Humoras sukuria terpę pasitikėjimui, sustiprina ryšius tarp žmonių, palengvina sudėtingas situacijas ar net padeda išgyventi. Kartais pasitelkus juoką ir absurdą, galima kalbėti labai skaudžiomis ir opiomis temomis bei apie tai sukurti filmą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Auksinei palmės šakelei nominuotame ir specialiuoju Kanų žiuri prizu apdovanotame filme režisierius E. Suleimanas tęsia tyliojo personažo nuotykius ir su didele humoro doze kalba apie rimtas, kino kūrėją jau ne vienerius metus dominančias temas: klasių ir ekonomikos atotrūkį, migraciją, nerimą ir smurtą.

Pagrindinis filmo veikėjas, palestinietis, kurį vaidina pats E. Suleimanas, keliauja stebėdamas aplinką, stebinančia supančio pasaulio absurdų gausa ir neįtikėtinu chaosu. Ankstesniuose režisieriaus filmuose šis palestinietiškasis Jacquesas Tati liko gyventi savo tėvynėje, bet juostoje „Turbūt tai rojus“ herojus keliauja į Paryžių ir Niujorką, norėdamas savo akimis įsitikinti, ar tikrai visame pasaulyje viskas taip pat keista ir sudėtinga kaip namuose.

E. Suleimanas pasirodo visose scenose, tačiau per filmą ištaria vos keturis žodžius. Rašytojas-režisierius-žvaigždė, paklaustas, iš kur jis kilęs, atsako: „Nazaretas“, o tada paaiškina: „Aš esu palestinietis“. Ir to beveik užtenka, nieko daugiau žinoti nereikia. Likusį laiką viską pasako Suleimano spoksojimas, režisieriui tęstinę Palestinos tapatybės kroniką įtvirtinant sau įprastoje žaismingoje rutinoje: čapliniškasis filmo kūrėjas pasineria į ambivalentišką pasaulį, kuriame iškilminga jo išraiška atstoja didžiąją dalį kalbų. Kalbėdamas apie tautinę tapatybę ir tiesiogiai nesikišdamas į Izraelio ir Palestinos konfliktą, E. Suleimanas kelia kitus, ne mažiau aktualius klausimus: ką reiškia būti palestiniečiu? Ar kitapus tvoros žolė yra žalesnė?

„Norėjau parodyti, kad Europoje ir Amerikoje egzistuoja kolektyvinė žmonių diaspora – tai akivaizdu“, – sako režisierius. „Šis filmas kalba apie diskriminaciją, apie pažeminimus dėl odos spalvos, mus versdamas prisiminti istoriją ir kolonizacijos laikus“, – priduria jis. Tačiau kritikai beveik vieningai pripažįsta, jog nepaisant sunkių temų, į ekraną perkėlęs absurdiškumą ir vizualinius triukus E. Suleimanas sukūrė iki šiol maloniausią ir linksmiausią savo filmą.

Apie režisierių: Elia Suleimanas – iš Palestinos kilęs režisierius, drąsiai ir satyriškai kalbantis apie Palestinos situaciją ir dažnai kino kritikų lyginamas su Busteriu Keatonu ir Jacquesu Tati. Žiūrovams žinomiausias kino kūrėjo filmas „Dieviškas įsikišimas“, 2002 m. Kanuose buvo apdovanotas žiuri prizu. Filmas „Turbūt tai rojus“ – E. Suleimano sugrįžimas į didžiuosius kino ekranus po dešimties metų pertraukos.

Filmas „Turbūt tai rojus“ bus rodomas festivalio atidarymo metu, rugsėjo 26 d. 19 val. Kauno kultūros centre (Kęstučio g. 1).

Tarptautinis Kauno kino festivalis šiemet vyks rugsėjo 26–spalio 6 dienomis Kaune (Kauno kultūros centre, kino centre „Romuva“ ir kino teatre „Cinamon“), spalio 3–6 dienomis Vilniuje, spalio 11–13 dienomis Klaipėdoje ir Šiauliuose, o spalio 11 d. Ukmergėje.

Išsami festivalio programa jau netrukus festivalio tinklapyje ir „Facebook“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją