Kęstutis Grigaliūnas, vienas ryškiausių XX a. pabaigos – XXI a. pradžios Lietuvos meno lauko dalyvių, per keturis dešimtmečius sukūrė tūkstančius darbų, išbandė visas dailės rūšis, išrado aibę naujų mišrių technikų, plėtoja įvairius stilius ir meninio mąstymo būdus. Jo asmeninės parodos sulaukia didelio žiūrovų dėmesio ir dailės kritikos atgarsio. Per keturis dešimtmečius menininkas jų surengė virš penkiasdešimties, taip pat dalyvavo daugybėje tarptautinių parodų, jo darbų yra įsigiję visi svarbiausi Lietuvos ir keli garsūs pasaulio muziejai. Pastaruoju dešimtmečiu Grigaliūnas sukūrė monumentalaus masto instaliacijų, kuriose šiuolaikinio meno kalba prabilo apie sovietinių represijų aukas ir traumines tautos patirtis. Už istorinio laiko atspaudus šiuolaikiniame mene ir skaudžios atminties erdvinį įvaizdinimą buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Grigaliūno kūryba – itin gausi ir įvairi. Tad su šiuo „drambliu“ geriausia susipažinti po truputį, mažomis dalimis, gabaliukais. Kūryboje menininkas taip pat labai mėgsta dėliones iš gabaliukų, o kartais net pasiūlo ką nors sudėlioti žiūrovams.

„Dramblys gabaliukais“ – dailėtyrininkės dr. Erikos Grigoravičienės parašyta ir sudaryta Grigaliūno kūrybos apžvalga – tarsi vadovas po daugiaplanį menininko medijų ir idėjų labirintą. Knyga chronologine tvarka supažindina su visomis tam tikrais laikotarpiais jo naudotomis medijomis, dailės rūšimis ir raiškos formomis – nuo piešinių, įvairių grafikos technikų, tapybos iki bendradarbiavimo, postprodukcijos, dalyvavimo ir archyvų remediacijos projektų. Grigaliūno atveju jų tiek gausu, kad leidinį sudaro net 22 skyriai. Kiekvienas skyrius pradedamas dialogo ar polilogo forma parašytu tekstu, paremtu knygos autorės interpretacijomis, paties menininko komentarais ir citatomis iš kritikos straipsnių, parodų recenzijų. Vienas ar kitas Grigaliūno raiškos būdas čia nagrinėjamas bandant sujungti kūrybos (menininko intencijų, kūrinių kilmės konteksto) ir suvokimo (žiūrovų atrandamos prasmės) perspektyvas.

Knygą „Dramblys gabaliukais“ bus galima įsigyti Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) ir Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius).

Knygos leidėjas: Dailininkų sąjungos galerija (Vilnius).
Autorė: Erika Grigoravičienė.
Sudarytojai: Erika Grigoravičienė, Kęstutis Grigaliūnas.
Dizaineris: Gytis Skudžinskas.
Kalbos redaktorė: Audra Kairienė.
Vertėjas: Jurij Dobriakov.
Fotografai: Vidmantas Ilčiukas, Rymantas Penkauskas, Rusnė Šimulynaitė.
Projekto vadovė: Kotryna Džilavjan.
Rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją