Keistuolių teatro aktoriai kovo 8 dieną vyrams siūlo savoms ir svetimoms moterims dovanoti bilietą, suteikiantį galimybę išvysti vienos dalies viešą išpažintį suaugusiesiems „Pinokio kronikos“.

Šiame žaismingame spektaklyje atvirai visas nuodėmes išpažįsta Keistuoliai teatro aktoriai Andrius Kaniava ir Vaidotas Žitkus bei kompozitorius Sigitas Mickis.

„Tie, kas jau matė „Pinokio kronikas“ turėjo pastebėti, kad mes sąmoningai atsisakėme šiame spektaklyje moters, idant išvengtume visų su moteriškos lyties atstovės atsiradimu trupėje susijusių problemų – tokių, kaip bereikalingos išlaidos drabužiams ir kosmetikai, motinystės atostogos ir meilės trikampiai. Tada visą savo rūpestį, švelnumą ir meilę galime skirti moterims, sėdinčioms salėje“, - šelmiškai šypteli aktorius Andrius Kaniava.

Tris vyrus viešai atverti visus aktorių sielos užkaborius įkvėpė visiems nuo vaikystės žinoma italų rašytojo Karlo Kolodžio knyga „Pinokio nuotykiai“, arba, kitaip tariant, chrestomatija tapęs sveiko gyvenimo būdo vadovėlis „Kaip medinukui tapti Tikru Berniuku“. Andrius Kaniava ir Vaidotas Žitkus, kurie ir tapo „Pinokio kronikų“ pagrindiniais įkvėpėjais prisipažįsta, kad jų nuomonė ne visada sutapo su klasiko didaktinėmis tiesomis ir net, išskirtinais atvejais, atvirai iki šiol joms prieštarauja: kodėl yra blogai būti savotišku, į nieką kitą nepanašiu, gyvenimo džiaugsmu trykštančiu medinuku? Kodėl jis būtinai privalo tapti tuo Tikru Berniuku? Kas atsakys, koks turi būti tas Tikras Berniukas? Visus atsakymus vyrai žada pateikti kovo 8–osios vakarą Keistuolių teatro scenoje, tačiau iki tol mielai sutinka padiskutuoti apie tikras teatrališkas moteris.

Anot Andriaus Kaniavos „Teatrališka moteris – tai alegorija: kai kalbama viena, o galvojama visai kas kita” ir sutinka, kad tai puiki medžiaga kiekvienos dienos interpretacijai. Neatmetama galimybė, jog ateityje aktorius imsis kurti spektaklį ir apie moteris. „Jeigu apie vyrų virsmus mes kalbame sklaidydami „Pinokio nuotykius”, - sako Andrius Kaniava, - tai moterų pasaulis turbūt puikiai būtų išrašytas „Skudurinės Onutės” istorijose”.

Vaidotas Žitkus mano, kad „kiekvienoje moteryje yra dalis teatrališkumo. Pas vienas daugiau, pas kitas mažiau. Reikia tik mokėti tai pamatyti. O kai pamatai, tai žiū ir ta teatrališka, ir ana...“ Jis gi irgi žada kada nors būtinai sukurti spektaklį „Mano gyvenimo moterys“ pagal dar neparašytą to paties pavadinimo romaną. Spektaklio „Pinokio kronikos“ kompozitorius Sigitas Mickis pabrėžia, kad geriausiai moterį atspindi originali pasakos „Raudonkepuraitė“ versija. „Ten pasakojama, kad vilkui suvalgius senelę, Raudonkepuraitė tapo moterimi ir ilgai bei labai laimingai gyveno sau su pilkakailiu,“ – pasakų ištakas prisimena kompozitorius Sigitas Mickis ir sako, kad tokio spektaklio pavadinimas greičiausiai būtų „Būk, kuo nori tapti“.

Spektaklio „Pinokio kronikos“ trijulė neslepia, kad neatsiejama vyrų gyvenimo dalis - kurti istorijas bendraujant su moterimis.

„Su moterim kitaip nepabendrausi, tik kurdamas nebūtas istorijas (net jeigu reikalas yra „žemiškas“), - svarsto kompozitorius Sigitas Mickis. - Kitas klausimas, ar moteris supranta, koks santykis su vyru - jeigu žaidžia kartu kurdama istoriją, tai viena, o jeigu priima paraidžiui - tai prasideda tragedijos“. Tačiau visi trys prisipažįsta, kad nepyktų jeigu būtų apsukti vienai akimirkai ištikimos gerbėjos. „Bet tik vienai“, - griežtai pabrėžia vyrai.

Besiruošiantys kovo 8-osios vakarą praleisti teatro scenoje Keistuoliai neslepia, kad taip švęsti Tarptautinę moters dieną – puikus būdas praleisti vakarą su svetimomis damomis, juolab, kad ir jų palydovai lieka labai patenkinti. O paklausti ar neliūdi, kad nėra Tarptautinės vyrų dienos, „Pinokio kronikų“ kūrėjai nevyniojo žodžių į vatą.

„Ir liūdna ir neliūdna. Neliūdna, nes pasak Google, tokia diena jau yra. Tai lapkričio 19-oji, - internetines tiesas dėlioja Vaidotas Žitkus. - Liūdna, nes ta pati lapkričio 19-oji yra ir Pasaulinė tualetų diena. Nežinau ar tai yra gerai, kai tokios šventės sutampa...“ Savikritikos nestokojantis aktorius sako, kad jei galėtų rinktis Tarptautinę vyrų dieną, tai ją įrašytų į vasario 29-ąją dieną.

„Ir neatsibostų švęsti, nes būtų kas ketverius metus, ir išsiilgtum labiau, ir pasigirt prieš moteris galėtum (ką mes vyrai mėgstam daryti), kad "štai jūsų diena kas metai, o mūsų ypatingesnė.“ O Andrius Kaniava šią temą nukirto primindamas, kad „Vyrams išsirinkti dieną, kurią galėtų švęsti, tikrai nėra sunku. Mes tokių dienų turim daug.“

Taigi norintys išvysti, kaip Keistuolių teatro vyrai švenčia 2013 metų kovo 8 dieną yra laukiami 19 valandą vienos dalies viešoje išpažintyje suaugusiesiems pagal Andriaus Kaniavos ir Vaidoto Žitkaus pjesę „Pinokio kronikos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)