Atsakymus į šiuos klausimus galima rasti ką tik išleistoje Mičigano-Flinto universiteto anglų kalbos ir literatūros profesoriaus Thomas’o C. Fosterio knygoje „Skaityk literatūrą kaip profesorius. Gyvas ir smagus skaitymo tarp eilučių vadovas“ (vertė Laimantas Jonušys, leidykla „Kitos knygos“), rašoma pranešime žiniasklaidai.

Grožiniame tekste kiekviena detalė turi paskirtį, ir šios knygos autorius išsikėlė tikslą padėti skaitytojas jas atpažinti ir perprasti. Savo šmaikščiomis pastabomis ir pasakojimais profesorius veda skaitytojus daugiausia per klasikos kūrinius ir suteikia skaitytojams įrankius, kaip perprasti pasakojimo konstruktus.

Ką reiškia, kai herojus ar herojė keliauja dulkėtu keliu ar vaišina gėrimu bendražygį? O jei užklumpa lietus? Kaip literatūros kūriniuose veikia Biblijos motyvai ar geografija? Ar sunku buvo autoriams meilės scenas aprašyti karalienės Viktorijos laikais? O vėliau?

„Paradoksalu, bet: XXI amžiuje skaitome daugiau nei bet kada, ir… vis mažiau mokame skaityti, nes vis dažniau tik prabėgame raidžių paviršiais, teužkibdami už to, kas tekste akivaizdžiausia ar labiausiai „rėkia“. Ši šmaikščiai ir pagaviai parašyta knyga, kupina nuoširdaus kalbėjimo, įdomiausių istorijų ir literatūros kūrinių narstymų, grąžina prie skaitymo pagrindų, kurių vieniems teks išmokti, kitiems – nupūtus dulkes pasikartoti. Drįsčiau paprieštarauti autoriui – perskaitę šią knygą jūs vargu ar skaitysite kaip tikras profesorius, bet kaip literatūros Šerlokas – garantuotai,“ – apie knygą atsiliepia literatūrologė dr. Jūratė Čerškutė.

Knyga literatūroje skatina įžvelgti ne tik tiesiogines prasmes, bet ir žvelgti plačiau. Ištrauka iš knygos: „…akcentuoju <...>: kai tik [knygoje] žmonės drauge valgo arba geria, tai yra komunija. Kažkodėl tai dažnai sutinkama šokiruota veido išraiška, mat daugeliui skaitytojų komunija reiškia tik vienintelį dalyką. Nors labai svarbi, ta reikšmė ne vienintelė. <...> Kone visos religijos turi kokias nors liturgines ar socialines apeigas, kuriose susibūrę tikintieji dalinasi maistu. Todėl turiu paaiškinti, kad kaip santykiavimas, be seksualinės, turi kitų reikšmių, ar bent anksčiau turėjo, taip ir ne visos komunijos yra šventos. <...> Realiame pasaulyje bendras duonos laužymas yra dalinimosi ir taikos ženklas, nes jeigu laužote duoną, tai nedaužote galvų.“

„Skaityk literatūrą kaip profesorius“ autorius Th. C. Fosteris yra Mičigano Flinto universiteto anglų kalbos ir literatūros profesorius emeritas, dėstė klasikinę ir šiuolaikinę literatūrą, dramą ir poeziją, vedė kūrybinio rašymo kursus. Ši knyga, pirmą kartą išleista 2003 m., sulaukė dėmesio ir tarp literatūros mėgėjų, ir tarp mokytojų. Autorius yra parašęs kitų literatūrą populiarinančių knygų ir kelis akademinius darbus apie XX a. britų ir airių literatūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)