Atsakyti į šiuos klausimus bandė Klaipėdos menininkai darganotą šeštadienio vakarą miestiečius sukvietę į senąjį turgų, kur vyko meninė provokacija „Turgaus naktis“.

Pirmą kartą Lietuvoje profesionalūs aktoriai, klounai, mimai, džiazo ir klasikinės muzikos atlikėjai, choristai, tapytojai, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto studentai ir meno mokyklų moksleiviai turguje ne tik ne tik keitėsi savo darbo vaisiais, bet ir skatino bendradarbiavimą tarp pirkėjo ir pardavėjo. Viešai jų skelbtas šventės tikslas – burti ir stiprinti bendruomenės ryšius mieste.

Meninkai dovanojo savo sugebėjimus

Vienas iš renginio organizatorių, aktorius ir režisierius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Valentinas Masalskis pasakojo, kad idėja menininkams persikelti į turgų kilo dar vasarą, tačiau dėl pasiruošimo darbų buvo perkelta į rudenį.

„Norėtumėme suteikti šiam pasirodymui didesnes galimybes. Yra minčių visą tai paversti sezoniniu renginiu pagal Donelaičio „Metus“, pavasarį – „Atvelykio“, žiemą – „Trijų karalių“ turgumi. Turguje visada buvo gyvas bendravimas, kur dalinamasi nuotaikomis, mintimis, idėjomis. Viską, ką turi geriausio ir brangiausio žmonės nešdavo į turgų. Todėl ir mes pasistengėme nelaužyti tradicijų“, - su renginio idėja supažindino Klaipėdos universiteto Menų fakulteto dėstytojas ir Klaipėdos jaunimo teatro režisierius V.Masalskis.

Nors viso renginio metu oras nedžiugino – pūtė stiprus vėjas ir smarkiai lijo lietus, menininkai džiaugėsi sukviesti į šventę ir tikino, kad net prastas oras negali nugalėti jų noro dalintis savo sugebėjimais su turgaus lankytojais.

Pasak gitaristo Vytauto, jam smagu, kai „visur bendraujama, visi šypsosi, visi laimingi. Mano manymu, Klaipėdoje tokio didelio susibūrimo turgus dar nematė.“ Vaikinui antrino ir klounas Liudas: „Dovanosime žmonėms savo energiją. Gaila, kad oras labai prastas: lyja, šalta, bet ką darysi, neverkšlensi gi. Džiugu, kad žmonės nepabijojo audros ir susirinko gana gausiai.“ Na, o Jaunimo teatro aktorė Elena labiausiai žavėjosi ne miestiečių, o menininku aktyvumu: „Visi dirbame kartu, taip smagu!“, - emocijų neslėpė jaunoji aktorė.

Trūko konkretumo

Tiesa, daugumai žmonių prastas oras buvo priežastis turguje neužsibūti. Dalis jų bandė šildytis prie sriubos ar kavos ir arbatos katilų, kiti – aktyviai plodami ir netgi šokdami.

„Pirmą kartą dalyvauju tokioje provokacijoje, pakvietė draugė. Viskas ganėtinai įdomu, tik vieta truputi ankštoka, prie kai kurių pasirodymų sunku prieiti, o jei išlendi iš po stogo – lietutis lyja“, - įspūdžiais dalinosi miestietė Sudita.

Kiek kitokios nuomonės buvo Andrius, kuris buvo nusivylęs neorganizuotumu: „Išgirdome reklamą, tikėjomės, kad bus įdomu. Truputi nusivylėme – daug šurmulio, tačiau trūksta konkretumo.“ Tačiau tokiu šurmuliu džiaugėsi moksleivė Judita: „Atrodo, kad niekas nevyksta, bet pasižiūri atidžiau: čia piešia, čia groja, čia dainuoja, čia vaidina. Miestas tarsi atgijo.“

Anot V. Masalskio, tokia ir buvo provokacijos idėja: „Kiekviename kampe kažkas vyksta. Tai tikro turgaus įspūdis. Bandėme susikoncentruoti ir svarbiausius pasirodymus perkelti į didžiąją sceną, bet palikti turgų tuščią nenorėjome. Iš turgaus supranti, miestas gyvena, ar miršta. Jaučiu, kad šiandieną gyvename.“

Turgaus svečius pasitiko Klaipėdos universiteto menų fakulteto instrumentinės muzikos katedros studentų ir dėstytojų diksilendas. Dviračiais ir vienaračiais aplinkui sukiojosi Klounų teatro studijos „Dulidu“ artistai – Klaipėdos universiteto menų fakulteto absolventai. Miestiečius mėgdžiojo Klaipėdos kultūros centro „Žvejų rūmai“ Pantomimos teatro „A“ artistai. Spalvingą programą dovanojo Klaipėdos ir kitų Lietuvos miestų gatvės - gatvės cirko trupės „Le Artist” artistai, kurie džiugino cirko pasirodymais. Išalkusieji galėjo pasisotinti „Turgaus aikštė 6“ maisto prekių parduotuvėlėje, o jei dar pritrūkdavo pramogų, nuobodžiaujančių įnorius pamaloninti siūlėsi batų valytojai, kirpėjai ir net likimo pranašautojai.

Senamiesčio „Turgaus naktį” kurė Klaipėdos jaunimo teatras, savivaldybės įstaiga „Klaipėdos koncertų salė”, Klounų teatras, Klaipėdos Universiteto menų fakultetas, Eduardo Balsio menų gimnazija, Klaipėdos muzikiniai kolektyvai, įvairios laisvųjų menininkų kūrybinės grupės, Klaipėdos regiono kūrybinių industrijų „IKRA“. Partneriai – VšĮ Klaipėdos Ekonominės Plėtros agentūra ir ES Baltijos jūros regiono programos projektas „Urbanistinės traukos erdvės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)