Nors darbo grupė parinko penkias vietas jam statyti, penktadienį politikai tik patvirtino, kad memorialas bus Kaune. Paveldosaugininkai pastebi, kad vietos paminklams Kaune renkamos paviršutiniškai.

Memoriale pasaulio teisuolių žygdarbiui įamžinti ketinama iškalti apie tūkstantį per Antrąjį pasaulinį karą žydus gelbėjusių lietuvių pavardžių.

Memorialo statybas esą finansuotų „Rotary“ klubas, pasaulinės žydų organizacijos. Juo susidomėjo praėjusią savaitę Vilniuje viešėję pasaulinio garso architektai Masimilianas Fuksas ir Danielis Libeskindas.

„Jie abu iš karto suprato jo svarbą ne tik Lietuvai, bet ir pasauliui, davė savo asmeninius elektroninio pašto adresus, telefonų numerius ir iš karto sutiko projektuoti“, – sako Michailas Duškesas, Kauno „Rotary“ klubo įgaliotinis.

Galvosūkio, kur toks memorialas turėtų stovėti, Kauno politikai neišsprendžia – tik patvirtino, kad jis mieste turi būti.

„Mes šnekame apie pupas, mums šneka apie kiaules. Darbo grupė dirba apie pusę metų, parinko penkias vietas, reikia pasakyti – tą vietą duodam ar kitą, o ne vėl pritarti kažką daryti. Keista ir liūdna“, – teigia Josifas Tacas, Kauno krašto judėjų religinės bendruomenės pirmininkas.

„Kur čia apsispręsi, jei nėra, kaip minėjau, nei koncepcijos pateikta, nei vizualizijos, nei atlikti kadastriniai ir detalieji matavimai. Negalima šitaip aklai apsispręsti“, – tvirtina Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Iniciatoriai prakalbo, kad jei memorialą kurs architektūros grandai, jie patys turėtų išrinkti ir vietą.

O Kauno politikai apsisprendė dėl generolo Povilo Plechavičiaus įamžinimo. Paminklo projektas jau esą rengiamas. Paminklui parinktas Vytauto Didžiojo karo istorijos muziejaus sodelis, nors tam prieštarauja sodelio projekto autoriai.

Paveldosaugininkai sako, kad vietas paminklams turėtų rinkti ne skirtingos darbo grupės, kaip yra dabar, o vienas specialistas.

„Jis valdytų visą procesą: tiek prižiūrėtų apleistas skulptūras, tiek spręstų dėl naujų statymo“, – siūlo Rimgaudas Miliūkštis, Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas.

Tuo metu meras sako, kad ir dėl memorialo pasaulio teisuoliams, ir dėl kitų paminklų vietų turėtų spręsti miesto Tarybos patvirtinta Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisija.