S. Dirgėlienė pasakojo, kad knyga „Otis eina į darželį“ yra apie pirmą dieną, kai peliukas Otis išeina į darželį – pats pirmas kartas, kai jis turi išdrįsti atsiskirti nuo mamos, nueiti į grupę.

„Tai yra visa jo diena tame darželyje – kaip jis leidžia laiką, kokie iššūkiai, kokios baimės, kokie džiaugsmai atsiranda, netgi kažkokie rūpestėliai ten yra. Tiesiog norėjosi parodyti toje knygoje viską, kaip yra iš tiesų, kad peliukas ir jaudinasi, jam gal ir ne taip skanu, kaip mama išverda sriubytę, bet yra ir daug linksmų, smagių dalykų. Apskritai knyga yra apie pirmą dieną darželyje, kaip mes atsiskiriame nuo mamos, kokie jausmai užplūsta ir ką ten visą dieną veikiame“, – kalbėjo ji.

Otis eina į darželį

„Vaikai gali suprasti, kas jų laukia – ne tik kokios veiklos, bet ir kokie jausmai gali užplūsti, kad jie gali galvoti ir apie tėvelius, jų ilgėtis, bet aš čia parodžiau, kad tėveliai irgi apie juos galvoja. Tai tokia savotiška instrukcija, kuri, labai tikiuosi, padės vaikams suprasti, kas jų laukia ir kad jiems bus šiek tiek lengviau tą pirmą dieną darželyje“, – sakė S. Dirgėlienė.

Rašytoja neslėpė, kad trys jos ir knygų vaikams rašytojo Tomo Dirgėlos vaikai nelanko darželio – jie turi galimybę auginti juos namuose, tačiau ji stebėjo kitų žmonių patirtis, taip pat pravertė jos pačios vaikystės prisiminimai ar pastebėjimai, kaip jų vaikams sekėsi pirmą kartą paliktiems įvairiuose užsiėmimuose. Be to, knygą peržvelgė ir psichologė, davusi vertingų patarimų.

„Būtent dėl tų emocijų – svarbu ne per daug išgąsdinti vaiką, bet ir ne per daug parodyti, kad viskas ten bus tik labai gražu ir gerai, nes vaikas gali jaustis apgautas, jei sakysime, kad tu nesijaudink, bus tik linksma“, – pasakojo knygos autorė.

Anksčiau kūrusi užduotėlių knygas vaikams, iš kurių vaikai jau pažįsta peliuką Otį, S. Dirgėlienė sako, kad ir dabartinė knyga gimė labai nuosekliai ir organiškai – leidykla „Alma littera“ ją ragino išmėginti jėgas ir ji galiausiai pasiryžo. „Sukūriau tą Otį ir labai tikėjausi, kad jis vaikams patiks. Buvo labai svarbu jį iliustruoti taip, kad vaikams šis personažas būtų priimtinas – tai, kad taip ir įvyko, yra iliustratorės Gretos Alice nuopelnas“, – pasakojo ji.

„Dabar norisi tomis knygomis padėti vaikams juos aplankančiose stresinėse situacijose – gal tokia mano misija“, – kalbėjo S. Dirgėlienė, džiaugdamasi, kad jos pačios vaikams knyga taip pat labai patiko. Stebint juos rašytojai kyla ir naujų knygų idėjos.

„Dažnai stebint savo vaikus pasižiūriu, kur mums kyla kažkokių iššūkių, baimių, suprantu, kad ne mums vieniems tai aktualu ir iš to galvoju, kur galiu padėti vaikams“, – pasakojo ji.

Rašytoja jau planuoja šios knygos tęsinius. „Galiu išduoti, kad tikriausiai jau pamažu bus iliustruojama knyga apie Otį, kuris eina pas gydytoją – vaikus labai neramina procedūra, kai yra imamas kraujas, tad norėtųsi jiems padėti ir šitoje vietoje susitvarkyti su savo baimėmis ir suprasti, kad dažniausiai yra baisiau laukti, nei tai, ko tu lauki. Vėliau turėtų rastis ir daugiau – manau, kad bus sėkminga serija ir tikiuosi, kad padės vaikams susitvarkyti su jų baimėmis“, – kalbėjo S. Dirgėlienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją