Meno ir muzikos festivalis „Terno Vilna“ (romų kalba tai reiškia „Jaunas Vilnius“) yra vienas iš „Vilniaus – Europos kultūros sostinė 2009“ kultūrų (at)pažinimo programos projektų. Šiuo projektu siekiama parodyti, kad Vilniuje – jauname, tačiau gilias daugiakultūres tradicijas turinčiame mieste, – įsitraukdami į visavertį, pagarba pagrįstą dialogą gali puikiai sugyventi įvairių kultūrų ir etninių bendruomenių atstovai.

Festivalio „Terno Vilna“ vieta (Kirtimai, Metalo g. 23A, kur įsikūręs Romų bendruomenės centras) parinkta neatsitiktinai. Šiuo metu romų tabore gyvenantys žmonės nėra įtraukti į sostinės kultūros erdvę. Jie yra arba ignoruojami, arba verčiami integruotis į vietos visuomenę pagal jiems primetamas „tinkamo“ socialinio gyvenimo taisykles, taip paneigiant jų savitos kultūros vertę ir skatinant jos niveliaciją.

Festivalio „Terno Vilna“ rengėjai, pasitelkę įvairovei atviriausios jaunimo kultūros kalbą, žada parodyti kitokių, lygiaverčių ir visus dalyvius praturtinančių skirtingų kultūrų santykių galimybę. Tuo pačiu festivalis sieks atverti naujas kultūrinio gyvenimo erdves.

Geriausias kūrybiško kultūrų dialogo pavyzdys – birželio 28 d. vyksiančio koncerto po atviru dangumi dalyviai. Festivalio baigiamajame koncerte žiūrovai išvys daug įvairias kultūras vienijančių projektų: etninės muzikos elementais paįvairinto hiphopo, elektronikos ir dub atlikėjus „Bango Collective“ (Lietuva), pop avangardo grupę „N.O.H.A.“ (Vokietija) ir žymiausią festivalio žvaigždę – world music stiliaus atlikėją, JTO konferencijos prieš rasizmą Geros valios ambasadorę Natachą Atlas (Didžioji Britanija, Egiptas).

Natachos Atlas kūryba bene geriausiai atskleidžia, kad etniniai, rasiniai ar religiniai skirtumai yra turtai, kuriuos reikia tausoti, o ne jų bijoti. Taip Natachos Atlas muzikoje užkoduotą pranešimą apibūdino buvusi Airijos prezidentė Mary Robinson. Atlikėjos, gimusios Belgijoje, turinčios šaknų Egipte, Palestinoje ir Maroke, kūryboje puikia dera Šiaurės Afrikos ir arabų muzika ir vakarietiški elektroniniai ritmai, susipina bendravimo su kitų kultūrų atstovais, patirto gausių kelionių metu, įspūdžiai ir šių kultūrų įtaka.

Ne mažiau svarbi yra ir birželio 24–27 dienomis vyksianti kūrybinė stovykla. Jos metu talentingiausi romų bendruomenės atstovai, įveikę birželio 23 d. rengiamą talentų atranką, kartu su lietuvių ir užsienio menininkais mokysis kurti kartu su skirtingoms kultūroms atstovaujančiais kūrėjais. Talentų atranka vyks Romų bendruomenės centre ir bus atviras visuomenei renginys, vėliau kūrybinė stovykla persikels į „Havana Social Club“ (Šermukšnių g. 4a) patalpas.

Stovyklos dalyvius atrinks ir kartu su jais tarpdisciplininius projektus kurs „Universal Records / EMI“ atstovas Martinas Levinda, prodiuseris ir muzikantas, grupių „Dublicate“ bei „Bango Collective“ narys Paulius Kilbauskas, kolektyvo „Sare Roma“ (Lietuva) vadovas Ištvanas Kvikas, režisierius Ignas Jonynas, medijų menininkas ir elektroninės muzikos kūrėjas Andrius Rugevičius (PB8), fotomenininkai Andrew Mikšys (JAV) ir Mirjam Wirz (Šveicarija). Kūrybinės stovyklos metu sukurti bendri projektai bus pristatyti žiūrovams festivalio baigiamojo koncerto metu.

Festivalis nėra primesta iniciatyva. Prie jo rengimo noriai prisideda ir romų bendruomenės nariai, ir Romų bendruomenės centras. Daugelį parengiamųjų darbų atliks patys romai. Jie taip pat prisidės paruošiant renginio vietą, palaikant tvarką koncerto metu bei sukuriant svetingą atmosferą renginių svečiams ir dalyviams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją