Prancūzijos kultūros ministrės teigimu, būsimasis Lietuvos kultūros sezonas yra sveikintinas žingsnis: nors prancūzams Lietuva įdomi, tačiau mūsų šalies kultūra jiems vis dar ne itin gerai žinoma. Todėl vienas esminių Lietuvos sezono tikslų – užmegzti ilgalaikes kultūrines partnerystes.

„Lietuvos kultūros sezonas yra geras žingsnis, nes jis padės didinti Lietuvos žinomą Prancūzijoje. Be to, esate didžiausi eurooptimistai, ką įrodė „Kauno – Europos kultūros sostinės 2022“ pavyzdys“, – pabrėžė R. Abdul Malak.

Kultūros ministras S. Kairys teigė, jog Prancūzijos kultūros įstaigos atviros bendradarbiavimui su mūsų šalies kultūros ir meno institucijomis, todėl 2024-aisiais ši partnerystė leis geriau pažinti vieniems kitus ir sukurti prasmingų iniciatyvų.

„Įgyvendinant Lietuvos kultūros sezoną bus svarbi atsparumo tema, apimanti visuomenių atsparumą, kritinį mąstymą: Lietuva istorijos eigoje parodė savo atsparumą turėdama ilgalaikę viziją ir augindama savo laisvę. Prancūzams šios vertybės taip pat nuo seno yra labai svarbios“, – kalbėjo S. Kairys.

Lietuvos sezono Prancūzijoje komisarė dr. Virginija Vitkienė abiejų šalių kultūros ministrams pristatė būsimojo kultūros sezono temas, supažindino su jau užmegztomis partnerystėmis.

Kultūros ministras S. Kairys susitikime taip pat paminėjo karo Ukrainoje tematiką ir būtinybę pagelbėti savo laisvę ginančiai šaliai įvairiomis priemonėmis. Vienas pavydžių – Europos solidarumo fondas Ukrainos kino industrijai paremti, kuriam Lietuva skyrė 50 tūkst. eurų.

Paryžiuje S. Kairys taip pat susitiko su Nacionalinės Asamblėjos pirmąja vicepirmininke Valérie Rabault.

„Karas yra arti ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos, todėl Europa tarptautiniuose formatuose turėtų būti matomesnė ir vieningesnė“, – susitikimo metu kalbėjo S. Kairys. Pasak jo, kultūra gali būti suvokiama kaip darnaus vystymosi tikslas, o Europa turėtų imtis lyderystės jam pasiekti. V. Rabault pastebėjo, kad būtų prasminga, jeigu paraleliai su Lietuvos sezonu Prancūzijoje būtų organizuojami profesionalūs įvairių sektorių atstovų susitikimai, specialūs ir aktualūs parlamentiniai renginiai.

Kultūros ministras Paryžiuje taip pat susitiko su Istorinių monumentų tinklo, vienijančio daugiau kaip 100 kultūros paveldo objektų, atstovais, įtakingų Prancūzijos leidinių „Le Figaro“ ir „Le Monde“ žurnalistais, dalyvavo Lietuvos šiuolaikinio meno parodoje „Geležinis vilkas“.

Lietuvos sezonas Prancūzijoje vyks 2024 metų rugsėjo–gruodžio mėnesiais ne tik Paryžiuje, bet ir Lione, Grenoblyje, Marselyje, Nicoje, Tulūzoje, Ekse bei kituose miestuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją