Parodoje „Iš tos operos“ lankytojai galės patekti į slapčiausią operos teatro dalį – akylai saugomus užkulisius. Čia, autentiškos scenografijos ir kostiumų apsuptyje, kiekvienas galės pažinti ir net patirti operą nauju kampu, – žvelgiant į ją iš kitos pusės.

Parodos atspirties taškas – bohemiečių asmenybės

2006 m. Lietuvos operos pasaulį sudrebino „Bohemos“ spektakliai Kongresų rūmuose Vilniuje. Nuo to laiko „bohemiečių“ pravardę užsitarnavusi trupė ne tik nenustojo stebinti, bet ir įsirašė į šiemet šimtą metų žyminčios profesionalios Lietuvos operos istoriją. Dalios Ibelhauptaitės, Gintaro Rinkevičiaus ir Juozo Statkevičiaus iniciatyvos suburti ir skatinami jaunieji Lietuvos operos talentai virto nemenku viesulu, šiomis dienomis siaučiančiu visose prestižinėse pasaulio operos scenose.

Būtent nuo asmenybių ir jų portretų prasidėjo parodos idėja. Išskirtine, XIX a. šlapio kolodijaus technika portretus kuriantis Mindaugas Meškauskas trejus metus skyrė susitikimams su „bohemiečiais“, laukdamas tinkamiausio laiko įamžinti kūrėjus. Lyg sustabdyto laiko kapsulės, nuotraukos aplink save ėmė traukti daugybę istorijų ir faktų. Taigi parodoje lankytojai pamatys ir Marijaus Jacovskio, Dick Birdo scenografijų elementus, J. Statkevičiaus kurtus kostiumus, multimedijų menininko Rimo Sakalausko specialiai parodai kurtas projekcijas bei šviesos, garso ir vaizdo instaliacijas.

MO ir VCO bendrystė – menas ir opera arčiau žmonių

„MO ir VCO bendradarbiavimas kilo iš vertybinių panašumų. VCO populiarina operos žanrą ir jį de-elitizuoja, o MO naujais kontekstais ir formomis aktualizuoja modernų ir šiuolaikinį meną bei priartina jį arčiau žmonių. Šis idėjinis panašumas šįkart įgavo parodos pavidalą, kada eksperimentiškai ir kitaip kviečiame atrasti operos pasaulį“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.

Žinia, jog MO muziejus su Vilnius City Opera bendradarbiauja jau ne pirmą kartą. Muziejaus atidarymo MOratono metu buvo surengti net keli bendri renginiai, sujungę vizualiuosius menus ir operą. Vienas jų – „Atgiję paveikslai“ – Rimo Sakalausko fantazija naudojant Andriaus Zakarausko tapybos darbus, skambant styginiam kvartetui ir kontratenoro balsui. MO renginiuose dalyvavo ir VCO solistė Ieva Prudnikovaitė, o muziejaus hole vyko projektas „Trys veiksmai ir tyla“, jungęs skulptoriaus Nerijaus Ermino instaliacijas su VCO spektaklių kostiumais.

Nepripažįstantys kompromisų „bohemiečiai“

Rengiant parodą svarbiausiu tikslu tapo siekis ne tik parodyti nematomą operos pusę, bet ir atskleisti VCO teatro savitumą. Galbūt kai kuriuos stebina žinia operos scenografiją pristatyti MO muziejaus Mažojoje salėje, tačiau „bohemiečiai“ čia pasijuto lyg namuose, mat šis plotas labai artimas Kongresų rūmų scenai, kurioje ir užgimė legendiniai spektakliai.

„Jeigu 2006-aisiais kas būtų pasakęs, kad Kongresų rūmų scenoje praleisime 14 metų, būčiau pavadinusi tą žmogų bepročiu. Mūsų darbų mastelis visada buvo labai didelis, o ta erdvė – nepritaikyta jokiam sceniniam menui. Kad dekoracijos tilptų pro duris, jos turi būti supjaustytos durų dydžio gabalais ir kaip tūkstančio detalių dėlionė vėl surinktos scenoje. Tu turi būti virtuozu, kad laviruotum užkulisiniame labirinte, kur spektaklio metu telpa ne tik solistai, bet ir 50 choro artistų, 12 šokėjų ir iki 10 scenos technikų. Čia vietos mažiau nei perpildytam lifte, o dar reikia pakilti ir kurti tas fantastiško grožio oro pilis... Bet mūsų didžiausia vertybė visada buvo žmonės – geriausi operos lauke ir ne tik Lietuvoje. Tai jie savo sunkiu darbu daro stebuklus. Mes – ne tik namai be pastato, bet dar ir mokykla be studijų“, – juokiasi VCO meno vadovė, režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

Parodos pristatymas – pokalbiai su solistais ir koncertas

Rugsėjo 3 dieną MO muziejuje vyks viešas parodos pristatymas, o jo metu ir dviejų VCO įkūrėjų – Dalios Ibelhauptaitės ir Gintaro Rinkevičiaus – pokalbis. Išskirtinė, daugiau nei 20 metų trunkanti režisierės ir dirigento kūrybinė partnerystė – itin retas, galbūt net vienetinis reiškinys muzikos ir teatro pasaulyje. Pokalbio metu bus galima sužinoti, kaip jie teatrui nepritaikytoje erdvėje netradiciniais būdais kūrė alternatyvą įprastam operos teatrui, subūrė anuomet Lietuvoje niekam nerūpėjusį operos jaunimą ir įkvėpė juos siekti tarptautinių aukštumų.

Vakaro metu įvyks ir susitikimas su solistais, užkariavusiais svarbiausias pasaulio operos scenas. Tai – Aušrinė Stundytė, Kostas Smoriginas, Vida Miknevičiūtė ir Justina Gringytė.

Vakarą užbaigs muzikinė dalis – koncertas, kuriame pasirodys jaunieji „bohemiečių“ talentai.

Įvairi parodos „Iš tos operos“ komanda

Prie parodos „Iš tos operos“ kūrimo prisidėjo plati komanda. Parodos režisierė – Dalia Ibelhauptaitė, parodos kuratorė – Algė Gudaitytė, architektė – Ieva Cicėnaitė, nuotraukų autorius – Mindaugas Meškauskas, vaizdo projekcijų autorius – Rimas Sakalauskas, šviesų dailininkai: Andrius Stasiulis ir Eugenijus Sabaliauskas, parodos dizainerės: Indrė ir Laura Klimaitės. Daugiau apie parodą čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt