Pasak parodos kuratorės, meno kritikės ir įvairių meno leidinių autorės dr. Kristinos Budrytės-Genevičės, menininkas atstovavo vėlyvąjį Kauno modernizmą ir jo dvasią, kuri tuo laikmečiu buvo šiek tiek mažiau priklausoma nuo cenzūros, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Vytautas Povilaitis išsiskyrė savo nuolatiniu ieškojimu tapyboje. Net ir sovietmečiu, kai buvo primetamas socialinis realizmas, jis „sau į stalčių“ sugebėjo tapyti išskirtines abstrakcijas ir ieškojo pabėgimo galimybių“, – pasakodama apie tapytoją, pabrėžia K. Budrytė-Genevičienė.

Teminė šio tapytojo paroda yra skirta mažiau atrastai Vytauto Povilaičio tapybos daliai atskleisti. Kūriniai surinkti iš Kauno modernaus meno fondo, taip pat iš MO muziejaus ir kitų privačių kolekcijų.

Juos vienija menininko polinkis abstrahuoti įprastą motyvą, figūrą ir tverti pasąmoninių spalvų, keistų pavidalų kompozicijas. Todėl frazė „nykstantys siužetai“ gali būti paaiškinamojo sakinio pradžia: nyksta siužetinė linija, paneigiamas konkretumas, bet atsiveria apibendrinimas, abstrahuojamas vaizdas, kuris pasuka link mistinių pavidalų kompozicijų, suabsoliutintų simbolių.

„V. Povilaitis mėgdavo keistas mistiškas istorijas ir pats jas pasakodavo. Matyt, ilgainiui jos įsikūnijo ir į jo kūrinius. Šie kūriniai apima ir ankstyvąsias menininko abstrakcijas, ir vėliau iš jų išvystytas, racionaliai nepaaiškinamas istorijas, kurios neturi atitikmenų tikrovėje ir prilygsta menininko fantastiškam sapnui“, – pažymi VDU Menų fakulteto, VDA KF Tapybos katedros ir Kauno kolegijos Menų ir ugdymo katedros lektorė.

Šiandien atidaromos parodos metu Kauno modernaus meno fondas planuoja pristatyti ir dokumentinį filmą apie Vytautą Povilaitį „Visas gyvenimas – tapyba“. Filme kalbinami menininko draugai, artimieji, naudojami įvairių archyvų dokumentai, skirtingų kolekcijų paveikslai, pateikiamos įvairių laikų menotyrininkų įžvalgos, menininkų, tokių kaip Laima Drazdauskaitė, Robertas Antinis citatos. Rytoj Mo muziejuje įvyks ir diskusija – paskaita apie Lietuvos abstrakčiąją tapybą sovietmečiu kartu žinoma menotyrininke Rasute Žukiene.

Vytautas Povilaitis (1927–2009) per ilgą kūrybinį gyvenimą išbandė ne vieną meninį braižą. Jau nuo pirmųjų parodų atsiskleidė jo kūrybinis talentas ir spalvinė klausa žanrinėje tapyboje, dar ir dabar menami povilaitiški motyvai urbanistiniuose peizažuose.

Vytautas Povilaitis gimė 1927 m. kovo 24 d. Jiezno vienkiemyje ūkininkų šeimoje (Prienų raj.). 1944 m. baigė Kauno vidurinę dailės mokyklą. Įstojo į Kauno taikomosios ir dekoratyvinės dailės institutą. V. Povilaičiui dėstė garsūs menininkai Stasys Ušinskas, Vytautas Kairiūkštis, Juozas Kėdainis. 1950 m. baigęs mokslus, diplomo negavo dėl politinių priežasčių (tik 1971 m. gavo tapybos diplomą).

Šiandien (trečiadienį) 18 val. Vilniuje (Titanikas, I aukštas, Maironio g., 3) įvyks oficialus Vytauto Povilaičio darbų parodos atidarymas. Paroda veiks nuo balandžio 17 iki gegužės 18 d. visomis dienomis, išskyrus sekmadienį ir pirmadienį nuo 12 iki 18 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją