Klaipėdos jaunimo teatro organizuojamas festivalis šiemet visą dėmesį skyrė jauniausiai Lietuvos teatro kartai – studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) baigiantiems aktorinio meistriškumo studentams. Festivalis suteikia progą susipažinti su dar mažai matytais aktorių veidais ir vardais, kurie netrukus pasklis po Lietuvos teatro scenas ir kino aikšteles.

„Nesinori mėtytis tuščiomis frazėmis ir romantizuoti jaunąją aktorių kartą, manau, mes labai panašūs į anksčiau studijas baigusius kolegas. Esame laisvi, drąsūs, nebijome ieškoti ir klysti. Mūsų kurse daug į kino ir muzikos industrijas orientuotų žmonių, esame tikrai muzikalūs – dauguma valdo bent po vieną instrumentą“, – sako JTD dalyvis, studijas LMTA Klaipėdos fakultete baigiantis aktorius Aurimas Bareikis.

Vienas pagrindinių festivalio tikslų – pasirūpinti, kad ilgą kūrybinį procesą nuėję diplominiai jaunųjų profesionalų spektakliai neliktų dulkėti lentynose, o rastų savo vietą skirtingų teatrų repertuaruose. Derybos su teatrų vadovais dar tęsiasi – birželio pabaigoje paaiškės, kurie studentų darbai ir kokiuose teatruose tęs savo gyvenimą.

„Kiekvienas kuriantis žmogus į darbą įdeda dalį savęs – sau svarbias patirtis, klausimus, ieškojimus. Kūrinys tampa svarbus, tikiesi, kad jis palies nors vieną žiūrovą, kad spektaklis nugyvens savo gyvenimą.

Dauguma JTD pristatytų spektaklių buvo repetuojami mažiausiai metus, labai džiugu, jog yra teatro žmonių, kuriems rūpi jaunų kūrėjų darbai. Esame dėkingi už tokį palaikymą“, – sako šiemet studijas LMTA baigianti aktorė Gabija Bargailaitė, jau sukūrusi pagrindinį vaidmenį Venecijos kino festivalyje Auksiniu liūtu apdovanotame režisieriaus Lauryno Bareišos filme „Piligrimai“.

Po festivalio skėčiu pristatytus 14 premjerinių darbų režisavo Valentinas Masalskis ir Paulius Pinigis, taip pat ir patys studentai – Luka Švėgždaitė, Lina Židonytė, Paulius Oficerovas. JTD organizatoriams svarbu, kad studijas LMTA Klaipėdos fakultete baigiantys aktoriai, beprasidedant jų savarankiškai karjerai konkurencingoje srityje, gautų taip trūkstamą profesionalų palaikymą.

„Sunku patikėti, kad tai jau pabaiga. Atrodo, ką tik įstojome, o jau viskas. Mus labai nuskriaudė pandemijos suvaržymai, jau pirmo kurso pabaigoje visi užsidarėme namuose, negalėjome kurti kartu, o tik pradedant savo aktorystės kelią juk taip svarbu būti grupėje. Nepaisant to, studijos buvo neįkainojama patirtis. Tikrai sentimentalus ir jautrus metas ši pabaiga. Ateitis baugina ir neramina, visai nežinau, kas manęs laukia“, – svarsto studijas baigianti aktorė Gintautė Rusteikaitė, sukūrusi vaidmenį naujausiame režisieriaus Algimanto Puipos filme „Sinefilija“.

Festivalis „Jauno teatro dienos“ kasmet suteikia galimybę sužinoti, ko naujo ir netikėto galime laukti iš teatro kūrėjų, kuria linkme juda scenos meno kalba, kokius elementus kūriniuose pasitelkia eksperimentų nebijantys kūrėjai. Tačiau nors technologijos ir keičiasi, aktorius Aurimas Bareikis mano, kad teatras iš esmės lieka toks pat.

„Metų metus teatruose vis dar statomos tos pačios pjesės, juk svarbiausia ne forma, o tema. Teatro stebuklas įvyksta, kai žiūrovas ir aktorius per trumpą laiką sugebą ką nors sukurti kartu, įsilieti į bendrą atmosferą. Visiškai nesvarbu, ar tai atsitinka technologijų pagalba, ar paprasčiausioj dienos šviesoj. Forma laikui bėgant atsibosta, bet emocijos veikia visada“, – sako A. Bareikis.

Festivalio „Jauno teatro dienos“ rudenį laukia ir antrasis etapas – įvairių kartų aktorių profesinio meistriškumo dirbtuvės su kviestiniu režisieriumi. Daugiau informacijos: www.jtd.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją