„Sinagogų aikštės memorialas – tai žydų bendruomenės istorijos puslapis. Bendruomenės, išblaškytos po visą pasaulį, bet buvusios ir liksiančios Jurbarke, – sako S.Mockevičius. – Žydų bendruomenė Jurbarko krašte buvo ypač didelė, klestėjo verslai, veikė mokyklos. Antrasis pasaulinis karas į šipulius sudaužė žydų tautybės žmonių likimus, sovietinė okupacija bandė ištrinti istoriją iš žmonių sąmonės ir aplinkos. Tačiau jurbarkiečiai saugo savo istoriją ir nori ją atkurti kiek galint tiksliau, ir perduoti savo vaikams ir anūkams”.

Pasak mero, Jurbarkas – tolerancijos miestas ir kraštas, kuriame dera skirtingų tikėjimų bendruomenių interesai, kur susipynusi daugelį metų čia gyvenusių tautų – lietuvių, žydų, vokiečių, lenkų, rusų kultūra ir paveldas. Šių tautų žmonės kūrė Jurbarką, statė sinagogas, bažnyčias ir cerkves.

S.Mockevičius kreipėsi į Izraelio ambasadorių Lietuvoje Amirą Maimoną, prašydamas padėti susisiekti su Izraelyje gyvenančiu, Jurbarke šaknų turinčiu, skulptoriumi Dovydu Zundelovičiumi bei jo vadovaujama „Naująja menininkų kolegija” (CAN New Artists Collegium).

Dovydas, Grigorijus ir Anna Zundelovič bei CAN kūrybinė komanda pasiryžo istoriją pavaizduoti sukuriant unikalų projektą ir įamžinant medinę Jurbarko sinagogą, Jurbarke gyvenusių žydų pavardes, profesijas, jurbarkiečius, karo metais gelbėjusius žydus.

„Mes statome paminklą miesto gyventojams, padėdami sudėti istorijos gabaliukus ir atsikratyti septynių dešimtmečių tylėjimo ir melo naštos, – sako skulptorius ir pedagogas D.Zundelovičius, gyvenantis ir kuriantis Izraelyje. – Darome tai visų konfesijų Lietuvos gyventojams, tardami: štai mūsų bendra istorija ir mes turime ką atminti, ką saugoti, ką apverkti, ko gailėtis ir kuo didžiuotis. Tikimės, kad memorialas taps dar vienu laipteliu suartinant Lietuvą ir Izraelį, litvakus ir lietuvius”.

Šis projektas, sumanytas 2016-aisiais, jau yra nebe popieriuje. Atliktas tyrimas, padėjęs atrasti apie 2000 Jurbarke gyvenusių žydų šeimų pavardžių. Padedant memorialo kūrimą palaikantiems Izraelio ir JAV mecenatams, 2017 liepą buvo užsakyti visi projekto įgyvendinimui reikalingi akmenys. Šiuo metu Lietuvoje vyksta akmens pjovimo ir kiti parengiamieji darbai.

„Memorialas jau kuriamas – vien privačiomis lėšomis, padedant žmonėms iš viso pasaulio. Tačiau tam, kad jis atsirastų, reikia impulso – šiuo metu surinktas trečdalis reikiamos sumos. Dėl to labai svarbu, kad žinia apie paminklą dviejų bendruomenių gyvenimui Jurbarke, pasiektų kuo daugiau žmonių, kuriems ši tema yra brangi”, – sako D.Zundelovičius.

Sinagogų aikštės memorialo pristatymo pradžia balandžio 9 d. 11 val. Nacionalinėje galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius). Plačiau apie projektą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)