Kaltina viešomis orgijomis ir patyčiomis

Feisbuko vartotoja esą paviešino tai, kas iš tiesų vyksta teatro studijų studentų egzaminų metu. Anot jos, studentai vaidina nuogi, o jų veiksmai veikiau primena orgijas nei vaidybą. Kaltinimų jos pasakojime sulaukė ir Vidas Bareikis, kuris, kalbėdamas su DELFI, tikino, kad visa tai žemina jį patį kaip dėstytoją, kuris visą save atiduoda jauniesiems talentams.

„Prašau stiprios maldos už Lietuvos muzikos ir teatro akademijos pirmakursius studentus, jų šeimas, dėstytoją/ režisierių Vidą Bareikį, nes vyksta baisūs dalykai, – taip feisbuke pradedamas moters įrašas. – Ketvirtadienį įvyko jų egzaminas, specialybės atsiskaitymas pagal Š. Saukos paveikslus, kurio metu studentai vaidino nuogi, buvo tyčiojamasi iš jų kūnų, vieni kitus žemino pačiais baisiausiais ir šlykščiausiais žodžiais, kokiais tik galima iškeikti kūno dalis. Vaikinai atvirai masturbavosi, šlapinosi vieni kitiems į burnas, buvo raginamos žaginimo scenos ir kiti baisūs dalykai.

Melskimės, kad šitai būtų kažko naujo pradžia, kad tėvai, dėstytojai ir visi, kurie turi galią, priešintųsi, kad tai nebūtų priimta kaip originali meno forma. Kadangi patys studentai greičiausiai yra įbauginti ir mano, kad tai yra auka dėl meno, bet meno tame nerasta, o tik jaunų, jautrių ir patiklių žmonių išnaudojimas. Melskimės, dalinkimės.“

Tiesa, moteris, paviešinusi šį įrašą vienoje grupėje, netrukus jį pašalino. DELFI ji tikino, kad apie tai atvirai kalbėti labai sunku, todėl sulaukusi didžiulės reakcijos suprato, kad visas šis atvirumas gali turėti neigiamų padarinių.

LMTA kaltinimus vadina melu

DELFI susisiekus su LMTA dėstytoju Vidu Bareikiu, šis nepanoro komentuoti viešo įrašo socialiniame tinkle. Vis dėlto pasidomėjus, ar jis gali paneigti visą šį laišką, jis tiesiog nukirto, kad nenori komentuoti.

Vidas Bareikis

LMTA dekanė Elona Bajorinienė DELFI patvirtino, kad studentai egzaminų metu išties demonstravo etiudus pagal Šarūno Saukos paveikslus, tačiau neigė, jog jie tyčiojosi, šlapinosi ir masturbavosi: „Šito kurso egzaminas buvo ilgas ir sudėtingas, buvo daug užduočių. Pirmą dieną buvo užduotis dvejomis temomis: Vaikai ir Senukai. Antrą dieną vyko etiudai pagal trylikos dailininkų paveikslus. Buvo ir atskiras projektas – Saukos kambarys. Mūsų pirmakursių programoje yra įrašyta užduotis „Etiudai pagal paveikslus“.

Š. Sauka yra Nacionalinės premijos laureatas, jo paroda šiemet buvo eksponuojama Nacionalinėje dailės galerijoje. Ji sulaukė milžiniško pasisekimo, tad visiškai normalu ir netgi labai gerai, kad mūsų studentai mato, kad vyksta aplinkui, todėl jų dėmesį ir patraukė Š. Saukos kūryba. Atitinkamai galima ir įsivaizduoti, kokio dailininko kūryba yra interpretuojama. Bet kažkokių masturbacijų ar tyčiojimosi tikrai nebuvo, tai galiu vienareikšmiškai pasakyti. Tai tikrai netiesa, tai melas.

O kad studentai įvairiuose spektakliuose apsinuogina... Yra ir daugiau spektaklių, ir ne tik pas mus, bet ir teatruose, tai yra tiesiog kūrybos dalis.“

Š. Saukos kūryba šokiruoja žiaurumu

Sausio mėnesį Nacionalinėje dailės galerijoje duris atvėrusi Šarūno Saukos paroda išties buvo šokiruojanti. Menininko tapyboje gausu nuogumo, siaubo, išgąsčio, žiaurumo, kraujo ir nemalonių scenų.

Parodos atidarymo metu Šarūno dukra Monika, inicijavusi parodos rengimą, jo tapybą apibūdino kaip kupiną įtampos. Anot jos, čia svarbiausia įtampa tarp minios ir individo, kuri sukausto kiekvieną individą nuo mėginimo pabėgti.

Šarūno Saukos paroda

Tapytojas savo parodas pastaraisiais metais rengia ne Lietuvoje. Paskutinį kartą lietuvaičiai į jos darbus parodos metu galėjo pažvelgti prieš 18 metų. Sulaukęs pasiūlymo surengti parodą Š. Sauka tikino sutikęs tik dėl to, kad „Jau norėjosi ir save parodyti, ir sužinoti, kaip į tave žiūri“.

Š. Saukos tapybos darbų paroda sulaukė neįtikėtino populiarumo, vien per pirmąją dieną ją aplankė beveik du tūkstančiai žiūrovų. Dailės galerijos durys sunkiai užsivėrė ir kitomis dienomis, kai buvo eksponuojami šio menininko darbai.

Ne pirmas skandalas, purtantis LMTA

Jaunuosius talentus rengianti aukštoji mokykla pastaruoju metu žiniasklaidoje piešiama ne pačiomis šviesiausiomis spalvomis. Pernai metų pabaigoje iš gyvenimo pasitraukė ketvirtakursis Karolis. Šio vaikino tragedija sukrėtė visą Lietuvą, o buvusius ir esamus studentus paskatino atsiverti ir papasakoti apie mokymosi sąlygas šioje aukštojoje mokykloje.

Tuomet buvo garsiai kalbama apie nepakeliamus darbo krūvius, studentų galimą išnaudojimą ar žeminimą. Esą šie veiksniai tąkart galėjo palaužti jautrų ir jauną teatro studijų studentą.

Feisbuke savo prisiminimus, po studento netekties, išdėstė ir žinoma televizijos laidų vedėja Beata Tiškevič: „Iš studijų aš pamenu pačius nuostabiausius kursiokus, kurie yra likimo dovana man. Aš jus taip myliu ir branginu ir džiaugiuosi, kad jūs esate mano gyvenime. Mano broliai ir seserys. Dar atsimenu, kad daugiau niekada gyvenime nesu buvusi taip stipriai žeminama, gniuždoma.

LMTA aktorinio studijos virto vulgarybe. Dėstytojai pasiskanaudami tyčiojasi ir trypia jaunus, jautrius studentus. Dėstytojai, neturėdami sistemos, aiškios krypties, nuovokos apie pedagogiką ir žmogaus psichologiją. Ir jiems tai leidžiama! Manau, kad jeigu tikrintume dėstytojų kompetenciją – pedagoginį išsilavinimą, jų sveikatos (ir psichikos būklę), jų patirtį profesijoje, jų metodiką – daug kas tiesiog atkristų“.

Akimirkos iš Šarūno Saukos parodos Nacionalinėje dailės galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (910)