„Kaip tik gerai, kad yra teismas, greičiau bus visi aiškūs atsakymai ir galėsime judėti į priekį“, – trečiadienį žurnalistams teigė S. Kairys.

„Aš nuo pat pradžių tą gi ir pabrėžiau, kad būtų kur kas konstruktyviau ir greičiau, jeigu yra priekaištų, yra kažkokia kita nuomonė. Yra Darbo ginčų komisija, yra teismas, yra Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, kuri, beje, net ir nesvarstė galimo interesų konflikto, kalbant apie konkurso komisijos narius, į ką buvo rodoma pirštu“, – komentavo kultūros ministras.

Pasak S. Kairio, visi turi galimybę išsakyti savo nuomonę, skųsti sprendimus teismui ir protestuoti. Tačiau ministerija, anot jo, turi išlaikyti šaltą protą ir priimti reikiamus sprendimus.

„Visi turi laisvę išsakyti sau nepatinkančią nuomonę, skųsti teismui, protestuoti. Bet, kaip ir minėjau, ministerija turbūt yra ta institucija, kuri irgi turi kažkaip išlaikyti šaltą protą ir savo sprendimais tiesiog vesti į priekį, lėčiau ar greičiau, čia jau kitas klausimas“, – akcentavo kultūros ministras.

Trečiadienį paskelbta, kad nuo ketvirtadienio LNOBT generaliniu direktoriumi laikinai skiriamas Audrius Kundrotas. Teatro vadovo pareigas A. Kundrotas eis tol, kol bus paskirtas naujas teatro generalinis direktorius.

„Bet kokiu atveju, nebūna taip, kad, net ir nesant teismams, kad vadovams, vienam baigiant kadenciją, kitam pradedant darbus, kad viskas sutaptų vienai dienai. Šiuo atveju yra ne tik teismas, bet ir konkursą laimėjusi Laima Vilimienė turi nemažai dalykų pabaigti Klaipėdoje, laukia ir kovo vidury premjera, galų gale pats teatras yra rekonstruojamas, tai irgi yra tų iššūkių, ir čia yra viskas kaip ir planuota, bet kokiu atveju“, – apie tai, kodėl nuo ketvirtadienio laikinai vadovu paskiriamas būti A. Kundrotas, komentavo S. Kairys.

S. Kairys: konfliktas dėl vadovo posto – dar viena pamoka

Kultūros ministro teigimu, J. Sakalausko nepasitenkinimas vykdyto konkurso rezultatu gali tapti dažna praktika kultūros sektoriuje. Pasak S. Kairio, tai bus tam tikra pamoka ateičiai – buvęs geriausiu, nebūtinai vadovausi antrą kadenciją iš eilės.

„Jeigu kiekvieną kartą, ką jau ir esu minėjęs, įvykus konkursui, kiekvieną vadovą, kuris yra išrenkamas naujas, o ne paliekamas senas, reikėtų vesti į vieną ar kitą įstaigą kaip kokiam gladiatorių stadione, darbuotojai tiesiog pritartų arba nepritartų, priimtų arba nepriimtų, tai tiesiog mes niekur nenueisim“, – teigė S. Kairys.

„Aš manau, kad čia yra tam tikros irgi pamokos, kurių mes mokomės, nes viena buvo reformos pradžia, kai tos kadencijos iš viso atsirado, o dabar tiesiog suprantam, kad nebūtinai net ir gerai dirbant, pabrėžiu, nebūtinai tu konkurse antrą kadenciją laimėsi“, – akcentavo kultūros ministras.

ELTA primena, kad Kultūros ministerija šių metų pradžioje pranešė, jog konkursą eiti LNOBT generalinio direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė, pakeisianti teatro vadovą, operos solistą J. Sakalauską, vadovavusį teatrui nuo 2018-ųjų.

Šį faktą teatro bendruomenė pasitiko priešiškai, kaip ir iki šiol pareigas ėjęs teatro vadovas J. Sakalauskas. Vasario 23 d. Vilniaus apylinkės miesto teismas priėmė nagrinėti jo ieškinį dėl galimų konkurso organizavimo pažeidimų. Žinia apie teismo sprendimą J. Sakalauskas pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.