Jau nuo 2013-ųjų metų Kauno miesto muziejuje rugpjūčio – rugsėjo mėnesį eksponuojamos ispanų meno parodos. Pasak parodos kuratorės Inos Mindiuz, tai tampa gražia tradicija. Lankytojams jau buvo pristatyta Galicijos vietovės tema, FIARTE (tarptautinis meno ir kultūros sektorius) fenomenas, atvežtos kolektyvinės menininkų parodos.

Šiais, 2015-aisiais metais, dėmesys bus skirtas Andalūzijos ir Murcijos regionų menininkams.

„Meno istorija yra neatsiejamai susijusi su parodų istorija. Šiandien galime sakyti, kad 1910-ųjų – 1920-ųjų meno avangardas įsitvirtino dėka susiformavusių meno grupių bei parodų serijų: menininkų grupės, sekdamos savo pirmtakais ir įsileisdamos į savo gretas jaunuosius menininkus toliau skleidė menines idėjas. XX amžiuje paroda tapo informacijos šaltiniu, kurio dėka galima sužinoti apie didesnės meno dalies egzistavimą. Pastaraisiais metais padidėjo parodų skaičius ir įvairovė – jos tapo svarbus politinės meno ekonomijos elementas: tokiu būdu pasidalinama informacija ir suformuojama, palaikoma, o kartais ir panaikinama meno vertė. Būdama istoriniu įvykiu ir socialinio struktūrizavimo priemonė šiuolaikinio meno paroda formuoja ir valdo meno kultūros reikšmę“ – teigia Ina Mindiuz.

Pasak Inos Mindiuz, parodų ciklo Trans + istorija: Ispanijos dialogai. Simboliai. Peizažai ir personažai diskursas yra paremtas tokiais tarpkultūrinės ir transmoderniosios estetikos aspektais kaip ryšys tarp grožio ir meno, ispanų meno simbolizmo estetikos ir žinių santykis, bei šių aspektų atskleidimas Lietuvos parodinėse erdvėse. Šia prasme pavadinimas yra poetinis meno situacijos apibūdinimas, kurį vadiname "Trans“. Tai transcendencija, vertimas, transformacija, - aiškina parodos kuratorė. „Trans + istorija“ – daugiareikšmė tema, kurioje dailininkai remiasi konkrečiu dokumentiniu pasakojimu arba kūryboje persipinančia fantazija. Menininkai bando paliesti egzistencijos autentiškumą, pabrėžti reikšmingus savo gyvenimo prisiminimus, veiksmus, kurie tapo jų kūrybos pagrindu ir kurie tam tikra prasme nukreipti į ateitį.

Šiuo projektu siekiama suprasti ir perteikti kūrybinę ispanų dailininkų vaizduotę, suvokti ir įvertinti tapyboje atspindėtą praeities ir dabarties įvykių proceso viziją. Parodų ciklas „Trans + istorija: Ispanijos dialogai. Simboliai. Peizažai ir personažai“ sumanytas kaip personalinių parodų kaita: rugpjūčio mėnesį dailininkai Cooper Arte ir Jesus Karlos Kardenete Lopez organizuos bei užpildys savo kūriniais-simboliais Kauno pilies ir P. Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus erdves. Drauge su jais, parodų atidarymo metu Kauno šokio teatras „Aura“ kurs komunikacijos formas. Renginyje persipins vizualus menas, garsas bei judesys.

Vėliau dialogą su ispanų menininkais pratęs Baltarusijos dailininkės, kurių parodos bus eksponuojamos P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus Gotikinėje menėje (L. Zamenhofo g. 12).
Nuo rugsėjo vidurio Mursijos dailininkai kurs savotišką Ispanijos meno archipelagą: Kauno Pilyje urbanistinio peizažo virtuozai Cristobal Perez Garcia ir Pedro Perez Cazanova sukurs savo mini personalinių parodų dialogą, į kurį įsijungs peizažistė Silvia Viñao, portretistė Patricia Gomez ir savo istorinėmis šaknimis besidomintis Marcos Amoros. Kiekvienoje personalinės kūrybos saloje dailininkas bandys atsiskleisti, pasirodyti ir sužadinti žiūrovo vaizduotę.

Jau rugpjūčio 14 d., penktadienį, 16 val. Kauno pilies bokšto (Pilies g. 17) IV aukšto salėje bus atidaryta pirmoji parodų ciklo Trans + istorija: Ispanijos dialogai. Simboliai paroda. Tai personalinė Andalūzijos menininko Cooper Arte paroda. Savo darbų serijoje Terram menininkas tyrinėja žmogaus veiklos įtaką atmosferai ir Žemės geologiniam formavimuisi bei poveikį šiuolaikinio meno praktikai. „Terram“ – tai abstrakti simbiozė su gamta. Minėtos serijos darbų simbolika atspindi gražiausias mūsų planetos vietas. Savo vario kūriniais Cooper Arte kviečia atrasti šiuos mažus rojaus kampelius, kurie dažnai lieka nepastebimi. Menininkas atkreipia dėmesį į du savo darbus, kurie įkvėpti Arabų maurų meno, yra sudėtingos ir paslaptingos simetrijos, bet tikrai nepaprasto grožio, ir kurio pavyzdžių galima rasti Granados miesto pilyje Alhambroje. Vienas iš jų - Cooper Arte kūrinys „Nihil Libertatis Maius“, 2013.

Antroji šio ciklo paroda, kuri nuo rugpjūčio 18 d. iki rugsėjo 11 d. veiks P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus Koncertų salėje (L. Zamenhofo g. 4) pristatys Granados menininko Jesús Carlos Cardenete López darbus. Nuo 1977-ųjų metų atsidavęs menininko profesijai, šis dailininkas dalyvavo 82-ose parodose daugelyje šalių. Jo paveikslai yra privačiose ir viešosiose kolekcijose JAV, Brazilijoje, Saudo Arabijoje, Kuveite, Maroke, Katare, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Prancūzijoje ir Portugalijoje.

Jesús Carlos Cardenete López personalinėje parodoje bus eksponuojami darbai iš serijų Muzika, Marokas, Kitokia Granada, ir metamorfozė Pelytės (Mouses).

Darbams būdingas Andalūzijos spalvingumas, abstraktus plokštumos pajautimas, muzikos refleksija kūrinių kompozicijoje, gebėjimas kurti judančias formas. Anot menininko, šis nuolatinis simbolių sukimasis formuoja kelią begaliniame visatos kraštovaizdyje.

Antroji projekto Trans+istorija: Ispanijos dialogai dalis Peizažai ir personažai prasidės rugpjūčio pabaigoje bendra Ispanijos ir Baltarusijos menininkių paroda-dialogu. Parodoje bus pristatomi Baltarusijos dailininkių Anastasijos Balysh, Lilianos Gudavai, Karinos Volkovos, Tatjanos Laska darbai ir Ispanijos kūrėjų Kalyana, Inos Mindiuz, Macarenos Olivera, Pedro Morales paveikslai. Parodos atidarymas vyks rugpjūčio 20 d., ketvirtadienį, 16 val. P. Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus Gotikinėje menėje (L. Zamenchofo g.12).
Nuo rugsėjo 15 d. Kauno pilyje (Pilies g. 17) IV aukšto salėje bus atidaryta šio ciklo Trans + istorija: Ispanijos dialogai. Peizažai paroda, kurioje dalyvauja Mursijos mieste bei visame regione gerai žinomi jaunieji menininkai Silvia Viñao, Cristobal Perez Garcia ir Pedro Perez Casanova.

