Juozo Miltinio dramos teatrui vakar laikinai vadovo pareigas eiti paskirtas pavaduotojas Ūkio reikalams Vaidotas Rutkauskas dienraščiui teigė, esą sunkumų vadovaujant tokiai įstaigai neturėtų iškilti, nes visus teatro ūkinius reikalus jis išmano, o dėl meno srities tarsis su kolektyvu ir, jei reikės, prašys jo pagalbos. Taip jis vakar ir pasakęs J. Miltinio dramos teatro darbuotojams visuotiniame susirinkime.

Kita vertus, V. Rutkauskas prisipažįsta nemanantis, jog užsisėdės naujojoje kėdėje, nes Kultūros ministerija turėtų greitai vėl skelbti konkursą Panevėžio dramos teatro vadovo pareigoms užimti.
„Praėjęs konkursas tęsėsi daugiau kaip mėnesį, bet dabar ministerija turėtų nedelsti ir konkursą skelbti kuo greičiau“, – viliasi V. Rutkauskas.

Teko aukoti jubiliejų

Pasidomėjus, ar V. Rutkauskas, ministerijai paskelbus naują konkursą, dalyvaus jame, laikinasis teatro vadovas patikino nesiruošiąs to daryti. Anot V. Rutkausko, darbų ir taip pakanka – net ir teatrą ištikus vadovybės krizei stengiamasi atlikti viską, kas suplanuota.


„Kolektyvas ruošiasi gastrolėms Palangoje – jos įvyks, kaip numatyta, – dėstė V. Rutkauskas. – Rugsėjo viduryje bus baigta teatro rekonstrukcija. Tęsiami ir kiti pradėti darbai – tarp jų ir parengiamieji darbai prieš tarptautinį Baltijos šalių teatrų festivalį. Vykdomuoju festivalio vadovu paskirtas buvęs teatro vadovas Rimantas Teresas. Jis turi patirties ir turėtų spėti pasirengti festivaliui.“


Tačiau V. Rutkauskas perspėjo, kad, nors anksčiau planuota kitaip, savo 70-mečio šiais metais Juozo Miltinio dramos teatras vis dėlto neminės. Jubiliejus nukeltas į 2011 metų kovo 15 dieną.
„Pasirinkta ši data, kadangi 1945 metais teatro scenoje įvyko pirmoji spektaklio premjera J. Pogodino pjesė „Sidabrinis slėnis“. Ją režisavo Juozas Miltinis. Nuspręsta teatro jubiliejų minėti būtent tą dieną, kurią prieš 70 metų buvo parodytas pirmasis spektaklis“, – aiškino laikinasis vadovas.

Nepaliko be darbo

Pasiteiravus, koks buvo pirmas darbas paskyrus laikinai vadovauti teatrui, V. Rutkauskas prisipažino: „Pasirašiau įsakymą ir vėl į darbą priėmiau Laimutį Sėdžių.“
Buvęs teatro vadovo pavaduotojas ūkio reikalams sako nematęs jokios priežasties, kodėl būtų reikėję pasielgti kitaip.


„Teatras vyksta į gastroles ir į jas vežami spektakliai, kuriuose vaidmenis turi L. Sėdžius. Jeigu ir nebūčiau pasirašęs įsakymo jo vėl priimti dirbti aktoriumi, vis tiek būtume L. Sėdžių vežęsi į gastroles. Tik tuomet su juo būtų sudaryta terminuota darbo sutartis, – paaiškino. – Tikrai nematau priežasčių, kodėl turėčiau jo nepriimti atgal į teatrą.“

Sunkus sugrįžimas

Nesėkmingai teatrui bandęs vadovauti L. Sėdžius ir toliau atsisako paaiškinti, kodėl, laimėjęs konkursą, netikėtai apsigalvojo ir, pabuvęs poste vos dvi dienas, nuvykęs pas kultūros ministrą Arūną Gelūną įteikė jam atsistatydinimo pareiškimą. Apie sklandančias įvairias tokio netikėto poelgio versijas, įskaitant ir kai kurių aktorių spaudimą sudaryti jiems išskirtines darbo sąlygas, L. Sėdžius pareiškė tegalįs pasakyti tik viena: „Absurdas.“ 


„Taip nebuvo, – tikino jis. – Niekas man nedarė spaudimo ir neprašė išskirtinių sąlygų darbe. Tikrai daugiau nieko nesakysiu. Nekomentuosiu.“


Vos dvi dienas pabuvęs J. Miltinio dramos teatro vadovu L. Sėdžius atmetė ir tokius teiginius, esą iš vadovo posto pasitraukęs todėl, kad artėja savivaldos rinkimai, o jis, kaip Liberalų sąjūdžio partijos narys, įrašytas į rinkimų sąrašus antrasis pagal eilę ir jam, jei partija laimėtų rinkimus, numatytas postas miesto Savivaldybėje. „Pasitraukimas iš teatro vadovo posto nieko bendro su artėjančiais savivaldos rinkimais neturi. Daugiau jokių komentarų“, – sakė jis.


Mieliau L. Sėdžius kalbėjo apie šiandien prieš gastroles prasidėsiančias repeticijas. Aktorius gastrolėse su kitais J. Miltinio dramos teatro aktoriais vaidins dviejuose spektakliuose: režisieriaus Valerijaus Jevsejevo spektaklyje „Visada tavo. Ana Frank“ pagal F. Goodrich ir A. Hackett dramą ir Neilo Saimono komedijoje „Kalifornijos viešbutis“, spektaklio režisierius Algimantas Pociūnas.
Paklausus, ar bus jauku vaidinti kartu su aktoriais, kurie juo patikėjo, bet jis pažadų įvykdyti perversmą teatre nesugebėjo, L. Sėdžius sakė, esą yra kaip yra, dabar ką nors pakeisti negalįs, o vaidinti spektakliuose bus sudėtinga.