Šį paveikslą, pavadintą „Natiurmortas su vaisiais ir kaštainiais“ (Still Life with Fruit and Chestnuts), San Francisko vaizduojamojo meno muziejui 1960 metais padovanojo viena pora. Buvo įtariama, kad tai garsiojo olandų tapytojo darbas.

Tačiau anksčiau keletas ekspertų priėjo išvados, kad 1886 metais datuojamas natiurmortas nėra V. van Gogho darbas, ir jis nebuvo įtrauktas į ankstesnius oficialius šio 1890 metais nusižudžiusio dalininko darbų katalogus.

„Tiesa, kad praėjusių metų pabaigoje V. van Gogho muziejaus ekspertai patvirtino, jog San Francisko vaizduojamojo meno muziejuje esantis paveikslas priklauso Vincentui van Goghui“, – naujienų agentūrai AFP sakė muziejaus atstovė spaudai Milou Bollen.

„Visad rūpėjo klausimas, ar šį paveikslą nutapė V. van Goghas, ar ne“, – pridūrė ji.

Pasak Amsterdamo muziejaus, paveikslą tyrę meno ekspertai nustatė, kad natiurmortą menininkas užtapė ant moters portreto.

Skurdžiai gyvenęs ir vos keletą darbų per savo gyvenimą pardavęs V. van Goghas dažnai tą pačią drobę panaudodavo kelis kartus.

San Francisko muziejus kol kas šios naujienos nekomentavo, tačiau jo interneto svetainėje natiurmortas jau priskiriamas V. van Goghui.

V. van Goghas, plačiajai visuomenei geriau pažįstamas iš gyvybe pulsuojančių saulėgrąžų paveiksluose, taip pat yra nutapęs visą virtinę mažesnių ir dažnai tamsesnių natiurmortų.

Manoma, kad „Natiurmortas su vaisiais ir kaštainiais“ buvo nutapytas Paryžiuje 1886 metų pavasarį, rašo olandų laikraštis „Volkskrant“

Vienu metu jis priklausė prancūzų dailininko Emile Bernardo motinai, kuri draugavo su olandu.

Kasmet V. van Gogho muziejus sulaukia maždaug po 200 olandų dalininkui priskiriamų paveikslų, kad patikrintų jų autorystę. Tačiau nuo 1988 metų V. van Goghui buvo oficialiai priskirta tik 14 iš visų patikrintų kūrinių, rašo „Volkskrant“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)