Lietuvos skaitytojus italas Luca Di Fulvio jau sužavėjo knyga „Žmogus, kuris dovanojo svajones“. Romanas „Laisvės dukros“ ir vėl patvirtina nepaprastą šio pasakotojo ir istorijų kūrėjo talentą. Trijų jaunų žmonių kova dėl teisės gyventi ir mylėti negailestingame pasaulyje prikausto dėmesį, žadina jausmus ir įtraukia į nepakartojamą nuotykį.

Kaip pasakojo L. Buividavičiūtė, L. Di Fulvio anksčiau buvo teatro aktoriumi ir pats sako esantis dėkingas savo ankstesnei profesijai, kad išmoko rašyti tikroviškus dialogus.

Pasak jos, knyga „Laisvės dukros“ – labai sodrus, išraiškingas, labai paveikus emociškai pasakojimas, kurį pati literatūros apžvalgininkė skaitė kaip dvikovą tarp šviesos ir tamsos. Šioje knygoje persipina kelios skirtingų gyvenimų istorijos.

Laisvės dukros

Carinės Rusijos imperijos glūdumoje trylikametė Rachelė svajoja apie knygas, nors skurdžios žydų gyvenvietės moterims draudžiama skaityti. Sicilijoje tėvui mirus nedidelį žemės lopinėlį paveldėjusi 20-metė Rozeta priversta ne tik kovoti su vietos žemvaldžiu, bet ir atlaikyti kaimiečių, manančių, kad jaunai ir gražiai merginai nedera gyventi be vyro, pyktį ir pagiežą. Ir 20-metis Rokas šioje saloje priverstas rinktis – mirtis arba ištikimybė mafijai. Visi jie trokšta ištrūkti iš mirtinais spąstais tapusios gimtinės. Pabėgti kuo toliau, kad ir į kitą pasaulio kraštą.

Tūkstančiai žmonių Buenos Airėse, Argentinos sostinėje, viliasi rasti geresnį gyvenimą, tačiau tikrovė be gailesčio daužo svajones. Emigrantai priversti paklusti žiauraus žaidimo taisyklėms, tik Rachelė, Rozeta ir Rokas nepasiduoda. Nors praeities šešėliai iš Senojo pasaulio apgaubia jaunuolius mirtino pavojaus skraiste, jie atkakliai kabinasi į gyvenimą ir drąsiai grumiasi su neteisybe.

Benas Eltonas – anglų rašytojas, režisierius, stendapo komikas, skandalingo miuziklo „We Will Rock You“ kūrėjas.

Jo knyga „Du broliai“ – jaudinanti, nuoširdi ir įtampos nestokojanti šeimos istorija, kaip ir gyvenime kupina juoko ir ašarų, švelnumo ir pykčio, ištikimybės ir išdavysčių. Kad liktų gyvi patys ir jų mylimi žmonės, tenka daug ką paaukoti, įveikti kasdienę neapykantą, atsikratyti slogių prisiminimų ir numaldyti skausmą. Kartais iš šių pastangų išauga vienatvė, baimė ir žiaurumas, o kartais – gerumas, išmintis ir laimė.

Du broliai

Paulius ir Otas – neperskiriami, panašūs į savo žydus tėvus, bet nė trupučio – vienas į kitą. Jų tėvas groja džiazo klubuose, motina – gydytoja. Broliai kartu auga, draugauja su mergaite vokiete ir abu įsimyli kitą – žydaitę, lankančią jų tėvo muzikos pamokas. Vokietijai pamažu atsigaunant po Pirmojo pasaulinio karo, į valdžią ateina nacistai ir gyvenimas ima keistis – staiga svarbiausia tampa kraujo grynumas ir kilmė. Amžiną draugystę ir ištikimybę prisiekusio Šeštadienio klubo, kurį sudaro broliai ir abi mergaitės, laukia sunkūs išbandymai.

„Nors šitoje knygoje daug niūrios istorijos apie nacių įsigalėjimą, bet taip pat daug ir gražaus džiazuojančio pasakojimo. Mane sužavėjo aktoriaus konteksto išmanymas, intelektualinis lygmuo, sukimasis džiazo ritmu, pulsuojanti pasakojimo pradžia – tarpukario vaizdas iš tikrųjų talentingai nutapytas“, – kalbėjo L. Buividavičiūtė.

Nauja puikiai žinomų romanų „Gydytojas. Avicenos mokinys“ ir „Šamanas“ autoriaus Noah Gordono knyga „Vyndarys“ pasakoja apie XIX-ojo amžiaus Ispanijos vynuogyno savininko sūnų, kurio planus prasimušti gyvenime negailestingai sugriauna klastingas sąmokslas.

Vyndarys

Nedideliame Šiaurės Ispanijos vynuogių augintojų kaimelyje Santa Eulalijoje gyvena Džuzepas Alvaresas. Jo tėvas turi juodųjų vynuogių ūkį. Aistrą vynuogių auginimui ir meilę gimtajai žemei bei žaviajai Teresai jaučiantis Džuzepas norėtų perimti tėvo ūkį. Tačiau vaikinas yra antrasis savo tėvo sūnus, o tai reiškia, kad vynuogyną paveldės jo brolis, pirmagimis Donatas.

Tuo tarpu Madride verda politinės intrigos: įtakingų pirklių, didikų ir kitų elito atstovų būrelis planuoja užgrobti valdžią. Į intrigų verpetą patenka ir būrys niekuo dėtų vaikinų iš Santa Eulalijos, tarp jų – ir Džuzepas. Ne savo noru įsipainiojęs sąmokslo pinklėse, vaikinas susiduria su visiškai nauju, iki tol nepažintu pasauliu.

Naujoji realybė privers Džuzepą permąstyti vertybes ir pažinti tikrąjį save. Šios pamokos taps neįkainojamu lobiu jo kelyje į didžiąją svajonę – tapti talentingu, gerbiamu ir laimingu vyndariu.

1926 m. JAV, Masačusetso valstijoje gimęs Noah Gordonas pirmąją knygą „Rabinas“ išleido būdamas 39-erių. Rašytojas išgarsėjo parašęs romaną „Gydytojas. Avicenos mokinys“, kuris daugelyje šalių tapo tikra sensacija. Autorius jau yra išleidęs devynis istorinius romanus, kurie pelnė ne vieną premiją ir yra vertinami viso pasaulio skaitytojų bei kritikų.

Pasak L. Buividavičiūtės, N. Gordonas turi su niekuo nesupainiojamą pasakojimo stilių. „Pasakodamas apie vieno žmogaus gyvenimą jis sužadina jusles: užuodžiau žemes, vynuoges, visą tą atmosferą“, – kalbėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)