Ina Mindiuz peizažą apibūdina kaip šiuolaikinį meno susidomėjimą kraštovaizdžiu, kuris apima daugelį socialinio gyvenimo sričių. Tai gamtos paveldo išsaugojimo problemų tyrinėjimas, miestų intervencijų planavimas ir kultūrinio turizmo plėtojimas, diskusijų ekologijos klausimais gvildenimas. Šios parodos autoriams peizažas suvokiamas kaip emocija, kaip patirtis, kaip procesas.

Kita ciklo dalis Trans + istorija: Ispanijos dialogai. Personažai nuo rugsėjo 15 d. atidaroma P. Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus Gotikinėje menėje (L. Zamenchofo g.12).

Šioje parodoje dalyvaujantys menininkai Marcos Amoros ir Patricia Gomez puikiai sugebėjo surasti individualios raiškos personažus. Kartu tekstilinius koliažus ir seriją greitų Flamenko šokėjų piešinių sukūrė Silvia Viñao. Remdamiesi portreto koncepcija menininkai ieško naujų būdų perteikti laikmečio tapatybės viziją. „Tai portretai, nauji kūrybos modeliai, kur praeities vertybės, mūsų egzistencinės pasaulėžiūros klausimai lieka visiškai atviri, gyvi, turintys savyje praeities jausmo sentimentalumo“ – teigia jaunieji kūrėjai.

Beveik tuo pačiu metu, nuo rugsėjo 16 d. P. Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus Koncertų salėje (L. Zamenhofo g. 4) duris atvers Alvaro Peña personalinė tapybos paroda Garsų Atspalviai. Tai jaunas talentingas menininkas, turintis tik jam būdingą kompozicijos ir linijos struktūrą. Ieškodamas spalvos ir formos absoliuto jis atskleidžia pasakojamos istorijos paslaptis. Kurdamas spalvomis, Álvaro erdvėje įkūnija dvasią, įkvėptą visų atspalvių tapybinių dėmių. Savo kūryboje menininkais įtvirtina gyvenimo harmoniją ir džiaugsmą. „Subtilus ir temperamentingas, lyriškas ir stiprus, paslaptingas ir teisingas. Jo darbų turinio kontekstas labai intuityvus ir racionalus“ – atskleidžia parodos kuratorė Ina Mindiuz.

Visą be galo spalvingą ir įvairialypį parodų ciklą Trans + istorija: Ispanijos dialogai užbaigs pačios kuratorės menininkės Inos Mindiuz personalinė fotografijos paroda „Fiesta (Pateka saulė)“, kuri spalio 15 d., ketvirtadienį, 17 val. bus atidaryta Kauno pilyje (Pilies g. 17) IV aukšto salėje.

Parodos pavadinimas Fiesta lietuvių kalboje reiškia šventė. Fotografijų serija Fiesta papasakos žiūrovui apie dvi šventes, kurios yra vienos iš reikšmingiausių Mursijoje bei Ispanijoje. Tai Semana Santa (Velykų savaitė) ir Fiesta de Primavera (Pavasario šventė).

Velykų savaitė yra religinė šventė Mursijoje, kuri vyksta kiekvienais metais nuo Didžiojo penktadienio ir iki Velykų sekmadienio Mursijos (Ispanija) mieste. Pavasario šventė Mursijoje vyksta kitą savaitę po Velykų. Tai žaismingas religinės Velykų šventės tęsinys. Šios šventės, tokiu pavadinimu, pradėtos švęsti nuo 1899m. Iš pradžių jas sudarė tik Gėlių mūšis ir Sardinių sudeginimas, nors pastaroji yra senesnė (minima jau 1850 metais), kaip ir Bando de la Huerta (kuris datuojamas 1849m.). Dvi šventės, Bando de la Huerta ir Sardinių sudeginimas, atsirado kaip karnavalo pratęsimas, - pasakoja Ina Mindiuz.

Nuotraukose menininkė mėgina perteikti istorinės šventės svarbą ir reikšmę, didelį entuziazmą ir miesto gyventojų pastangas išlaikyti vietines tradicijas bei autentiškumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)