Sezono planais ir rūpesčiais Filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė kartu su Nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu Modestu Pitrėnu bei Valstybinio Vilniaus kvarteto primarija Dalia Kuznecovaite dalijosi spaudos konferencijoje.

„Operą „Lietuviai“ pasirinkome dėl idėjos įrašyti šitą operą originalo kalba, be kupiūrų. Mes, kaip lietuvių atlikėjai ir lietuvių institucijos, turime jausti pareigą patys savomis jėgomis įamžinti tokią operą. Buvo labai svarbu susikviesti tokius atlikėjus kaip baritonas Modestas Sedlevičius iš Vokietijos, sopranas Jūratė Švedaitė-Waller iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir sutelkti tas pajėgas, kurios apie šią operą skleistų šiuolaikišką žinią pasauliui. Netikėtai aplinkybės lėmė, kad pagrindinę partiją atliks Lietuvoje dirbantis italų ir belgų tenoras Mickaelė Spadaccini“, – pasakojo R. Prusevičienė.

Rūta Prusevičienė

Pasak Filharmonijos generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, nepaisant pandemijos grėsmių, pasunkėjusių kelionių ir atšauktų gastrolių, 80-asis Filharmonijos sezonas bus intensyvus.

„Abu mūsų orkestrai švenčia jubiliejus: Nacionaliniam simfoniniam sukanka 80, Lietuvos kameriniam – 60 metų. Ir jie, ir visi kiti Filharmonijos kolektyvai – Valstybinis Vilniaus bei Čiurlionio kvartetai, kamerinės muzikos ansamblis „Musica humana“ – vis dar yra neabejotini klasikinės muzikos flagmanai. Per itin sudėtingą pastarųjų mėnesių laikotarpį pamatėme, kad visi jie yra publikos be galo laukiami. Jų atliekamų kūrinių ir programų transliacijų laukiama visoje Lietuvoje, džiaugiamės šimtatūkstantinėmis koncertų įrašų peržiūromis Skaitmeninėje koncertų salėje internete ir „Facebook“ tinkle“, – pranešime žiniasklaidai sakė R. Prusevičienė.

Ji pridūrė, jog vienas didžiausių šio pandemijos ženklu pažymėto laiko skaudulių – kritusios pajamos, apie 150 tūkstančių eurų jau grąžinta tiems, kurie pirko bilietus į atšauktus koncertus. Kiti neįvykę koncertai su visais į juos parduotais bilietais perkeliami į šį sezoną.

Kalbėdamas apie prasidedantį sezoną, maestro M. Pitrėnas pabrėžė, jog visur reikia pridėti tariamąją nuosaką, nors visi koncertai yra griežtai planuojami, o jų per vasarą atjaunėjęs, pasitempęs, gerą formą pasiekęs orkestras labai laukia.

„Turime daug potencijos ir norisi, kad aplinkybės, kiek įmanoma, tam nedarytų įtakos“, – sakė M. Pitrėnas, pastaraisiais mėnesiais nemažai dėmesio skyręs muzikos įrašams.

Valstybinio Vilniaus kvarteto primarija Dalia Kuznecovaitė pristatė ne tik būsimas programas, bet ir didžiausias kolektyvo naujienas – pasikeitusią sudėtį. Nuo vasario kvartete altu griežia buvusi orkestro „Kremerata Baltica“ koncertmeisterė Kristina Anusevičiūtė, o penkiasdešimt metų šiam ansambliui atidavusį violončelininką Augustiną Vasiliauską ką tik pakeitė jo mokinys, Naujų idėjų kameriniame orkestre iki šiol griežęs Deividas Dumčius.

Dalia Kuznecovaitė

Jubiliejinio 80-ojo koncertų sezono atidarymui skirtą Amilcare’s Ponchielli operos „Lietuviai“ koncertinį atlikimą turės galimybę išgirsti ne tik Filharmonijos Didžiojoje salėje apsilankę klausytojai. Nemokamą tiesioginę koncerto transliaciją bus galima stebėti J. Basanavičiaus aikštėje, ekrane priešais Filharmonijos pastatą (Aušros Vartų g. 5, Vilnius), taip pat Skaitmeninėje salėje ir „Facebook“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)