Šalia tradicinio formato renginių – ir netikėti susitikimai, vyksiantys šiuolaikinių technologijų pagalba. Vienas laukiamiausių – Pirmąją Knygų mugės dieną, ketvirtadienį, įvyksiantis „Skype“ pokalbis su Jonu Meku. Pokalbį organizuoja Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Knygų mugėje pristatysiantis faksimilinį J. Meko prieš 70 m. Perkeltųjų asmenų stovykloje Vokietijoje kurtą žurnalo „Žvilgsniai“ leidimą.

Anuomet žurnalas iš periodinių kultūros leidinių išsiskyrė kitoniškumu: aiškiai išreikšta avangardine laikysena, maišto dvasia. Paklaustas, kurgi dingęs antrasis „Žvilgsnių“ numeris, J. Mekas intriguoja jau dabar: „turiu būt atviras ir pasakyti va ką: „antrojo „Žvilgsnių“ numerio niekados nebuvo! Mes manėm, kad tai būtų labai juokingas juokas, kad visi ieškos ateity to numerio ir neras! Fluxus, arba pre-Fluxus juokas.“

Bus apibendrinti Donelaičio metai

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas taip pat kvies 2014-iesiems, Donelaičio metams, pasibaigus pasvarstyti ir apibendrinti, kas per juos buvo nuveikta, kokias paslaptis pavyko atskleisti apie mūsų grožinės literatūros pradininką, kokių jo gyvenimo ir kūrybos mįslių pavyko ar dar nepavyko įminti. Diskusijoje „Ar dar skaitysime Donelaitį?“ bus pristatytos ir dvi iškilios monografijos – Vaido Šeferio „Kristijono Donelaičio Metų rišlumo klausimai“ ir Dalios Dilytės „Kristijono Donelaičio pasakėčios“. 

Kūrybiškiausia 2014 m. knyga

Šeštadienį, vasario 21-ąją, vidurdienį bus paskelbta kūrybiškiausia 2014 m. knyga laureatė ir aptartas knygų 12-ukas, kuris buvo paskelbtas šios savaitės pradžioje. Dėl laureatės titulo varžysis V. Braziūno Stalo kalnas,  G. Kazlauskaitės Meninos, S. Jonausko Laikas išeina pats, M. Nastaravičiaus Mo, J. Sajausko Neužmirštami Suvalkijos vardai, V. Stankaus Iš veidrodžio, už, D. Staponkutės Iš dviejų renkuosi trečią: mano mažoji odisėja, R. Šerelytės Kokono baladės, T. Vaisetos Paukščių miegas, A. Valionio Daugiau šviesos į mūsų vartus, M. Vilutis Sriuba ir A. Žagrakalytės Klara. 

Du naujai atrasti Vytauto Mačernio eilėraščiai

Knygų mugėje bus pristatytas ir iki šiol išsamiausias egzistuojantis Vytauto Mačernio kūrybos rinkinys, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto išleistas su Andriaus Bialobžeskio įskaitytu kompaktiniu disku. Naujoji knyga, pavadinta „Man patiko tik vandenys gilūs“, į istoriją įeis ir dar vienu svarbiu faktu – joje pirmą kartą publikuojami du visai neseniai atrasti Vytauto Mačernio eilėraščiai.

Svečiai iš užsienio

Rytų Europos literatūros situaciją svečiai iš Latvijos, Estijos, Čekijos ir Lenkijos aptars diskusijoje „Rytų Europos literatūrų slinktys po Antrojo pasaulinio karo“, kurios metu bus pristatyta ir Lauros Laurušaitės monografija „Tarp nostalgijos ir mimikrijos. Lietuvių ir latvių pokario išeivijos romanai“. Visi atvykstantys svečiai kalbės lietuviškai – tai bus unikali galimybė į savo literatūrą ir kultūrą pažvelgti šiek tiek iš šalies, apsvarstyti savo poziciją ir situaciją kaimyninių šalių kontekste. Diskusijoje dalyvaus tokie žinomi literatūrologai ir kultūrologai kaip Rein Raud, Benedikts Kalnačs, Michailina Lemeškina. Apie sovietmečio literatūros situaciją Lietuvoje paskutinę Knygų mugės dieną bus kalbama dar vienoje diskusijoje, pristatysiančioje knygą „Nevienareikšmės situacijos. Pokalbiai apie sovietmečio literatūros lauką“. Ši knyga –didžiausias tokio pobūdžio literatūrologų parengtas pokalbių ciklas, kuriame publikuojami rašytojų, vertėjų, redaktorių, skaitytojų, bibliotekininkų, mokytojų, dėstytojų, knygynų darbuotojų pasakojimai  apie sovietmečio literatūros pasaulio ypatybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)