Dabar jie susitinka su žiūrovais tam, kad pasidalintų mintimis apie teatro įkūrimo pradžią, nueitą kelią ir tai, kuo teatras gyvena šiandien. „Keistuolių teatrui – 25, jo įkūrėjams – 50“, – taip vadinasi programa, kuria pradedamas naujasis Teatro sąjungos renginių sezonas.

Keistuolių teatras – unikalus teatro reiškinys. Tai – pirmasis nepriklausomas Lietuvoje teatras, kuriame pradėti kurti spektakliai vaikams. Per ketvirtį amžiaus čia suvaidinti net 5000 spektaklių.

„Tai – pirmasis eksperimentinis teatras, nes jame kuriama, nepaisant profesinių rėmų ir titulų. Pirmasis teatras, užsiauginęs ne tik savo žiūrovą, bet net tris aktorių kartas“, – sako Keistuolių teatro vadovas, aktorius ir režisierius Aidas Giniotis.

Įminti Keistuolių teatro populiarumo mįslę nėra lengva. 1989 m. teatras, kurį savarankiškai įkūrė jauni, studijas baigę aktoriai, neturėjo analogų. Viešėdamas LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ A. Giniotis sakė, kad tuo metu nebuvo teatro, kuris būtų atitikęs jų dvasią. „Mes mėgome išdykauti, „chuliganavoti“ ir visaip sceniškai elgtis kitaip, negu elgėsi rimti aktoriai rimtuose teatruose“, – pokalbio metu atviravo režisierius. Gal todėl ir pavadinimas „keistuoliai“, kurį sugalvojo aktorius Sigutis Jačėnas, nebuvo toks tolimas nuo novatoriško, muzikalaus, žaismingo jų įvaizdžio. Apie Keistuolių teatro įvaizdį, polėkį ir kūrybą jau kitą pirmadienį galės pasikalbėti į Teatro sąjungą susirinkę žiūrovai.

Trys konkursai jauniesiems scenos menininkams

Rudenį, kaip jau tapo įprasta, Teatro sąjunga rengia du konkursus –„Jaunojo režisieriaus eksperimentas“ ir „Aktorių duetai“. Šiais metais, žymiai teatro pedagogei Stefanijai Nosevičiūtei atminti, rengiamas ir trečias – skaitovų konkursas. Visi konkursai yra skirti scenos menininkams iki 30 metų.

Nors Teatro sąjungos salė neturi ypatingos sceninės įrangos, jauniems menininkams tai netrukdo išreikšti kūrybiškumo ieškant aktorinių ir režisūrinių sprendimų. Ypatingo atgarsio sulaukė jaunų režisierių darbai. 2012 m. režisieriaus Pauliaus Ignatavičiaus spektaklis „Dostojevskis vaikams“ po eksperimento buvo perkeltas į Vilniaus mažojo teatro sceną. Praėjusių metų konkurso laimėtojos, režisierės Virginijos Kuklytės eksperimentinis darbas „Žavūs nerangumai“ netrukus bus pristatytas jau kaip premjerinis spektaklis.

Teatro sąjungos pirmininko Ramučio Rimeikio iniciatyva, pirmąkart organizuojamas skaitovų konkursas. Mintis apie konkursą gimė šių metų pavasarį, kuomet aktoriai rengę kūrybinius vakarus, dažnai į savo programą įtraukdavo kelias ištraukas iš prozos ar poezijos skaitymų. „Raiškus žodis, švari, taisyklinga kalba, aiškus teksto minties perteikimas – tai dalykai, už kuriuos kovojo šviesios atminties profesorė, aktorė Stefanija Nosevičiūtė, – teigia R. Rimeikis. -– Aktoriui šie profesiniai įgūdžiai turėtų buti savaime suprantami. Deja, šiandien, net ir specialaus išsilavinimo neturintys žiūrovai dažnai skundžiasi nesuprantantys, ką jaunieji aktoriai kalba scenoje“. Konkursu siekiama įrodyti, kad ir jaunoji karta sugeba vertinti scenoje pasakytą žodį, moka valdyti autoriaus mintį.

R. Rimeikis ypatingai ragina dalyvauti tuos, kurie pabaigę studijas dar nespėjo įsitvirtinti teatruose. Pasak jo, tokie konkursai gali paskatinti jaunuosius menininkus dirbti savarankiškai ir nelaukti, kol gaus pasiūlymų iš teatrų. Dalyvauti gali visi baigę režisūros arba vaidybos studijas bei paskutinių kursų šių specialybių studentai. Anketų laukiama iki rugsėjo mėnesio pabaigos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją