„Karo nuotaka – našlė“ – tai karo, bet kokio karo, visų karų aukoms skirtas kūrinys. Ir asmeniniu, ir universaliu aspektu prisimenamos šeimos tų, kurie žuvo karo lauke.

„Nuotaka – didžiulė keturiolikos pėdų figūra, jos įvaizdį kuria šilkinis šydas. Ji jauna, stipri, jos atsakomybė – gyvenimo pratęsimas. Našlė – tuštuma už šydo, tuščias indas, kuriame liko vien praėjusio gyvenimo prisiminimai. Figūra padaryta iš audeklo, ant kurio atspausdinti nužudytų vyrų nuotraukos, padarytos po egzekucijų“, – apie savo kūrinį kalbėjo menininkė Ina Kozel.

Kaip istoriniai dokumentai šie atspausdinti vaizdai susiję su labai konkrečiu laiku ir konkrečia vieta. Tačiau kūrėja norėtų, kad jie išreikštų universalų karo skausmo ir netekties jausmą.

Inos Kozel instaliacija „Karo nuotaka – našlė“

"Šios nuotraukos man į rankas pateko griuvus Sovietų Sąjungai, jos yra iš Vilniuje buvusio KGB bylų. Tai sovietų okupaciją lydėjusių įvykių dokumentai, Lietuvos žmonių genocido, vykdyto po 1944 metų, įrodymai. Jauni rezistentai buvo žudomi sovietų kareivių ir fotografuojami kaip barbariško karo trofėjai. Aš – to laiko kūdikis, išaugintas praeities nuotakų ir našlių. Šiandien noriu pagerbti dabarties karų aukas, milijonus tų, kuriuos gaubia gedulo šydas“, – pabrėžė menininkė.

Tai jau antroji jos instaliacija Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje Kaune. Pirmąją kūrėja surengė 1995-aisiais, pakviesta kunigo Ričardo Mikutavičiaus. Šį kartą paroda atidaroma pačios menininkės iniciatyva, ją palaikė Maironio lietuvių literatūros muziejaus Išeivių literatūros skyriaus vedėja Virginija Paplauskienė ir Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios rektorius kunigas Tomas Karklys.

Panevėžyje gimusi I. Skardžiūtė-Kozel gyvena ir kuria Niujorke, jos sritis – tekstilės menas, kostiumo dizainas, architektūrinės instaliacijos. Nuo 1977 metų menininkė dalyvauja parodose, tarp jų – „Kimono inspiracijos“ (Tekstilės muziejus, Vašingtonas, 1996), „Kimono variacijos“ (Dailės ir dizaino muziejus, Niujorkas, 2005).

Inos Kozel instaliacija „Karo nuotaka – našlė“

1994-aisias Vilniaus galerijoje „Langas“ buvo surengta jos asmeninė paroda „Šilkas erdvėje“. I. Kozel yra surengusi daug architektūrinių instaliacijų, tarp kurių – „Amelijos skrydis“ Rokfelerio centre, skirtas Amelios Earhart atminimui (kartu su Patricia Burgess, 2005).

I. Kozel instaliaciją Šv. Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčioje Kaune galima apžiūrėti iki birželio 21 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją