Virtualūs turai po muziejus

Nors keliauti artimiausiu metu nebus galima, bet garsiausi pasaulio muziejai siūlo galimybę išmėginti virtualius turus. „Google“ meno ir kultūros komanda bendradarbiauja su 500 pasaulio muziejų ir galerijų, kurių sukaupto paveldo skaitmenines versijas leidžia apžiūrėti internete (galite pasižvalgyti čia).

Dabar puiki proga išmėginti jų sukurtus virtualius turus. Britų muziejus Londone leis „pasivaikščioti“ po vadinamą Didžiojo teismo salę, kurioje galima apžiūrėti daugybę artefaktų, kaip antikinį Rozetės akmenį, Egipto mumijas ir daugelį kitų. Gugenheimo muziejus Niujorke leis pažinti impresionistų, postimpresionistų, modernistų ir šiuolaikinių menininkų kūrybą. Orsė muziejus Paryžiuje siūlo prisiminti garsiųjų menininkų, kūrusių tarp 1848-1914 m. darbus, tarp jų – Monet, Cezanne, Gauguin ir kiti. Vermeerio ir Rembranto mėgėjai gali pasižvalgyti po Rijks muziejų Amsterdame. Didelė Medičių palikimo dalis sukaupta Florencijos Uffizi galerijoje – ji taip pat leidžia apžiūrėti savo meno kolekcijas.

LEAD Technologies Inc. V1.01

Egzotiškesnių kraštų mėgėjams – Meksikos antropologijos muziejus siūlo artimiau susipažinti su majų civilizacija. Meno muziejus San Paule – pirmasis Brazilijoje atspindi modernų meną. Pietų Korėjoje, Seule esantis nacionalinis modernaus ir šiuolaikinio meno muziejus taip pat leidžia apsižvalgyti po savo ekspozicijas.

Vilniuje įsikūręs MO muziejus taip pat sureagavo į aktualijas – jo tinklapyje pristatoma speciali rubrika – #menasnaMO. Joje – 90-ųjų parodos video dokumentacijos, parodos „Mekas mirksi geriau“ kūriniai su pristatymais, įdomiausius MO kolekcijos kūrėjus pristatanti „paMOka“.

Koncertai ir spektakliai neišeinant iš namų

Teatro mylėtojus nusprendė nudžiuginti Valstybinis Šiaulių dramos teatras – savo spektaklius jis transliuoja per „Youtube“. Reikia tiesiog stebėti šio teatro paskyrą feisbuke, kur pranešama, kada aktyvuojama kokio spektaklio peržiūra.

Šiaulių dramos teatro spektaklis

Dainininkė Jurga Šeduikytė sekmadienį, kovo 15 dieną, 19 valandą, visiškai tuščioje Šv. Kotrynos bažnyčioje surengs specialų koncertą „Nebijok“, kuris bus nemokamai transliuojamas internetu.

Jurga Šeduikytė

Karantino namuose įkalintiems gyventojams Metropolitano opera siūlo nemokamas garsiausių savo koncertų iš pastarųjų 14 metų įrašų transliacijas. Pirmoji transliacija numatyta kovo 16 d. - tai bus George Bizet opera „Karmen“. Paskelbus įrašą jis bus pasiekiamas 20 valandų (visą transliacijų grafiką rasite čia).

Panašią galimybę siūlo ir Vienos valstybinė opera – jos koncertų įrašus bus galima žiūrėti jau nuo kovo 15 d., jie bus aktyvūs 24 val (daugiau informacijos čia).

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, į namų ekranus persikelia ir kasmetinis kino festivalis „Kino pavasaris“, vyksiantis kovo 19–balandžio 2 dienomis. Jo filmai bus pasiekiami per televizijos TELIA TV filmų nuomą, internetiną namų kino platformą „Žmonės Cinema“, „TV3 Grupės“ turinio platformą „Go3“ ir kino platformą „Kinofondas“.

Lietuvos kultūros paveldas – taip pat pasiekiamas internetu

Lietuvos muziejams, bibliotekoms ir kitoms kultūros įstaigoms laikinai nebegalint priimti lankytojų, Kultūros ministerija primena, kad su jais susipažinti galima ir virtualioje erdvėje.

Skaitmeninėje Europos Sąjungos (ES) kultūros paveldo platformoje „Europeana“ laukia keliasdešimt milijonų literatūros, muzikos, vaizduojamojo meno ir kitų kūrinių, kuriuos skelbia tūkstančiai ES atminties institucijų: bibliotekų, muziejų, archyvų. Šioje platformoje suskaitmenintų Lietuvos kultūros paveldo objektų skaičius 2019 m. – 199,2 tūkst.

Interneto svetainėje www.epaveldas.lt yra sukauptas milžiniškas skaitmeninis lobynas, užtikrinama greita ir patogi prieiga prie tūkstančių meno kūrinių, knygų, laikraščių, rankraščių tekstų, žemėlapių, garso įrašų. Tai – Lietuvos kultūros paveldo elektroniniai vartai.

Lietuvos dokumentinio kino internete svetainėje www.e-kinas.lt pateikiama Lietuvos centriniame valstybės archyve saugoma senoji dokumentika – filmai ir jų aprašai. Šiuo metu čia yra šiek tiek daugiau nei 100 pavadinimų senųjų lietuviškų dokumentinių filmų su jų aprašais lietuvių ir anglų kalbomis.

Interneto svetainėje www.sinemateka.lt prieinami suskaitmeninti ir restauruoti dokumentiniai filmai ir videomeno darbai, saugoti VHS formatu. Nepriklausoma sinemateka – VšĮ „Meno avilys“ projektas.

Kultūros vartotojus taip pat turėtų sudominti Kultūros paveldo registras – nekilnojamojo ir kilnojamojo kultūros paveldo vertybių duomenų bazėje. Šioje svetainėje taip pat galima savarankiškai sudaryti maršrutus ir aplankyti Lietuvos kultūros paveldo vietas virtualiai.

Virtualių parodų svetainėje „Eksponatai, kuriuos verta pamatyti“ vartotojai gali peržiūrėti muziejuose sukauptus ir saugomus vertingiausius, įdomiausius, lankytojus labiausiai dominančius eksponatus. Pristatomi ir unikalūs kultūros paveldo objektai, saugomi privačiose kolekcijose ar įstaigose, taip pat ir veikiančiose užsienio šalyse, su kuriomis Lietuvos muziejai yra sudarę bendradarbiavimo sutartis, kartu įgyvendina kultūros paveldo skaitmeninimo ir sklaidos projektus.

Išskirtiniai kultūros paveldo objektai prieinami ir interneto svetainėje „Lietuvos muziejų lobiai“.

Lietuvos muziejų panoraminės nuotraukos skelbiamos interneto svetainėje www.panoramos.lt, o 3D skaitmeninių vaizdų virtualios parodos pasiekiamos čia.

Lietuvos dailės muziejus siūlo vaikams pažintį su Vilniaus istorija, kultūra ir architektūra spalvinant internetines knygas „Miesto įkūrimas“ ir „Miesto gyvenimas“. Jas sukūrė Lietuvos muziejų informacijos ir skaitmeninimo centras (LIMIS).

Elektroninių knygų skaitymui – interaktyvi biblioteka www.ibiblioteka.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)