Įvairūs muzikiniai takai populiarūs daugelyje pasaulio šalių, o, po truputį, tokia kultūrinio turizmo forma populiarėja ir Lietuvoje. Neseniai buvo pristatytas M. K. Čiurlionio kelias, vedantis per visą Lietuvą ir joje esančias su Čiurlioniu susijusias vietas. Savo ruožtu, nauja mobilioji programėlė skirta detaliai pažinčiai su sostinės vietomis, vienaip ar kitaip susijusiomis su genialiojo menininko biografija, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ar žinote, kurioje vietoje įvyko Čiurlionio ir jo būsimos žmonos Sofijos Kymantaitės aktorinis debiutas? Kur padaryta žymioji Čiurlionio portretinė nuotrauka? O kur menininkas lankė lietuvių kalbos pamokas? Kokią vietą klajonėms su mylimąja Čiurlionis pasirinko paskutiniam vakarui, prieš išsikeliant iš Vilniaus? Tai tik dalis klausimų, į kuriuos atsakymus pateikia mobilioji programėlė.

M. K. Čiurlionis

„Šios programėlės mintis gimė siekiant pripildyti miestą žmogiškos šilumos. Kartais atrodo, kad kūrėjas tampa artimesniu, supratus, kad esi jam daug kuo tapatus: aplinka, jausmais, kasdiene buitimi. Programėlėje norėjome pažymėti visas su Čiurlioniu susijusias Vilniaus miesto vietas. Tai ne vien architektūros objektai: programėlėje rasite ir Čiurlionio su Sofija pasivaikščiojimų, ir idėjų, kurias aktyviai puoselėjo Čiurlionis, realizacijos vietas. Vilnius tapo nepaprastai svarbiu miestu Čiurlionio gyvenime dėl čia bundančio lietuvių tautinio sąmoningumo, kuriam nuo pat pradžių jis pats buvo neabejingas. Nemažiau svarbus Čiurlioniui Vilnius ir tuo, kad būtent čia jis sutiko savo pagrindinį sielos draugą ir kūrybos bendražygį – rašytoją S. Kymantaitę“, – apie naują iniciatyvą geriau pažinti vilnietišką M. K. Čiurlionio praeitį pasakoja M. K. Čiurlionio namų direktorius Rokas Zubovas.

Nemokamą mobiliąją aplikaciją atsisiuntę žmonės kviečiami apsilankyti 22 skirtingose Vilniaus vietose, vienaip ar kitaip susijusiose su M. K. Čiurlionio gyvenimu. Maršrutas neapsiriboja vien tik senamiesčiu – jis veda ir į geležinkelio stotį, ir į Antakalnio rajoną, o ir kitas sostinės vietas. Kiekviena stotelė susieta ne tik su išsamiu pasakojimu, bet ir archyvine medžiaga – nuotraukomis, koncertų afišomis, paveikslų reprodukcijomis. Visą kelionę, be abejo, lydi, Čiurlionio muzikiniai kūriniai.

„Europos muzikos takai“ – tai bendras Čiurlionio namų ir partnerių iš Norvegijos ir Vokietijos projektas. Trejus metus vyksiančių jo veiklų centre – kompozitoriai Edvardas Griegas, Clara Schumann ir Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Projekto renginiuose, kurie apima koncertus, parodas, ekskursijas, forumus ir diskusijas, nagrinėjami šių menininkų kultūriniai ryšiai, užsimezgę per bendrą, nors ir skirtingu laiku išgyventą, Leipcigo kultūrinę aplinką.

Nauja mobilioji programėlė – visiškai nemokama. Ją parsisiųsti galima čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją