„Sergejus Paradžanovas. Nežabotos vaizduotės kino genijus“, – tai unikali paroda, kurioje pristatomi S. Paradžanovo (1924–1990) koliažai, piešiniai, asambliažai, lėlės, fotografijos ir dokumentai, sudaryta iš Sergejaus Paradžanovo muziejaus, veikiančio Jerevane (Armėnija), rinkinių. Į parodos uždarymą iš Jerevano jau atvyko S.Paradžanovo bičiulis, garsus armėnų fotomenininkas, vienas muziejaus Jerevane iniciatorių, S. Paradžanovo muziejaus direktorius Zavenas Sargsyanas ir jo pavaduotojas, vyriausiasis fondų saugotojas Vigenas Barkhudaryanas.

Parodoje, kuri Vilniuje veikia nuo spalio 4-osios, apsilankė rekordinis muziejaus lankytojų skaičius. Didelio susidomėjimo sulaukė ekspozicija, kurioje daugeliui netikėtai paaiškėjo Paradžanovo sąsajos su Lietuva. Tai – Stasio Krasausko S. Paradžanovui dedikuotas paveikslas, informacija apie neviešintą menininko apsilankymą Vilniuje ir jo siūlymą Lietuvos kino studijoje kurti filmą H.K.Anderseno pasakų motyvais „Stebukladarys iš Odensės“. Beje, įdomi ir S.Paradžanovo nuomonė, išsakyta apie Arūno Žebriūno filmą per nelemtą pasisakymą Minske 1971-aisiais, – ji įamžinta KGB įraše... Parodos metu rodomi Armėnijos, Gruzijos, Rusijos, Prancūzijos, JAV ir kitų valstybių kinematografininkų dokumentiniai filmai apie S.Paradžanovą.

S.Paradžanovas pasaulio kino istorijoje vertinamas kaip vienas iš dešimties iškiliausių menininkų, kūrusių savita kino kalba. Sulaukęs pasaulinio pripažinimo S.Paradžanovas paliko ryškų pėdsaką net trijų valstybių – Ukrainos, Armėnijos ir Gruzijos – kino istorijoje: Ukrainoje, A.Dovženkos kino studijoje 1964-aisiais sukūrė filmą „Užmirštų protėvių šešėliai“; bene garsiausias S.Paradžanovo filmas „Granato spalva“ (Sajat Nova) 1968 m. sukurtas „Armėnfilme“, o filmai „Legenda apie Suramo tvirtovę“ (1984) ir „Ašik Kerib“ (1988) – „Gruzijafilmo“ aukso fondas.

Todėl ypač didelio dėmesio sulaukė „S. Paradžanovo filmų trečiadieniai“, per juos rodytas filmas „Granato spalva“. Žiūrovams pageidaujant bus papildomai rodomi du filmo „Granato spalva“ (Sajat Nova) seansai: lapkričio 29 d., penktadienį, 16 val. ir lapkričio 30 d., šeštadienį, 14 val.

Prieš seansus muziejaus Jerevane direktorius Zavenas Sargsyanas pristatys fotografijas iš S. Paradžanovo gyvenimo, vyks nemokamos ekskursijos. Šeštadienį paroda veiks iki 18 val. Projekto „Sergejus Paradžanovas. Nežabotos vaizduotės kino genijus“ globėjai – Lietuvos kultūros ministras Šarūnas Birutis ir Armėnijos kultūros ministrė Hasmik Poghosyan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją