Nuo spalio 5 dienos trečiadieniais „Skalvijoje“ vyks suaugusiems nuo 18 m. skirti kino kursai. Juos ves kino kritikas, VDA lektorius Narius Kairys.

Pasak kursų lektoriaus, A. Tarkovskis, nors ir sukūręs tik 7,5 filmo, paliko neišdildomą įspaudą kino istorijoje. Ir bene kiekvienas turi mėgstamiausią šio režisieriaus filmą. Vieniems tai „Auksinį liūtą“ režisieriui pelniusi „Ivano vaikystė“, gebėjimą kurti neįmanomomis sąlygomis perteikiantis „Andrejus Rubliovas“ (1966), kitiems – itin daug autobiografinių motyvų turintis „Veidrodis“ (1975) ar paskutinis režisieriaus filmas „Stalkeris“ (1979), sukurtas Rusijoje po ilgo priverstinio tylėjimo.

Kaip žiūrėti, priimti A. Tarkovskio filmus? Kino kursų lektorius N. Kairys prisimena dokumentinį filmą „Kelionė laiku“, kuris fiksuoja šeštojo Tarkovskio filmo „Nostalgija“ užuomazgas. Rusų režisierius skundžiasi savo bičiuliui, garsiajam Italijos scenaristui ir poetui Tonino Guerrai, kad šis jį vežioja išimtinai po turistines Italijos vietas, kurios jam ničnieko nebyloja ir nė kiek nepadeda pažinti nei vietinių žmonių, nei jų kultūros.

Narius Kairys

„Žiūrėdami paties Tarkovsko filmus, kartais galime taip pat pasijusti kaip turistai pasaulyje, kurį galime patirti tik žiūrėdami pro šiek tiek praviras duris, bet niekada iki galo neįeidami į jo vidų“, – priduria N. Kairys.

10 paskaitų cikle bus kalbama apie A. Tarkovskio „vandens laše atsispindintį pasaulį“, neįgyvendintus scenarijus, kūrybinį kelią ir jo įtaką kitiems režisieriams. Pasak lektoriaus, paskaitos leis ne tik pažvelgti pro rakto skylutę ar pravertų durų plyšį, bet ir pakvies įeiti, apsidairyti ir tiesiog pabūti kambaryje, kuris iki šiol masina ryškiausius pasaulio kino režisierius, kinotyrininkus, sinefilus bei kino mėgėjus.

Paskaitų ciklo apie A. Tarkovskio kūrybą lektorius N. Kairys daugelį metų rengia kino recenzijas, bendradarbiauja su kultūriniais leidiniais „Kinas“, „Šiaurės Atėnai“, „Kultūros barai“, taip pat dėsto kino istorijos kursą Vilniaus dailės akademijoje, yra įsitraukęs į formalią ir neformalią kino edukaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją