„Šia paroda suteikiame galimybę konceptualaus meno mėgėjams Lietuvoje jausti pasaulinį šio meno pulsą, nes Ken Friedman „99 Nutikimus“ šiemet pristato viso pasaulio populiariausiose galerijose – paroda jau eksponuota Niujorke, Velingtone Naujojoje Zelandijoje ir Šanchajuje Kinijoje. Taigi su šia paroda tiek Jono Meko vizualiųjų menų centras, tiek Vilnius ir Lietuva atsiranda pasauliniame „Fluxus“ judėjimo žemėlapyje“, – sako Vilniaus Užupyje įsikūrusio Jono Meko Vizualiųjų menų centro (JMVMC) direktorius Gintaras Sodeika.

Pasak jo, paroda, nors pradėta planuoti dar pernai, pagal savo instaliavimo būdą itin tinkama šiandienos aplinkybėmis, kai dėl pandemijos yra apribotas judėjimas visame pasaulyje – mat jos eksponatų nereikia fiziškai gabenti.

„Parodą sudaro 99 nedidelės apimties popieriaus lapuose išspausdintos instrukcijos, pagal kurias žiūrovas kviečiamas atlikti kažkokį paprastą ar keistą veiksmą, pavyzdžiui, pirmąją pavasario dieną nušveisti skulptūrą, supakuoti paprastą daiktą ar tiesiog stebėti tylą“, – parodos kūrinių koncepciją pranešime žiniasklaidai atskleidžia G. Sodeika. Tokiu būdu K. Friedman mums parodo, kaip menas gali tapti protiniu žaidimu, kuriame vaizduotė gali laisvai keliauti tuomet, kai mūsų kūnai to daryti negali. Panašus požiūris itin būdingas visiems „Fluxus“ judėjimo atstovams, pirmenybę teikiantiems ne daiktams, o tam, kaip žmonės tuo daiktus patiria.

Paroda „99 Events/ 99 Nutikimai“

JMVMC eksponuojami „99 Nutikimai“ sukurti laikotarpiu nuo 1956-ųjų iki 2019-ųjų. Pradėti kurti dar „Fluxus“ priešaušryje, šio judėjimo dalimi jie tapo kiek vėliau: Jurgiui Mačiūnui sužinojus apie šešiolikmetį K. Friedman, J. Mačiūnas pakvietė jį į „Fluxus“ judėjimą ir taip jis tapo jo jauniausiu nariu bei atstovu JAV Vakaruose.

K. Friedman daug metų artimai dirbo ne tik su J. Mačiūnu, bet ir kolaboravo su ryškiausiais „Fluxus“ meno atstovais: Nam June Paik ir Milan Knizak. Menininko darbai eksponuoti tokiose prestižinėse vietose kaip Modernaus meno muziejus (MoMA) ir Gugenheimo muziejus Niujorke, „Tate Modern“ galerija Londone, „Hood“ dailės muziejus Dartmute (JAV) ir „Staatsgalerie“ galerija Štutgarte.

G. Sodeikos teigimu, nors pradėta kurti dar šeštajame dešimtmetyje, paroda aktuali ir šiandien. „Pacituosiu Jono Meko žodžius, kad „Fluxus“ idėja yra kur kas platesnė nei hepeningai, atlikti prieš penkiasdešimt metų. „Fluxus“ yra požiūris į mus supančius dalykus – linksmas, žaidybiškas ir aktualus ir šiandien, jei žiūrime į jį nepaviršutiniškai“, – teigia JMVMC vadovas.

Paroda „99 Events / 99 Nutikimai“ veiks iki rugsėjo 1 d. Parodą remia Lietuvos kultūros taryba.

Paroda „99 Events/ 99 Nutikimai“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)