Khachaturian trio gyvuoja jau 20 metų ir yra apkeliavęs didžiąsias pasaulio scenas – Musikverein Vienoje, Laiezhalle Hamburge, Gewandhaus Leipcige, Gasteig-Philharmonie Miunchene, Purcell Room Londone, Suntory Hall Tokijuje, Koerner Hall Toronte.

Trijulė dalyvavo daugelyje prestižinių festivalių, pavyzdžiui, „Festival de las Artes“ (Kosta Rika), „International Cervantino“ (Meksika), „Russiche Kammermusikfest“ Hamburge, taip pat Maltos tarptautiniame muzikos festivalyje. Trio pasirodymai dažnai transliuojami per televiziją ir radiją.

Muzikantai įrašė devynis kompaktinius diskus, skirtus armėnų ir rusų muzikai, įskaitant kompaktinę plokštelę su kompozitoriaus Alexey Shor muzika, kurią išleido įrašų studija „Sony“, Alexandre Arutyunyan muzikos kompaktinį diską, dvigubą kompaktinį diską, skirtą Aram Khachaturian kamerinei muzikai ir pan.

Pasaulio muzikos kritikai vertina Khachaturian trio virtuoziškus pasirodymus, subtilų stiliaus pojūtį, nepriekaištingą garsą, puikų ir gilų muzikalumą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Nuo 2006 m. trio sudėtyje groja šie nariai: Armine Grigoryan – fortepijonas, Karen Shahgaldyan – smuikas, Karen Kocharyan – violončelė. Trio nariai užsiima pedagogine veikla, rengia meistriškumo kursus Armėnijos regionų muzikos mokyklose. Trio aktyviai koncertuoja, per šiuos metus surengė apie 70 koncertų.

Trio repertuaras apima platų muzikos stilių spektrą. Taip pat muzikantai glaudžiai bendradarbiauja su šiuolaikiniais kompozitoriais.

Renginio organizatoriai dalinasi interviu su atlikėjais.

- Jūsų trio pavadintas žymaus kompozitoriaus Aramo Chačaturiano garbei. Kaip esate susiję su šiuo kompozitoriumi?

- Didžiulė garbė ir kartu atsakomybė yra vadintis Khachaturian Trio, nes Aramo Chačaturiano muzika mums labai daug reiškia ir yra didžiulis įkvėpimo šaltinis. Maestro sūnus Karenas Chačaturianas davė leidimą naudoti tokį pavadinimą.

Kita mus siejanti gija yra trio pianistė Armine Grigoryan, ilgus metus vadovaujanti Aramo Chačaturiano muziejui Jerevane.

- Bendradarbiaujate ir su šių dienų kompozitoriais. Pasidalinkite, prašau, savo įžvalgomis apie šiuolaikinę muziką – kuo ji ypatinga?

- Muzika visada išliks arba bloga, arba gera. Esame atviri naujoms idėjoms, tačiau niekada negrosime kūrinio tik dėl jo naujumo. Mums būtina pajausti ryšį su muzikoje pasislėpusiais kompozitoriaus jausmais, mintimis ir kažkuo neapčiuopiamu, žodžiais nenusakomu, kas paverčia kūrinį išskirtiniu. Tuomet atlikdami muziką jaučiame didelį malonumą. Puikus pavyzdys galėtų būti mūsų itin mylimo Georgo Pelecis kuriama muzika.

- Daug gastroliuojate. Koks koncertas labiausiai įstrigo atmintin? Kur jis vyko?

- Kiekvienas paskutinis vykęs koncertas yra įsimintiniausias. Ir, žinoma, pirmasis mūsų pasirodymas, kurį puikiai prisimename iki šiol, t.y. visą jo programą, kurioje netruko sudėtingų muzikos kūrinių, ir mūsų keistai greitą atlikimą, tarsi būtume nusprendę išbandyti vienas kito virtuoziškumą. Nuo šio koncerto nutekėjo nemažai vandens – įvyko daug įvairiausių pasirodymų tiek kamerinėse salėse, tiek didžiosiose koncertų salėse, išmaišėme pasaulį.

- Kokia yra gero trio paslaptis?

Didžiausia gero ansamblio paslaptis galioja ir asmeniniams santykiams – t.y. susiklausymas. Kiekvienas atlikėjas, norintis groti su kitais, turi mėgautis tarpusavio skirtumais, kaip vyras ar žmona (ar darbo kolegos) turi nuoširdžiai domėtis kito nuomone įvairiais klausimais. Tavo ego turi persikloti su ansamblio ego – tik šitaip trio bus stiprus ir ypatingas.

- Su kokiais iššūkiais susiduriate šiandien?

- Čia kiekvienas atlikėjas mus supras – kasdienis mūsų iššūkis yra groti daugiau ir geriau. Tai yra vienintelis muzikanto kelias. Skamba galbūt paprastai, bet tai yra sudėtingiausia mūsų profesijos dalis. Čia ribų nėra. Esame pasmerkti niekada nesugroti tobulo koncerto, nes visada galime sugroti geriau.

- Kokia muzikantų padėtis šiandieninėje Armėnijoje?

- Džiaugiamės galėdami pasigirti aukštu savo muzikantų lygiu.

Žinoma, pedagoginė sistema, ugdanti jaunuosius atlikėjus, nėra tobula, bet su panašiomis problemomis greičiausiai susiduria kiekviena valstybė.

- Kuo koncertas Paliesiaus dvare bus ypatingas?

- Labai laukiame šio koncerto. Būsime laimingi galėdami pasidalinti su publika nuostabia Rachmaninovo, Chačaturiano, Babajano muzika...

Koncertas organizuojamas bendradarbiaujant su Armėnijos Respublikos ambasada Lietuvoje, Armėnijos Respublikos švietimo, mokslo, kultūros ir sporto ministerija, European Foundation for Support of Culture.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)