvytė.

Šią knygą iš anglų kalbos išvertė Eglė Černiauskaitė.

Dr. Edita Eger, visame pasaulyje žinoma psichologė, bestseleryje „Pasirinkimas“ pasakojo apie savo išgyvenimus Aušvico koncentracijos stovykloje, išlikimą, sielos gydymą ir kelią į laisvę. Tūkstančiai žmonių parašė laiškus daktarei Eger pasakodami kaip „Pasirinkimas“ įkvėpė juos pažvelgti į savo praeitį ir prašė parašyti kitą įkvepiančią praktinę, knygą kaip pakeisti savo mintis ir elgseną.

Naujoje savo knygoje „Dovana“ E. Eger apibūdina dvylika pagrindinių žmogų įkalinančių įsitikinimų, kaip antai: baimę, sielvartą, pyktį, paslaptis, įtampą, kaltę, gėdą ir vengimą pažvelgti tiesai į akis, bei pataria kaip įveikti šiuos iššūkius.

Dovana

Ši knyga, kupina atjautos, įžvalgos ir humoro, parodo žmogaus sielos pažeidžiamumą ir supažindina su iššūkiais, su kuriais susiduriame mes visi. „Dovana“ padės išsigydyti sielą, parodys, kaip atsikratyti žalingų įpročių, kaip pakeisti savo mintis, kaip rasti laisvę ir džiaugtis gyvenimu.

V. Maksvytė prisipažino, kad pati labai mėgsta šią autorę, tad ir ši knyga viena jos favoričių.

„Šioje knygoje yra 12 labai konkrečių skyrių, ką daryti su baime, su kalte, su gėda, ką daryti su kažkokiais kitais neigiamais patyrimais, kuriuose kartais įstringame. Ji sako įkvepiame – yra tokie įrankiai, judame toliau. Nes kad ir kas būtų nutikę, kad ir kaip sunkiai būtų mus gyvenimas sumurkdęs, mes visada galime atsistoti ir džiaugtis tuo, ką turime dabar. Iš tikrųjų „Dovana“ yra labai motyvuojanti, šviesi, šilta knyga“, – kalbėjo literatūros ekspertė.

Knygą „Dovana“ vertė Rita Kaminskaitė.

Renata Laqueur (1919–2011) – „Dienoraštis iš Bergen-Belzeno koncentracijos stovyklos. 1944–1945“ autorė. Prasidėjus karui ji susipažino su Paulu Goldschmidtu ir 1941 m. jie susituokė Amsterdame. Po skyrybų 1950 m. Laqueur išvyko į Niujorką, ten ištekėjo antrą kartą.

Renata, pati išgyvenusi koncentracijos stovyklą ir rašiusi joje dienoraštį, studijavo anglų, ispanų filologiją, gilinosi į literatūrologiją ir apgynė disertaciją, kurioje lygino koncentracijos stovyklose rašytus dienoraščius bei jų literatūrinę vertę.

Dienoraštis iš Bergen-Belzeno koncentracijos stovyklos. 1944–1945

„Tai vienas iš tų unikalių atvejų, kada žmogui, būnančiam koncentracijos stovykloje, pavyksta slapta rašyti dienoraštį, fiksuoti tuos įvykius čia ir dabar, ir juos išsaugoti. Renatai buvo dvidešimt keleri metai, kai su vyru atsidūrė Bergen-Belzene, tai yra, kitokio tipo koncentracijos stovykloje nei Aušvice, tarsi išrinktiesiems, bet visa tai, ką teko išgyventi, yra ne mažiau skausminga ir baisu. Ypatingas šis dienoraštis tuo, kad autorė yra pasirinkusi kitokią poziciją su gyvenimu, ji iš prigimties yra tokia, kad sako, aš nesu auka – aš esu išgyvenusioji. Ji tiesiog fiksuoja faktus, kas vyksta aplinkui, nepuldama savęs gailėti, ar kažkaip smerkti – taip objektyviai aprašo realybę. Skaityti yra be galo ir sunku, ir įdomu, nes tas pasakojimas tikrai įtraukia“, – pasakojo V. Maksvytė.

Šią knygą paruošė Renatos pirmojo vyro dukra Saskia Goldschmidt, kuri tėvui mirus rado tuos tikruosius dienoraščius, o paskui bendravo su Renata.

„Iš tikrųjų tokia labai talpi knyga, visiems, mėgstantiems tokio tipo literatūrą, tikrai bus labai įdomus skaitinys“, – sakė V. Maksvytė.

Iš Nyderlandų kalbos knygą vertė Birutė Avižinienė.

Suleika Jaouad knygoje „Tarp dviejų pasaulių“ pasakoja savo gyvenimo istoriją. Po universiteto baigimo ji išvyksta į Paryžių įgyvendinti savo svajonės ir tapti karo korespondente. Tačiau tikrasis pasaulis, į kurį ji taip veržėsi, pasiunčia ją visiškai kitur.

Viskas prasideda nuo niežulio, primenančio tūkstančius nematomų uodų įkandimų, vėliau prisideda sekinantis nuovargis. Likus kelioms savaitėms iki dvidešimt trečiojo gimtadienio, ji išgirsta diagnozę ir tai, kad tėra 35 procentų tikimybė išgyventi. Gyvenimas, apie kurį Suleika svajojo, subyra it kortų namelis. Ji ketverius metus praleidžia ligoninėje kovodama už savo gyvybę ir rašydama savo gyvenimo sagą „The New York Times“ skiltyje.

Tarp dviejų pasaulių

Pagaliau Suleika išeina iš ligoninės palatos pasveikusi. Tačiau greitai įsitikina, kad tai nėra jos kelio į išgijimą pabaiga. Ji praleido 1 500 dienų siekdama vieno tikslo – išgyventi. O šį tikslą pasiekusi, nežino, ką daryti toliau.

Kaip ji susigrąžins tai, ką prarado? Kartu su savo geriausiu draugu Oskaru, mielu terjero mišrūnu, Suleika leidžiasi į šimto dienų trukmės 15 000 mylių kelionę per šalį. Kelionė jai padeda suprasti, kad takoskyra tarp sergančiųjų ir sveikųjų pasaulių labai trapi, kad daugelis mūsų visą savo gyvenimą tarp jų blaškomės.

„Jos atviri pasakojimai sulaukia daugybės žmonių palaikymo, susidomėjimo – ne tik tų, kurie patys susidūrę su onkologija. Tai be galo skaidriai, įtaigiai parašytas pasakojimas, ir ne tik apie ligą, nes, ką papasakoja Suleika, kad kai baigiasi liga ir prasideda remisija, tarsi ji grįžta į tą normalų gyvenimą, bet ar gali žmogus po tokių stiprių išbandymų iš tikrųjų į jį sugrįžti?“, – apie knygą pasakojo V. Maksvytė.

Literatūros ekspertė nenorėjo išduoti, kaip toliau vystėsi Suleikos gyvenimo istorija, tik prasitarė, kad šiais metais ji ištekėjo už ilgamečio savo draugo žinomo dainininko. „Pasmalsaukite, paieškokite, rudeniui šitos knygos kaip tik“, – šypsojosi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją