Geriausio jaunojo menininko nominacija ypatinga tuo, jog jos vienintelės nugalėtojui yra skiriamas specialus prizas – 2000 eurų premija. Siekdama paskatinti jaunuosius menininkus, premiją jau aštuntus metus skiria „ArtVilnius‘20“ mecenatė, advokatų kontora „Cobalt“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Jaunosios menininkės kūryboje: ryšiai tarp skirtingų organizmų bei atsitiktinai atsirandančios istorijos

Šįmet komisija vienbalsiai priėmė sprendimą dėl „Geriausio jaunojo menininko“ titulo. Tai nebe pirmas Rūtos Spelskytės-Liberienės apdovanojimas. Dar būdama 15-ikos metų talentinga menininkė pristatė savo pirmąją personalinę parodą Lietuvoje ir tais pačiais metais jau atstovavo šaliai prestižiniame Paryžiaus Montmartro meno festivalyje. Vėliau dalyvavusi daugelyje tarptautinių parodų, kūrėja pelnė ne vieną laimėjimą meno festivaliuose ir parodose.

ArtVilnius‘20“ mugėje laureatę pristatė VDA parodų salės Titanikas.

Pagrindinėmis Rūtos Spelskytės-Liberienės susidomėjimo sritimis galima būtų laikyti nesusikalbėjimus, dialogo klaidas tarp žmonių ir ryšius tarp mokslo ir extro-science fiction pasaulio, neapčiuopiamo egzistuojančiais instrumentais ir mąstymo būdais. Ji dirba su retais mėginiais, šviesos ir pigmentų emisijomis, įsivaizduojama ateities alchemija, analizuoja augalus, gyvūnus bei savybes, kurios gali būti lavinamos ir atrastos.

„Meno mugėje „ArtVilnius‘20” eksponuojama mano ekspozicija paremta ryšiais tarp tarpusavyje susijusių objektų. Mane kūryboje ir įkvepia – ryšiai tarp skirtingų organizmų bei atsitiktinai atsirandančios istorijos. Esu preciziška, viską apmąstau iki milimetrų, tuo pačiu labai vertinu, kai kažkas įvyksta ne pagal planą, būna netikėtas rezultatas, tai labai džiugina. Atlikus daug tyrimų ir eksperimentų, aš priėjau išvados, kad aš negaliu gauti atsakymų vien tik analizuodama. Vien tik racionalumo neužtenka – reikia ir pojūčių. Pavyzdžiui, „ArtVilnius‘20” mano ekspozicijoje buvo galima išvysti magnetitą – paukščių snapuose randamą medžiagą, kuri padeda orientuotis skrendant pagal žemės magnetinius laukus. Įdomu tai, kad ir žmogus turi magnetito, tačiau nepanaudoja šio pojūčio. Tad, manau, verta pagalvoti apie pojūčius, kuriuos galima atrasti, ypač tuos, kurių atrodo, kad neturime. Tiesiog kartais nereikia ieškoti priežasties“, – teigia Rūta Spelskytė-Liberienė.

Meno mugės ekspozicijai geriausia jaunoji menininkė atrinko daugiausiai tik gyvus organizmus – augalus, vabalus, žvėris. Jų savybės bei būvimo būdas yra labiausiai ją dominantys dalykai. Kūrėja taip pat teigia, kad savo ekspozicija siekia sukurti tam tikrą pojūtį žmogui.

„Aš nenoriu papasakoti mugės lankytojams, apie ką yra ši ekspozicija. Aš noriu, kad atėję žmonės pamatytų ją ir pajaustų. Palieku jiems tam tikrą miglą ir mistiką. Nemažai čia esančių eksponatų yra ne mano pagaminti, o surasti atsitiktinai. Mano uždavinys – sudėlioti viską taip, kad tarp jų atsirastų ryšys. Kitaip tariant, ekspozicijos dėliojimas yra tam tikra mano kuriama alchemija“, – paaiškina Rūta Spelskytė-Liberienė.

Laimėta premija – šviečiančioms bakterijoms, mėlynos spalvos ir ateities gyvūnų tyrimams bei kūrybinėms medžiagoms

Pasak geriausio jaunojo menininko premiją įsteigusios advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujančio partnerio Lietuvoje Dr. Irmanto Norkaus, smagu, kad laimėjusi jaunoji menininkė – žingeidi, drąsi, kelianti klausimus ir ieškanti netradicinių kūrybinių sprendimų, siekianti praplėsti horizontus.

„Turbūt daug kas iš jūsų girdėjote posakį: „Šiandien ateis rytojus“. Mūsų jaunieji menininkai yra mūsų ateitis, tad turime jau dabar jiems padėti statyti pamatus rytojui. Jie yra tie, kurie kurs progresyvią visuomenę. Jie yra tie, kuriuos reikia paskatinti kurti didelius darbus jau dabar. Skirdami specialią „Geriausio jaunojo ArtVilnius menininko“ piniginę premiją mes siekiame padėti jauniems ir progresyviems menininkams, kuriantiems jaunatviškai energingą, inovatyvią, modernios lyderystės principais paremtą ateitį. Rūta Spelskytė-Liberienė neabejotinai yra perspektyvi ir ryški kūrėja. Tikiu, kad įteikta premijai jai padės įgyvendinti naujus kūrybinius sprendimus, pačias inovatyviausias ir keisčiausias menininko idėjas“, – teigė Dr. Irmantas Norkus.

Rūta Spelskytė-Liberienė pasakojo, kad jau tiksliai žino, kur panaudos gautą premiją. „Aš turiu ilgą sąrašą medžiagų, kurias norėčiau įsigyti. Ketinu nusipirkti šviečiančias bakterijas, kurių sąnaudos labai didelės ir sunku jas gauti. Taip pat atlieku daug įvairių medžiagų tyrimų, tad premiją panaudočiau ir mėlynos spalvos, ateities gyvūnų tyrimams, bei kitoms kūrybinėms medžiagoms“, – pasakojo geriausia „ArtVilnius‘20“ menininkė.

Apie „ArtVilnius’20“ apdovanojimus

Be geriausio jaunojo menininko nominacijos, geriausių mugės galerijų ir menininkų rinkimuose ir apdovanojimuose dar yra įsteigtos „Geriausios galerijos“, „Geriausio menininko“, „Geriausios skulptūros ar instaliacijos“, „Rinktinės žiūrovų galerijos“, „Rinktinės žiūrovų menininko“ nominacijos.
Nugalėtojus išrenka speciali „ArtVilnius’20“ komisija. Šiemet ją sudarė - dr. Julija Reklaitė, VšĮ „Rupert“ vadovė, architektė (komisijos pirmininkė), prof. dr. Raminta Jurėnaitė, menotyrininkė, dr. Irmantas Norkus, advokatų kontoros COBALT Lietuvoje vadovaujantis partneris, Lina Lapelytė, menininkė, kompozitorė, Venecijos meno bienalės „Auksinio Liūto“ už geriausią nacionalinį paviljoną laimėtoja (opera-performansas „Saulė ir jūra“, kartu su R. Barzdžiukaite ir V. Grainyte), bei Ericas Schlosseris – kuratorius, Gruzijos meno mugės „Tbilisi Art Fair“ meno mugės vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)