32 kartą vykusią ceremoniją, organizuojamą Europos kino akademijos ir vadinamą Europos „Oskarais“, vedė lietuvė Aistė Diržiūtė kartu vokiečių aktore ir scenariste Anna Brüggemann.

Filmas „Favoritė“ buvo apdovanotas kaip geriausias filmas, jo režisierius Yorgos Lanthimos paskelbtas geriausiu režisieriumi, pagrindinį vaidmenį atlikusi Olivia Colman – geriausia aktore (už tai ji jau yra atsiėmusi „Oskaro“ apdovanojimą), taip pat jam atiteko apdovanojimas kaip geriausiai komedijai. Meistriškumo kategorijoje „Favoritė“ įvertinta už geriausius kostiumus (Sandy Powell), geriausią operatoriaus darbą (Robby Ryan), geriausią montažo režisierių (Yorgos Mavropsaridis), geriausią šukuosenos ir makiažo stilistę (Nadia Stacey).

Geriausiu metų aktoriumi paskelbtas Antonio Banderas už vaidmenį Pedro Almodovaro filme „Skausmas ir šlovė“, taip pat minėtą ne vienoje nominacijoje.

Publikos simpatijų apdovanojimas įteiktas Pawelui Pawlikowski už filmą „Šaltasis karas“.

Režisierius Werneris Herzogas buvo pagerbtas apdovanojimu už viso gyvenimo pasiekimus. Iš Vokietijos kilęs režisierius, šiuo metu gyvenantis Los Andžele, savo kalboje išsakė matantis susirūpinimą Europos ateitimi, bet kvietė visus nepamiršti svarbiausio dalyko, kad Europos Sąjunga yra didžiausias istorijoje taikos projektas.

Savo poziciją taip pat išreiškė apdovanojimą už Europos pasiekimus pasaulio kine atsiėmusi aktorė Juliette Binoche. Ji prisipažino svarsčiusi, ar apskritai teisinga atsiiminėti apdovanojimus, kai pasaulis ritasi žemyn. Tačiau visgi ji apsisprendė dalyvauti, nes, jos nuomone, menas gali padėti mokydamas žmones mylėti, surasti naujoves, jomis dalintis ir tt. Susirinkusius kino industrijos atstovus ji paragino atidžiai rinktis, su kokiais filmais dirbti. „Filmai keičia pasaulį, o pasaulį keisti reikia. Pakankamai filmuose rodėme smurto ir prižudėme žmonių“, – kalbėjo ji.

Pirmą kartą šių apdovanojimų istorijoje buvo įteiktas apdovanojimas už pasiekimus vaidybiniame televizijos seriale, kuris atiteko serialui „Babilonas Berlynas“, kuriame vieną iš pagrindinių vaidmenų atliko lietuvių aktorė Severija Janušauskaitė. Apdovanojimas įteiktas trims režisieriams – Achim von Borries, Henkui Handloegtenui ir Tom Tykwer.

Kaip geriausias Europos dokumentinis filmas apdovanotas Waad al-Kateab ir Edward Watts filmas „Mano dukrai Samai“, kuris kitais metais turėtų pasirodyti ir Lietuvos kino teatruose.

Už geriausių scenarijų šiemet apdovanota Celine Sciamma, už filmą „Liepsnojančios moters portretas“. Geriausio metų debiuto titulas atiteko Ladj Ly filmui „Vargdieniai“. Už geriausią koprodukciją apdovanota kroatų prodiuserė Ankica Juric Tilic.

Geriausas trumpametražis filmas – Bogdan Moresanu „Kalėdų dovana“. Geriausias animacinis filmas – Salvador Simo „Bunuelis vėžlių labirinte“.

Meistriškumo kategorijoje geriausiu filmo dizaineriu paskelbtas Antxonas Gomezas už „Skausmą ir šlovę“, už garso režisūrą filme „Dvylika metų trukusi naktis“ apdovanoti Eduardo Esquide`as, Nacho Royo-Villanova, Laurent`as Chassaigne`as, už originalią muzikos temą filme „Sistemos griovėja“– Johnas Guertleris, už vaizdo efektus filme „Apie begalybę“ – Martinas Ziebellis ir Sebastianas Kaltmeyeris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)