Paroda „Laisvas kinas: 1990–2020“, kaip sufleruoja pavadinimas, pristato šalies kino trisdešimtmetį. Tai pirma tokia išsami nepriklausomybės laikų kino apžvalga, suteikianti galimybę susipažinti su šalies kino istorijos procesais, kūrėjais ir jų darbais.

Ekspozicijos tąsa ir papildymas – kino peržiūros. Per visą vasarą LTMKM kieme po atviru dangumi ir „Skalvijos“ kino centre bus parodyta daugiau nei dvidešimt svarbiausių 1990–2020 metais sukurtų lietuviškų vaidybinių ir dokumentinių filmų. Dalį jų pristatys ir patys autoriai.

Gegužės 19 d. peržiūros prasidėjo režisieriaus Šarūno Barto darbu „Trys dienos“ (1991), antrasis seansas – Andriaus Šiušos vaidybinis filmas „Ir jis pasakė jums sudie“ (1993) – jau rytoj bus rodomas „Skalvijos“ kino centre. Ši juosta, filmuota išskirtinai Neringoje, buvo parodyta tarptautiniuose kino festivaliuose Liubeke ir Strasbūre, kur pelnė pagrindinius prizus.

Vasaros filmų rodymai muziejaus kieme prasidės birželio 3 d. 18 val. Pirmąjį vakarą vyks istorinė kino diskusija, kurioje vienuolika skirtingų kartų kino kūrėjų (Audrius Stonys, Giedrė Beinoriūtė, Ignas Miškinis, Ramūnas Greičius, Lineta Mišeikytė, Marija Razgutė, Mindaugas Survila, Karolis Kaupinis, Gediminas Šiaulys, Aistė Žegulytė, Lina Lužytė) apžvelgs tris Lietuvos nepriklausomybės kino dešimtmečius. Pokalbį, į kurį įėjimas nemokamas, moderuos kino kritikė Rasa Paukštytė.

„Tikiuosi, kad vieni su kitais pasidalysime autentiškais prisiminimais apie kertinius mūsų kino raidos momentus atkurtosios Nepriklausomybės laikais. Pasikalbėsime apie tai, kas padėjo kino autoriams išlikti savimi, kaip kūrėsi, stiprėjo, kaupė patirtį įvairūs kino industrijos segmentai. Visi, skirtingais dešimtmečiais įsilieję į kino lauką, esame bendrakeleiviai. Kas mus sieja? Kas skiria? Kaip suvokiame ryšį su savo kino istorija? Ką mums reiškia būti šiuolaikinio europietiško kino dalimi? Neabejoju, kad pokalbio dalyvių svarstymai šiomis temomis sudomis ir kolegas, ir mūsų kino publiką“, – sako pokalbį R. Paukštytė.

Po diskusijos, 20 val., bus parodytas režisieriaus Arūno Matelio filmas „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“ (1990), kuris pelnė svarbų Tarptautinį Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalio prizą dar 1990 metais.

Filmų programos „Laisvas kinas 1990–2020“ nuoroda „Facebook“ platformoje, ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)