Po sėkmingų gastrolių Japonijoje ir Korėjoje bei plačiai nuskambėjusio teatro patalpų apiplėšimo Valstybinis Jaunimo teatras naują sezoną pradeda su ambicingais projektais, atsinaujinusiu internetiniu puslapiu, suremontuota ir ryškiai oranžine spalva nudažyta bilietų kasų fojė.

Rugsėjo 23 ir 24 dienomis premjeriniame spektaklyje vaidins aktoriai Kostas Smoriginas, Dalia Storyk, Sergejus Ivanovas ir Vidas Petkevičius. Spektaklio dailininkas - Artūras Šimonis, kostiumus sukūrė Jolanta Rimkutė, muziką - kompozitorius Algirdas Martinaitis.

"Ožka, arba Kas ta Silvija?" - naujausia legendinio amerikiečių dramaturgo E. Albee pjesė, 2003 metais laimėjusi net keturis prestižinius apdovanojimus, tarp jų ir dramaturgijos "Oskaru" vadinamą "Tony" premiją. Naująją pjesę suskubo statyti pasaulio teatrai, išsiilgę talentingai, aistringai ir psichologiškai tiksliai parašytų pjesių. Pasak teatrologų, šią pjesę galima pavadinti juodąja komedija, sujungusia XXI amžiaus groteską ir praėjusių amžių tragizmą.

Apibūdindamas savo naujausią pjesę, dramaturgas atsako lakoniškai: "Ką aš galiu jums apie tai pasakyti? Tai vienas ilgas veiksmas, trys scenos, keturi personažai ir ožka. Pradėdamas ją rašyti pagavau save galvojant, jo tai bus, ko gero, labiausiai politizuota mano pjesė. Joje bandoma nustatyti mūsų tolerancijos limitus ir kiek mes sau leidžiame pasinaudoti tais tolerancijos limitais".

1962 metais parašyta E. Albee pjesė "Kas bijo Virdžinijos Vulf" tapo tikra sensacija. Tai pirmoji jo pjesė, pastatyta Niujorko Brodvėjuje ir suvaidinta net 663 kartus. Už šią ir kitas pjeses - "Jūros peizažas", "Trys aukštos moterys", "Besi Smit mirtis", "Amerikietiška svajonė" - E. Albee apdovanotas Amerikos nacionaliniu medaliu už viso gyvenimo kūrybinius pasiekimus. Jis daugelį metų yra Amerikos dramaturgų gildijos ir Amerikos meno akademijos narys.

Šį sezoną Jaunimo teatras žiūrovus taip pat kvies ir į kitas spektaklių premjeras. Rugsėjo 30 dieną "Salėje 99" bus vaidinamas jauno režisieriaus Balio Latėno spektaklis "Seniausių profesijų žmonės" pagal rusų dramaturgo Danilos Privalovo pjesę. Lapkritį pasirodys Nilo Kruzo "Ana tropikuose", kurią režisuoja Jokūbas Vilius Tūras, ir režisieriaus Algirdo Latėno spektaklis "Dėdė Vania!" pagal Antoną Čechovą. Gruodį jaunimo teatras pakvies į kamerinį spektaklį pagal Vytauto V. Landsbergio knygą "Arklio Dominyko meilė", kurios imasi režisierius Albertas Vidžiūnas.

Sausį režisierius Jonas Vaitkus Jaunimo teatre statys Martino MacDonagho "Pagalvinį", o vasario mėnesį Ignas Jonynas režisuos Leonido Andrejevo pjesę "Žmogaus gyvenimas". Pavasarį numatomos dar dvi premjeros: Cezaris Graužinis statys Roberto Muzilio "Svajotojus", o Antanas Gluskinas - Aldonos Liobytės "Aukso obuolį".

Jaunimo teatras tęs ir kasmetinių užsienio šiuolaikinės dramaturgijos forumų tradiciją. Kitų metų balandį bus rengiamas šiuolaikinės Baltarusijos dramaturgijos forumas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją