Kaip BNS sakė archeologas Ernestas Vasiliauskas, akmenys aptikti Joniškio miesto centre statomo verslo informacijos centro pastato vietoje. Vienas akmuo rastas įmūrytas į 20 amžiuje statyto pastato pamatus, o kitas - 16-17 amžiaus kultūriniame sluoksnyje, kuriame taip pat aptikta keramikos šukių, arklio kaukolė. Beje, senovės lietuviai tikėjo, jog pastaroji apsaugo nuo ligų ir nelaimių.

Netoli antrojo akmens aptikta laužavietė, kuri, kaip spėja E.Vasiliauskas, gali būti pagoniškas aukuras.

Lietuvos istorijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Vykintas Vaitkevičius BNS sakė, jog tai unikalus radinys. Jis spėja, kad šie aptikti dubeniuoti akmenys, skirti dievų garbinimui, stovėjo žmonių namuose.

"E.Vasiliauskui pavyko apčiuopti tuo metu namuose praktikuojamas pagoniškas apeigas.

Retas ir unikalus dalykas, kad kultūriniame sluoksnyje, autentiškoje aplinkoje rasti dubeniuoti akmenys. Kiek aš atsimenu, tai pirmas kartas per dvidešimt metų", - sakė V.Vaitkevičius.

15 amžiaus pabaigos - 16 amžiaus pradžios datuojami akmenys yra apie metro skersmens ir apie 60 centimetrų aukščio. Joniškyje rasti akmenys, V.Vaitkevičiaus nuomone, buvo kertiniai namų akmenys, o į jų dubenis, kurie kyšodavo namo viduje, būdavo dedama šventa žemė ir laikomi žalčiai. Tokie akmenys, specialisto nuomone, buvo plačiai lietuvių naudojami iki 16 amžiaus.

Pasak V.Vaitkevičiaus, dubeniuotų akmenų, skirtų pagoniškajam kultui, būta įvairaus dydžio, rūšies ir paskirties.

Joniškyje aptiktoje pagoniško kulto vietoje, pasak E. Vasiliausko, 16 amžiuje buvo pastatyta dvarvietė, kuria tikriausiai siekta įtvirtinti krikščionybę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją