„Nutarusios parengti knygą apie Romą, norėjome, kad apie savo miestą joje kalbėtų jo gyventojai, – pratarmėje sako autorės. – Papasakoti apie Romą pakvietėme žmones, kuriuos čia sutikome, su kuriais bendraujame ir kurie mus pačias ne kartą virtualiai ir gyvai yra vedžioję po savąjį miestą, atverdami jo vertybes ir įdomybes“.

Didele paskata tapo dar 2005 m. pasirodžiusios Giedrės Jankevičiūtės knygos „Pasivaikščiojimai po Romą su Giovanna“, kurioje autorė kalbino dailės kūrinių restauratorę Giovanną Lozoraitis, populiarumas, rašoma pranešime žiniasklaidai. G. Jankevičiūtė juokavusi, kad per visus šiuos metus pavargusi atsakinėti į klausimus, kur šią knygą galima rasti ar įsigyti. „Pasivaikščiojimų po Romą su Giovanna“ sėkmė patvirtino išlikusį dėmesį Amžinajam miestui ir poreikį gauti informaciją iš pirmų lūpų.

9 pasivaikščiojimai po Romą

Per 15 metų G. Jankevičiūtės smalsumas tyrinėti miestą ir dalintis atradimais išliko, susikaupė naujų istorijų, o pasivaikščiojimai kartu su tuo metu kultūros atašė Romoje dirbusia architekte J. Reklaite atvėrė naujas miesto vietas. Taip gimė mintis parengti naują pokalbių knygą, kurioje daug dėmesio būtų skiriama Romos praeičiai ir dabarčiai, miesto lankytinoms vietoms ir objektams, ir išryškėtų asmeniškas kiekvieno pašnekovo santykis aptariama tema.

Norėdamos atskleisti išsamų ir visapusišką Romos vaizdą, knygos sumanytojos pakalbino devynis kultūros pasaulio atstovus: archeologę Alessandra Mezzasalma, istorikės išsilavinimą turinčią vadybininkę Daina Maria Lozoraitis, dailės kritikę ir istorikę Serena de Dominicis, muziejų kuratorius – Pippo Ciorra, Gabriella Bocconi, Antonella Renzitti, kultūros istoriką ir diplomatą Barnardino Oslo, Vatikane dirbančius žurnalistus – Joną Malinauską ir Saulių Augustiną Kubilių.

„Pašnekovus rinkomės ir klausinėjome jau turėdamos omenyje knygos struktūrą, kurią siejome su miesto istorijos chronologija ir derinome su galima realių pasivaikščiojimų topografija. Stengėmės, kad knygoje minimas vietas būtų galima apeiti pėsčiomis, pernelyg nenutolstant nuo miesto centro; tik keli iš svarbesnių objektų yra atokiau, bet jie nesunkiai pasiekiami viešuoju transportu,“ – pasakoja G. Jankevičiūtė ir J. Reklaitė.

Knygos pasakojimus vaizdais praplečia nuotraukos ir piešiniai. 9 žemėlapių ir 39 piešinių autorė – Romoje gyvenanti menininkė Medilė Šiaulytytė. Dizainą sukūrė Indrė Klimaitė.

Knyga išleista bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros taryba.

2011 m. įkurta leidykla „Aukso žuvys“ populiarina Lietuvos istoriją, kultūrą, ieško naujų būdų, kaip ją pristatyti visuomenei, aktualizuoti reikšmingus mūsų valstybės įvykius, reiškinius ar asmenybes. Nuo 2019 m. įgyvendina moderniosios Europos autorių grožinės literatūros vertimo į lietuvių kalbą projektą, kuriam Lietuvoje atstovauja Kūrybiškos Europos biuras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)